Een van de oudste moskeeën opgegraven nabij Rahat in de Negev woestijn

Een team van Israëlische archeologen heeft een van de oudst bekende moskeeën ter wereld geïdentificeerd en opgegraven.

De kleine gebedsruimte uit de 7e eeuw werd blootgelegd tijdens bergingsopgravingen voorafgaand aan de bouw van nieuwe wijken in de Negev-bedoeïenenstad Rahat. Het ligt ongeveer twee kilometer van een andere 7e-eeuwse landelijke moskee die in 2019 werd opgegraven.

“Wat uniek is in onze moskee is de verspreiding van keramiek uit de 7e eeuw op de site, waardoor het een van de vroegste moskeeën ter wereld is”, zei archeoloog Dr. Elena Kogan-Zehavi, een van de mededirecteuren van de opgravingen van de Israel Antiquities Authority.

Islam werd gesticht in circa 610 na Chr. Hoewel de Arabische verovering van het Heilige Land plaatsvond in 636 na Chr., werd de islam pas in de 9e eeuw de meerderheidsreligie. Dit paar kleine landelijke moskeeën is essentieel om een ​​beeld te schetsen van de verspreiding van de islam aan het einde van het Byzantijnse tijdperk, het begin van de vroege islam in het Heilige Land, zei Kogan-Zehavi.

Eerder, in juli 2019 werd een andere moskee uit de 7e of 8e eeuw na Chr. opgegraven in de buurt van Rahat (Anat Rasiuk/Israel Antiquities Authority)

Beide gebedshallen zijn geïdentificeerd als moskeeën vanwege hun structurele elementen: een vierkante kamer en een muur die uitkijkt op Mekka (qibla), de heilige stad van de islam. Bovendien bevindt zich in de nieuw gevonden moskee een halve cirkelvormige nis langs het midden van de muur die naar het zuiden wijst (mihrab).

Veelbetekenend, zei Kogan-Zehavi, terwijl de vorige moskee was ontdaan van artefacten, bevatte de tweede een veelvoud aan keramiek die duidelijk typografisch gedateerd is uit de 7e-8e eeuw.

Ze zei dat de onderzoekers een “zeer interessant beeld” beginnen te vormen van de overgang van een nederzetting die wordt gedomineerd door het Byzantijnse christendom – inclusief kloosters en belangrijke bouwconstructies – naar de vestiging van een semi-nomadisch volk met een andere, minder permanente bouwtraditie .

Wat de geleerden zien is dat “de islam heel, heel vroeg in de noordelijke Negev kwam en naast de christelijke nederzetting begon te leven”, zei Kogan-Zehavi.

Afgezien van de moskee, ontdekten de archeologen een boerderij uit het Byzantijnse tijdperk waarvan ze zeiden dat ze blijkbaar christelijke boeren huisvestten. Het omvatte een versterkte toren en kamers met sterke muren rond een binnenplaats.

Bovendien, “vonden we op een nabijgelegen heuveltop landgoederen die op een heel andere manier waren gebouwd; deze werden ongeveer honderd jaar later gebouwd, in de late zevende tot negende eeuw – de vroege islamitische periode. De landgoedgebouwen, blijkbaar gebouwd door moslims, werden gebouwd met rijen kamers naast grote, open binnenplaatsen. Veel van de met klei beklede ovens die in de kamers en binnenplaatsen te zien waren, werden waarschijnlijk gebruikt om voedsel te koken. De muren van deze gebouwen waren relatief dun en ondersteunden blijkbaar lemen muren die het niet hebben overleefd”, aldus IAA-co-directeuren Oren Shmueli, Kogan-Zehavi en Dr. Noe Michael David in een persbericht.

De “nieuwe” moskee werd later gebouwd in de nederzetting op Byzantijnse overblijfselen, zei Kogan-Zehavi, en was in feite het laatste gebouw dat in de nederzetting werd gebouwd. De constructie ervan roept veel vragen op, waaronder: Is dezelfde gemeenschap van christenen moslim geworden? Of werd de nederzetting opnieuw bevolkt door semi-nomadische handelaars die de nieuwe religie mogelijk van het Arabische schiereiland hadden meegebracht?

Het is waarschijnlijk een combinatie van de twee, zei Kogan-Zehavi. “Alle vragen zijn daar op de site in het openbaar te zien. Het is nu onze taak om te proberen de informatie samen te voegen om te begrijpen wat er is gebeurd”, zei ze.

