Arabieren eisen van Joe Biden: ‘Stop het expansionistische project van Iran’

Teheran, 25 september 2019. Van links naar rechts: Ayatollah Ali Khamenei, de Opperste Leider van Iran; Hassan Nasrallah, de leider van het Libanese huurlingenleger Hezbollah en rechts Qassem Soleimani, de leider van de Iraanse Quds Forces, die op 3 januari 2020 in Irak werd geliquideerd door de VS [beeldbron: website Khamenei]

Terwijl de Amerikaanse president Joe Biden zich voorbereidt op een bezoek aan Saoedi-Arabië en Israël medio juli, sturen de Arabieren hem een ​​aantal berichten over de noodzaak om het hoofd te bieden aan de bedreiging die de Iraanse mullahs vormen voor hun veiligheid en stabiliteit.

De Arabieren, vooral degenen die in de Golfstaten wonen, blijven hun diepe bezorgdheid uiten over de voortdurende inspanningen van het Iraanse regime om kernwapens te verkrijgen.

De Arabieren zeggen ook bezorgd te zijn over de tussenkomst van Teheran in de binnenlandse aangelegenheden van sommige Arabische landen, evenals over de financiële en militaire hulp aan terroristische groeperingen zoals Hezbollah, Hamas, de Houthi’s en Iraakse milities.

Sommige Arabieren herhalen hun oproep aan de regering van Biden om een ​​einde te maken aan het beleid van verzoening jegens de mullahs en rekening te houden met de zorgen van de oude Arabische bondgenoten en vrienden van Washington in het Midden-Oosten.

Voorafgaand aan het bezoek van Biden hebben de landen van de Samenwerkingsraad van de Golf, in een duidelijke boodschap aan de Amerikaanse regering en andere westerse mogendheden, bevestigd dat elke nucleaire overeenkomst of toekomstige onderhandelingen met Iran het “destabiliserende gedrag van de Iraniërs in de regio, hun steun aan terroristische milities en hun raketprogramma.”

De Golfstaten eisten ook dat ze zouden worden betrokken bij toekomstige onderhandelingen met de mullahs over de Iraanse nucleaire kwestie. Het verzoek is opgenomen in de slotverklaring die eerder deze maand is afgegeven na een bijeenkomst van de ministerraad van de Golf in de Saoedische hoofdstad Riyad.

“De GCC-staten”, luidde het document , “zijn vastbesloten om betrekkingen met Iran aan te gaan in overeenstemming met de internationale wetten op een manier die goed nabuurschap, respect voor de soevereiniteit van de [Golf]staten, niet-inmenging in hun interne aangelegenheden, vreedzame oplossing van geschillen, en het vermijden van het gebruik van geweld of bedreigingen.”

Protest tegen het Iraanse atoomprogramma aan het Duitse bondsgebouw – foto: AP

Dr. Abdulaziz Sager, oprichter en voorzitter van het Gulf Research Center, een wereldwijde denktank gevestigd in Jeddah, Saoedi-Arabië, waarschuwde dat het verlaten van Iran zonder effectieve en bindende maatregelen om zijn nucleaire programma te stoppen, tot een “verrassing” zal leiden: dat op een dag de Golfstaten en de internationale gemeenschap zullen wakker worden van de impact van Irans bezit van een atoombom. Sager schreef :

“Wij, als de Golfstaten, moeten weigeren om met Iran als kernmacht om te gaan, en ons concentreren op de noodzaak om eerst en vooral te voorkomen dat het kernwapens verwerft, en er is nog steeds tijd om preventieve maatregelen te nemen, niet maatregelen om een situatie gebaseerd op het accepteren van de opkomst van Iran als kernmacht. Westerse landen praten liever over komende maatregelen, ons voorbereidend op hun falen om de nucleaire ambities van Iran te stoppen, maar de waarheid is dat we in een race tegen de klok zitten, en het is nog steeds mogelijk is om Iran te dwingen zijn geheime plannen om kernwapens te verwerven op te geven. Het probleem is dat de hele internationale gemeenschap niet serieus en vastberaden lijkt om deze kwestie aan te pakken en Iran af te schrikken.”

Sager wees erop dat Iran denkt met de “mentaliteit van een imperium” en dat het daarom zijn inspanningen voortzet om zijn controle uit te breiden tot verschillende Arabische landen.

“Als we kijken naar de kaart van de Iraanse geografische expansie in de Arabische wereld, zullen we ontdekken dat er een filosofie achter deze expansie zit, namelijk de vestiging van Iraanse invloed van de Middellandse Zee tot de Arabische Golf, een poging om een ​​belegering op te leggen op de Golfstaten uit Noord- en Zuid-Arabië [Jemen en Irak], en een poging om de zeestraten te beheersen die de maritieme navigatie in de regio beheersen [de Straat van Hormuz en de Bab al-Mandab Straat].”

