Herdenking van 100ste verjaardag van de moord op Joodse Duitse politicus Walther Rathenau

Aanslag op Walter Rathenau, een Joods Duitse industrieel en politieker, in Berlijn, 24 juni 1922. De daders bleken leden te zijn van de extreemrechtse terreurgroep Organisation Consul (O.C.)

Het landhuis van de eerste en enige Joodse minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland wordt opnieuw uitgevonden in een kunstinstallatie ter gelegenheid van 100 jaar sinds zijn moord door extreemrechtse extremisten in Berlijn.

Het Jewish Country Houses Project van de Universiteit van Oxford en UrKultur, een internationaal kunstadviesbureau, hebben opdracht gegeven voor een nieuw kunstwerk in het huis, bekend als Schloss Freienwalde, van de Brits-Duitse schilder Sophie von Hellermann. 

Het landgoed was eigendom van Walther Rathenau, een voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Weimarrepubliek, Duitsland.

Schloss Freienwalde, alwaar Walther Rathenau, een voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Weimarrepubliek, woonde

“Met haar karakteristieke losse en levendige penseelstreken schildert von Hellermann zowel op doeken als direct op de muren en brengt een deel van de verloren geest terug naar het Schloss”, zei urKultur. 

“Hedendaagse foto’s geven een sterk beeld van het interieur van het Schloss tijdens het leven van Rathenau. Uitgaande van deze beelden, zal het werk van von Hellermann verwijzen naar zowel het leven dat daar ooit geleefd heeft als een mogelijke toekomst.”

De installatie gaat zaterdag open voor het publiek en in juli opent een partnershow in galerie Wentrup in Berlijn.

Rathenau publiceerde een aantal geschriften over de natiestaat, economie, oorlog en revolutie, waaronder “Of Things to Come” in 1917.

Op 24 juni 1922, slechts drie maanden nadat hij minister van Buitenlandse Zaken was geworden, werd hij vermoord in Berlijn op weg naar zijn werk door extreemrechtse extremisten en hij werd aldus “een martelaar van de Duitse democratie”, legde urKultur uit. 

Zijn moordenaars pleegden later zelfmoord, maar de man die hen hielp ontsnappen van de plaats van de moord, Ernst Techow, werd voor de rechtbank berecht en veroordeeld.

Rathenau verwierf en restaureerde Schloss Freienwalde, een voormalig Pruisisch koninklijk paleis buiten Berlijn, in 1909. Het is nu een museum dat aan zijn leven is gewijd.

Op vrijdag, de 100e verjaardag van de moord op Rathenau, bracht de Duitse ambassade in Canada hulde aan zijn nagedachtenis door in een Twitter-bericht te schrijven:

“Het is 100 jaar later, maar de gevaren van rechts-extremisme en terreur zijn nog steeds van vitaal belang in Duitsland en de wereld. Met verschillende projecten … zetten we ons werk tegen rechts-extremisme, fascisme, racisme en antisemitisme voort.”

Ook de Duitse president Frank-Walter Steinmeier sprak zich vrijdag in Berlijn uit over rechts-extremisme ter nagedachtenis aan de moord op Rathenau. Hij riep de staat en de samenleving op om op te treden tegen haat en ophitsing en zei:

“Onze democratie wordt uitgedaagd en bedreigd. Het lijdt geen twijfel: elke democratie heeft debat nodig, het heeft conflicten nodig – maar het politieke geschil eindigt waar geweld in het spel komt, fysiek geweld, maar ook haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven. Geweld wil vrijheid verstikken, geweld doodt democratie!”

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Home of Assassinated Jewish German Politician Remade as Art Installation Upon 100th Anniversary of His Murder” van 24 juni 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.