Amerikaanse antisemitisme-gezant bezoekt Saoedi-Arabië, Israël en de VAE

Antisemitisme: de ene aap is de andere niet

Deborah Lipstadt’s eerste buitenlandse tour als antisemitismewaakhond van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal beginnen in Saoedi-Arabië, een teken van de inspanningen van het koninkrijk om zijn imago in het Westen en onder de Joden te veranderen, volgens de rapporten van donderdag.

Lipstadt, een gerenommeerd Holocaust-historicus, zei dat ze het bezoek aan de Saoedi’s voorstelde, die onmiddellijk ontvankelijk waren. Daarnaast is ze van plan om politieke, religieuze en maatschappelijke leiders te ontmoeten.

Ze merkte op dat Saoedi-Arabië een sfeer had gecreëerd waarin ze kon discussiëren over “het normaliseren van de visie van de joden en het begrip van de joodse geschiedenis voor hun bevolking, met name hun jongere bevolking”, ondanks het feit dat het land geen deel uitmaakt van de normalisatieovereenkomst van Abraham Accords. tussen Israël en Arabische landen.

“Het moet verder gaan dan regeringen, vooral als je te maken hebt met een ingebed sentiment”, zei ze volgens Haaretz. 

“Als een land met een lange geschiedenis van gekleurde reacties op joden en de joodse geschiedenis ‘Kom en laten we praten’ tegen een persoon op het niveau van een ambassadeur zegt, weten ze wat ik wil bespreken en aanpakken,” zei Lipstadt. “Ik zou nalatig zijn geweest als ik dat niet had gepland.”

Ze zal naar verwachting op 26 juni aan haar reis beginnen.

Lipstadt zal ook Israël bezoeken, waar ze een ontmoeting zal hebben met de Amerikaanse ambassadeur Tom Nides en functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en vervolgens de Verenigde Arabische Emiraten zal bezoeken. 

Ze zei dat haar volgende reis, later dit jaar, naar Argentinië zal zijn voor de 28e verjaardag van de bomaanslag op het AMIA Joods centrum in Buenos Aires.

“Het heeft niet de aandacht gekregen in de Joodse gemeenschap, laat staan ​​in de wereld, die het verdient – ​​aangezien het het grootste aantal dodelijke slachtoffers was in een Joodse instelling sinds de Holocaust”, zei Lipstadt.

Video: Op 24 mei 2022 werd de 75-jarige professor Deborah Lipstadt door vice-president Kamala Harris ingezworen als antisemitisme gezant voor de VS:

Bronnen:

  • naar een artikelUS antisemitism envoy to visit Saudi Arabia, Israel and UAE” van 23 juni 2022 op de site van i24News
  • naar een artikelSpecial Envoy Lipstadt Travel to Saudi Arabia, Israel, and the United Arab Emirates” van 23 juni 2022 op de site van The US State Department
  • naar een artikelEmory historian Deborah Lipstadt confirmed as U.S. special envoy to monitor and combat antisemitism” van 25 mei 2022 op de site van Emory University

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.