Bedoeïenen in de Negev, Israël

Binnen vijf kilometer (drie mijl) van de moskee, zei ze, zijn er opgravingen geweest van hedendaagse kloosters die in de 7e-8e eeuw werden verlaten. Er is geen vernietigingslaag, zei ze.

Tegelijkertijd is de opkomst van vroege islamitische boerderijen zichtbaar geworden.

“We kunnen niet weten of we het hebben over slechts een populatie van lokale nomaden die uit de woestijn kwamen, of misschien christenen die de islam overnamen. Het beeld is niet zwart-wit”, zegt ze. “Zijn dit boeren die in Jezus geloofden, maar naar Mohammed verhuisden?”

Later, zei ze, is er een chronologische kloof in alle locaties in de regio vanaf de 9e eeuw. “Er is geen verdere afwikkeling en er moet een catastrofe zijn geweest die we niet hebben geïdentificeerd,” zei ze. Mensen gaan terug naar de grote steden en er is een verandering van focus van vestiging die in veel gevallen duurt tot de 19e of 20e eeuw.

De nomadische bevolkingsgroepen brachten de islam naar de wereld, zei Kogan-Zehavi, hoewel de meeste van de vroegste moskeeën minstens 100 jaar later dateren en meer uit de 8e eeuw zijn gevonden. In Israël zijn andere vroege moskeeën gevonden in de regio Har Hanegev, ook in het zuiden.

Een interessante puzzel in het geval van beide Rahat-moskees is dat ze enigszins ver van sommige van de nederzettingen werden gebouwd die ze vermoedelijk dienden, waardoor de onderzoekers de rol van de gebedsruimte in het dagelijks leven in twijfel gingen trekken. Met geen gebrek aan ruimte in de open Negev, is de plaatsing waarschijnlijk aanzienlijk.

“We kennen de connectie tussen de aanbidder en de moskee nog niet. Misschien was het alleen op vrijdag in gebruik?” vraagt ​​Kogan-Zehavi zich af.

Rahat in de Negev, een van de zeven bedoeïenen townships in de Negev-woestijn en de grootste permanente bedoeïenennederzetting ter wereld, werd in 1994 door de staat Israël erkend als stad

Dit idee van populaties in transitie is in veel opzichten dezelfde trend die we vandaag in Rahat zien. Rahat, de grootste permanente bedoeïenennederzetting ter wereld, werd in 1994 door de staat Israël erkend als stad.

De inwoners van Rahat staan ​​te popelen om de twee moskeeën te behouden, zei Kogan-Zehavi, terwijl de IAA blijft graven in de aanloop naar nieuwe buurten die zijn geïnitieerd door de Autoriteit voor Ontwikkeling en Vestiging van de Bedoeïenen in de Negev.

“De geschiedenis herhaalt zich altijd. De Rahat-bedoeïenen lieten een nomadisch leven achter, vestigden zich in steden en proberen een beetje een ander leven te creëren in hun permanente nederzetting. Hetzelfde gebeurde 1200 jaar geleden’, zei ze.

Arabische woestijnvolkeren; zeldzame ingekleurde foto (fotochrome) van rondtrekkende Bedoeïenen in het Land van Israël omstreeks 1890-1900 [beeldbron: Western Asia]

Bronnen:

 • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “One of the oldest known mosques in the world uncovered in Negev Bedouin city Rahat” van 22 juni 2022 en een artikelOne of the earliest mosques in the Holy Land unearthed in Bedouin city of Rahat” van 18 juli 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Een van de oudste moskeeën opgegraven nabij Rahat in de Negev woestijn

 1. Het Volk Israël is eeuwenlang overheerst door militante Moslims 1517-1917 met hun Koran. Allenby maakte daar een einde aan. Denk ook aan de militante Pausen en hun valse kerk vanaf AD 321. Zij verboden de Joodse Sjabbat. Denk ook aan de bloedige Kruistochten AD 995-1300.

  Goddank kwamen de Joden terug 1948 na de SHOAH 1933-1945.

  Op 14 mei 1948 proclameerde de Joodse Premier David Ben Goerion in Tel Aviv de Joodse Staat Israël. De nazi’s waren in shock en vluchtten via de Rattenlijn van Rome naar Argentinië en Arabische landen.

  Israël telt vandaag 9 miljoen inwoners. Spoedig zullen de 7 miljoen Amerikaanse Joden met hun bedrijven en Dollars ook terugkeren naar Erets Israël en zal er van Palestijnse pesterijen geen sprake meer zijn.

  Israël zal dan met de komst van de Joodse Masjiach Jeshua ook een einde maken aan al die vreemde goden en godsdiensten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.