Israëlisch parlement neemt IHRA-werkdefinitie van antisemitisme over

Het plenum van de Knesset keurde woensdagavond de acceptatie goed van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) Working Definition of Antisemitism

Een meerderheid van 33 leden van de Knesset stemden voor de motie en vijf stemden tegen. Het was de laatste stemming na een zeer lange dag.

De niet-juridisch bindende definitie werd op 26 mei 2016 unaniem aangenomen door de 31 lidstaten van de IHRA. Later volgden ook België op 14 december 2018, Nederland op 27 december 2018 en de Verenigde Staten op 11 december 2019. 

De definitie stelt dat antisemitisme “een bepaalde perceptie van joden is, die kan worden uitgedrukt als haat tegen joden. Retorische en fysieke uitingen van antisemitisme zijn gericht op joodse of niet-joodse individuen en/of hun eigendommen, op joodse gemeenschapsinstellingen en religieuze voorzieningen.”

Een passage uit de IHRA definitie omtrent Israël:

De IHRA stelt dat antisemitische voorbeelden zijn onder meer het ontzeggen van het recht op zelfbeschikking aan het Joodse volk door te beweren dat het bestaan ​​van een staat Israël een racistische onderneming is, het vergelijken van Israël met nazi-Duitsland en het uiten van beschuldigingen tegen Joodse burgers van verschillende landen dat zij loyaler zijn aan Israël dan aan hun eigen land.

Knesset-voorzitter parlementslid Mickey Levy verklaarde na de stemming dat de Knesset “geschiedenis heeft geschreven en zich aansluit bij meer dan 1.000 parlementen, regeringen, lokale raden en organisaties over de hele wereld die de IHRA-definitie van antisemitisme hebben overgenomen. Dit is een nieuwe stap in de strijd van de Knesset als wetgever van de Joodse staat tegen antisemitisme in al zijn lelijke vormen.”

“De tijd is gekomen om antisemitische uitingen vermomd als kritiek op de staat Israël als zodanig te definiëren. Het is niet mogelijk dat een standpunt dat dubbele moraal uitdrukt tegen de staat Israël of de ontkenning van het recht op zelfbeschikking van het Joodse volk een legitiem standpunt is in het internationale discours”, zei hij.

De stemming van de Knesset zal “parlementen en regeringsinstanties over de hele wereld aanmoedigen om deze definitie van antisemitisme ook aan te nemen, en zo onze Joodse broeders en zusters over de hele wereld helpen die helaas dagelijks antisemitisme uit de eerste hand ervaren”, zei hij. .

37 landen en 865 entiteiten over de hele wereld hebben de IHRA Working Definition of Antisemitism aangenomen.

In 2021 hebben 200 entiteiten de definitie wereldwijd aangenomen of onderschreven, 23% van het totaal sinds het begin van de definitie. Tot nu toe hebben in 2022 ook ten minste 20 entiteiten de definitie aangenomen. De nieuwste toevoegingen aan deze groep in 2021 waren Australië, Estland, Guatemala, Polen, Zuid-Korea en Zwitserland, gevolgd door de Filippijnen in 2022.

320 niet-federale overheidsinstanties, waaronder regionale, provinciale, staats-, provincie- en gemeentelijke instanties, hebben de definitie aangenomen, waarvan 39 in 2021 en 13 tot nu toe in 2022. In Europa omvatte dit belangrijke nationale hoofdsteden, zoals Londen, Parijs, Berlijn, Madrid en Wenen.

In 2020 heeft de Global Imams Council (GIC) de IHRA-definitie van antisemitisme aangenomen.

Bronnen:

  • naar een artikelKnesset Adopts IHRA Working Definition of Anti-Semitism” van 23 juni 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van EoZ “Why do they lie about IHRA? Because they WANT to treat Israel differently than any other state” van 10 augustus 2020 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.