De Saoedische auteur Ibrahim Ali Naseeb zei dat ook hij zich zorgen maakte over de expansieplannen en ambities van Iran in de Arabische wereld, evenals over de naïviteit van de internationale gemeenschap. “Met slechts één blik op de acties en het gedrag van Iran, voel je je angstig en misselijk”, schreef Naseen .

“De waarheid is dat ik veel heb geschreven over de kwaadaardige acties van Iran in Libanon, Irak, Syrië, Jemen en overal waar Iran mensen heeft gedood door honger, oorlog en vermoeidheid. Irans flagrante schending van het internationaal recht is een dagelijkse provocatie geworden , maar de wereld leeft met Iran, dat gelooft dat het in staat is om te schaden wie het wil zonder repercussies. De acties van Iran zijn slecht; de Iraniërs verspreiden het kwaad in alle richtingen, dood, moord en vernietiging zaaiend… Iran zal alleen zijn een doorn in de ogen van de wereld.”

Naseeb zei verder dat de fout niet die van de mullahs van Iran was, maar wel van de wereld die hen nog steeds gelooft en hen meer tijd geeft met de nucleaire overeenkomst.

Khaled Al-Yemany, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Jemen, merkte op dat de Arabische bondgenoten van Washington herhaaldelijk hebben gewaarschuwd dat de VS tegen zelfgenoegzaamheid met de Iraanse dreiging, “specifiek na de instructies van de regering van voormalig president Barack Obama om een ​​partnerschap op te bouwen met de Teheran regime onder het dak van de nucleaire overeenkomst die bijdroeg aan de alomtegenwoordigheid van Iran en het vrij spel gaf, waardoor het zijn vijandige activiteiten tegen de landen in de regio kon opvoeren zonder verantwoordelijk te worden gehouden voor de gevolgen van zijn roekeloze beleid.”

Al-Yemany wees erop dat de Arabische landen altijd de voorkeur hebben gegeven aan een dialoog met Iran, maar dit werd door de mullahs als een teken van zwakte gezien.

Verwijzend naar het aanstaande bezoek van Biden aan Saoedi-Arabië, zei Al-Yemany dat het herstel van het strategische partnerschap tussen de landen in de regio en Amerika van het grootste belang is, vooral in het licht van de verklaringen van het Witte Huis over de leidende rol die Saoedi-Arabië speelt , zijn grote inspanningen om vrede in Jemen te brengen en zijn prominente positie in de wereldeconomie.

“Vandaag, nadat de nucleaire overeenkomst met Iran een bijna klinische dood heeft bereikt, moet Washington luisteren naar de zorgen van zijn bondgenoten in de regio en gezamenlijk zoeken naar een andere aanpak om de destabiliserende Iraanse bedreigingen voor de regionale veiligheid en stabiliteit aan te pakken. .. Recente ontwikkelingen hebben de zwakte en kwetsbaarheid van het Iraanse regime van binnenuit aangetoond. In de afgelopen jaren heeft Iran zijn agenten in de regio gebruikt om Israëlische belangen aan te vallen, en er is een lange lijst van pogingen van de Iraanse inlichtingendienst en zijn volmachten in Hezbollah gaat zich richten op de Israëli’s in Azerbeidzjan, Thailand, India, Argentinië, Bulgarije en uiteindelijk in Turkije.”

Volgens Al-Yemany zal Biden, wanneer hij in de regio arriveert, een gezamenlijke strategie moeten opstellen met zijn Arabische bondgenoten om alle bedreigingen van Iran het hoofd te bieden op een manier die een niet-nucleair Iran garandeert dat geen schade toebrengen aan zijn buren.

“Amerika en zijn bondgenoten in het Westen raken steeds meer overtuigd van wat hun bondgenoten in de regio hebben gezegd – dat wedden op de rationaliteit van het gedrag van het Iraanse regime uitgesloten is, en dat Teheran onderhandelingsdiplomatie gebruikt om meer te bereiken militaire winsten en het ontwikkelen van zijn arsenaal op het gebied van nucleaire en raketten en rakettechnologie… De rapporten van het Internationaal Atoomenergie Agentschap bevestigen dat Iran verre is van de toezeggingen die het in de nucleaire overeenkomst heeft gedaan, en het vordert met het bouwen van een atoombom Een nucleair Iran, zijn expansionistische project dat de regionale en internationale veiligheid en stabiliteit destabiliseert, zal woester zijn en zijn ambities zullen alle grenzen overstijgen, en het moet worden afgeschrikt voordat het te laat is.”

De prominente Saoedische schrijver en krantenredacteur Tareq Al-Hamid waarschuwde dat Iran zijn expansie in de regio voortzet “zonder een moment van politieke rationaliteit”.

