Israël, Hamas, de Palestijnse Autoriteit en Amerikaanse belangen

Gaza, 26 maart 2006. Nadat Hamas de parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden had gewonnen werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van de Palestijnse Autoriteit met Mahmoud Abbas als president. Een jaar later in juni 2007 pleegde Hamas een coup en veroverde de Strook [beeldbron: Abid Katib/Getty Images]

In juni 2022 wordt de 15e verjaardag herdacht van de bloedige staatsgreep waarbij Hamas-terroristen in de Gazastrook de Palestijnse Autoriteit in slechts drie dagen omverwierpen. 

Sinds 2007 heeft Hamas in Gaza, met Iraanse steun, gedurende vijf oorlogen Israëlische burgerwoningen aangevallen met tienduizenden raketten en talloze andere gewelddadige aanvallen gepleegd.

Deze maand arresteerden PA-veiligheidstroepen 19 Hamas-agenten op de Westelijke Jordaanoever die aan het tunnelen waren onder een PA-beveiligingsfaciliteit in de buurt van Ramallah. Deze activiteit doet denken aan de methoden die Hamas gebruikte om Gaza over te nemen.

Hamas is nooit terughoudend geweest over zijn wens om Judea & Samaria – aka de Westelijke Jordaanoever – over te nemen. Zoals Hamas mede-oprichter Mahmoud al-Zahar zei: “Net zoals we Gaza hebben bevrijd … zullen we dezelfde inspanning leveren op de Westelijke Jordaanoever als we ons voorbereiden om onze aanwezigheid uit te breiden naar heel Palestina. … Hamas is bereid om samen met de andere Palestijnse organisaties de muqawama [‘weerstand’] in de steden op de Westelijke Jordaanoever te activeren” – een verwijzing naar Hamas-bondgenoot Islamitische Jihad.

De Arabische gebieden in Judea & Samaria vormen een vruchtbare voedingsbodem voor de pogingen van Hamas om de PA te ondermijnen. Fadi Elsalameen, een adjunct senior fellow bij het American Security Project, zei: “Bijna 84% van de bevolking gelooft dat de Palestijnse Autoriteit corrupt is. … We hebben zeer rijke politici.”

Hamas houdt de Westelijke Jordaanoever nauwlettend in de gaten terwijl het een kans zoekt om de PA te destabiliseren. de PA ziet er machteloos uit. Hamas speurt ook naar zwakheden in de PA door strijd aan te wakkeren onder jongeren in verwaarloosde universiteiten en vluchtelingenkampen. 

Bovendien verkeert de ouder wordende PA-leider Mahmoud Abbas in slechte gezondheid en heeft hij geen troonopvolger aangewezen. Wanneer hij vertrekt of sterft, zal er een strijd zijn om het leiderschap van de PA losbreken, waardoor Hamas een kans krijgt om chaos te creëren.

Bovendien is het niet moeilijk om je een scenario voor te stellen waarin, na het overlijden van Abbas, de veiligheidscoördinatie tussen Israël en de PA, die tot dusverre een Hamas-overname heeft voorkomen, instort en anarchie ontstaat.

Volgens Israel Hayom “heeft de wankele gezondheid van Abbas het signaal gegeven dat de race om hem op te volgen is begonnen.” Het is zeer waarschijnlijk dat de opvolger van Abbas een van zijn PLO-vrienden zal zijn, maar het proces zal controversieel en gewelddadig zijn. 

Hamas kan aan de zijlijn blijven als strijdende tribale en politieke facties binnen de PA-aanval en elkaar verzwakken. Vervolgens kan het, net als in 2007, binnenvallen en iedereen in Fatah, de PLO of de PA die in de weg staat, methodisch executeren.

De huidige Israëlische regeringscoalitie is zojuist ingestort. Over een paar maanden houden de Israëli’s hun vijfde verkiezing in de afgelopen vier jaar. Meerdere verkiezingen per jaar kunnen de norm worden, aangezien de vorming van een coalitieregering vanuit het centrum of rechts moeilijk zal zijn. Als er strijd is in Judea & Samaria, zal de interim-regering van interim-premier Yair Lapid die niet vanuit een sterke positie aanpakken.

President van het Jerusalem Institute for Security Studies (JISS) Ephraim Inbar zei dat Israëls aanhoudende politieke crisis “de zwakheden in de Israëlische samenleving verdiept en uitlokt tot buitenlandse agressie. … De kracht van de IDF, de kracht van Israëlische afschrikking, de gezondheid van de Israëlische samenleving … worden allemaal negatief beïnvloed door aanhoudende electorale besluiteloosheid.” Palestijnen mogen de Israëlische politieke chaos echter niet gelijkstellen met het onvermogen van het Israëlische volk om samen te werken tegen een Palestijnse dreiging.

Waarom is dit alles belangrijk voor de Amerikaanse belangen?

Israël is Amerika’s naaste en enige betrouwbare bondgenoot in de regio. De twee landen coördineren hun aanpak van de Iraanse dreiging, Israëlische aanvallen op Iran in Syrië en de uitbreiding van de Abraham-akkoorden naar Saoedi-Arabië. Gezien dit alles is een stabiele Israëlische regering een Amerikaanse troef. 

De VS hebben genoeg op hun bord met China, Rusland, Turkije en energiezekerheid in het Midden-Oosten zonder te maken te hebben met een disfunctioneel Israëlisch electoraat. President Joe Biden zal over een paar weken ingaan op het Israëlische politieke circus wanneer hij in Israël aankomt.

Terwijl de gieren rond Abbas cirkelen, die in het 18e jaar van zijn vierjarige ambtstermijn is, gaat de broosheid van de status-quo tussen Israël en de PA op de Westelijke Jordaanoever mogelijk een nieuwe en gevaarlijkere fase in. Een ineenstorting van die fragiele relatie is geen goed nieuws voor Israël of de Verenigde Staten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dr. Eric R. Mandel  “Israel, Hamas, the Palestinian Authority and American interests” van 23 juni 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.