“In feite is Teheran sinds 2003 doorgegaan met escaleren en het beleid van brinkmanship spelen zonder angst voor enige repercussies. [Gedode commandant van de Quds Force, een divisie van de Islamitische Revolutionaire Garde] Qassem Soleimani bijvoorbeeld, voordat hij moord, deed alsof hij de leider van de regio was, niet een militieleider.”

Al-Hamid merkte ook op dat Iran zich in het verleden niet aan een overeenkomst heeft gecommitteerd, waardoor het dichter bij een militaire confrontatie met Israël komt.

“Het is normaal dat we het verwachte moment van confrontatie bereiken, dat werd veroorzaakt door Iran zelf… Onze regio heeft de regering-Obama eerder verteld dat er geen oplossing is behalve door de kop van de slang af te snijden, niet ter verdediging van Israël , maar vanwege de vernietiging van onze Arabische landen door Iran en zijn voortdurende doelwit van onze veiligheid. We zijn dichter dan ooit bij een Israëlisch-Iraanse militaire confrontatie. Wat nu nodig is, is anticiperen op de gevolgen, omdat Iran, zoals gewoonlijk, niet reageert En wanneer Israël Iran waar dan ook aanvalt, reageert Teheran in Irak, of door Gaza en Libanon in brand te steken, of door de Golf aan te vallen, en daarom vereist dit voorbereiding en waakzaamheid.”

Sawsan Al-Sha’er, een van de meest invloedrijke journalisten van Bahrein, zei dat de enige manier om met Iran om te gaan, was door te eisen dat de mullahs hun expansionistische project, hun terroristische milities en hun programma voor ballistische raketten volledig staken.

“Iraanse uitstelgedrag is een bedreiging geworden voor de internationale veiligheid, vooral als het regime een atoombom krijgt”, waarschuwde Al-Sha’er:

“Als het Iraanse regime een beetje had nagedacht, zou het hebben ontdekt dat zijn grootste bondgenoot in de regio de Golfstaten zou kunnen zijn. De twee partijen hebben veel gemeen en kunnen een alliantie vormen die veiligheid voor iedereen bereikt, zonder dat Iran’s expansionistische ideologie die de Iraanse leiders domineert. Helaas is het Iraanse regime daar niet toe bereid.”

Het Iraanse regime, schreef ze , gaf miljarden dollars uit aan expansie, controle en overheersing, ook al ging dat ten koste van het welzijn van de bevolking.

“Ziet dit regime niet dat het een halve eeuw lang veel aan zijn dromen heeft besteed zonder enig voordeel voor de Iraniërs?… Het Iraanse regime breidt uit en dringt binnen in vier Arabische hoofdsteden. Wat is het voordeel voor het of voor de Het Iraanse volk? Het Iraanse volk komt keer op keer in opstand, de armoede neemt toe en internationale sancties verstikken hen. Wat hebben Libanon, Irak, Jemen of Syrië het Iraanse volk te bieden? Het Iraanse volk roept nu dat ze niet willen sterven voor elk van deze vier landen, maar het regime klampt zich vast aan zijn illusies. Het Iraanse regime blijft zijn mensen zeggen geduld te hebben. Er is een halve eeuw verstreken en de mensen eten afval.”

Verwijzend naar de recente protesten tegen het regime in Iran, zei de Syrische auteur Abdul Jalil Al-Saeid dat de honger van de Iraniërs niet gestild zal worden door de investeringen van de mullahs in raketten die de veiligheid van de regio bedreigen.

Al-Saeid wees erop dat de Arabische en westerse media hebben gezwegen over de protesten van het Iraanse volk tegen de corruptie van het regime, dat zijn rijkdom heeft uitgegeven om vier Arabische landen (Libanon, Jemen, Syrië en Irak) te vernietigen.

“De protesten in Iran zijn geen samenzwering [door vijanden van Iran]”, benadrukte hij . “De mensen verheffen hun stem om te zeggen dat ze lijden. Maar het regime houdt geen rekening met de belangen van zijn eigen volk.”

De boodschap die Arabieren naar Biden sturen voordat hij naar het Midden-Oosten gaat, is dat de VS hun inspanningen moeten richten op het dwarsbomen van het project van Iran om zijn controle over de Arabische wereld uit te breiden.

De Arabieren zeggen dat ze verwachten dat de regering-Biden haar standpunt over Iran omkeert en handelt in overeenstemming met de realiteit: dat Teheran een catastrofale bedreiging vormt voor de bondgenoten van Amerika – al zijn bondgenoten, zowel Arabieren als Israëliërs – in het Midden-Oosten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Arabs to Biden: Shut Down Iran’s ‘Expansionist Project’” van 22 juni 2022 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.