Kunstenfestival Documenta 15 in het Duitse Kassel in opspraak door reeks antisemitische werken

De wereldkunsttentoonstelling Documenta Vijftien in het Duitse Kassel, die op 18 juni 2022 werd geopend en loopt tot 25 september 2022, kwam meteen in opspraak.

In het bijzonder het werk “People’s Justice” van het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi, beroert terecht Joodse en niet-Joodse gemoederen door een reeks antisemitische voorstellingen.

“Documenta” is een moderne, beeldende kunstmanifestatie in Kassel, in het centrum van Duitsland. Het evenement wordt elke vijf jaar georganiseerd en duurt honderd dagen. Tijdens deze vijftiende editie – die in handen is van het Indonesische collectief ruangrupa – zijn op 32 locaties doorheen de stad werken van honderden kunstenaars te zien.

Een soldaat van de Israëlische Mossad wordt afgebeeld met een varkenskop, een halsdoek met de Davidster en een helm met het opschrift “Mossad”, een antisemitisch werk van het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi
‘De Jood’ als een zoömorf wezen met een vervormde fysionomie: bloeddoorlopen ogen, spitse tanden, kromme neus compleet met keppel, hoed en haarlokken. Op de hoed is een ‘SS’-rune aangebracht, die ‘de Jood’ kenmerkt als een nazi en dus als het kwaad wordt gepersonifieerd, een antisemitisch werk van het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi

Het Internationaal Auschwitz Comité roept op tot dialoog met de kunstenaars. Christoph Heubner, de uitvoerend vice-president van het Internationaal Auschwitz-comité zei op dinsdag:

Het is hoog tijd om bij deze documenta een gesprek aan te gaan, de kunstenaars te horen vanuit welk wereldbeeld deze foto’s zijn gemaakt, en publiekelijk uit te leggen van de kant van de documenta waarom deze foto’s hier op weerstand en afwijzing stuiten.

Echter het Kunstenfestival Documenta 15 heeft het antisemitisch werk van Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi niet verwijderd maar overtrokken met een zwart doek zodat de details niet meer zichtbaar zijn.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ann Willems “Kunstenfestival Documenta verwijdert installatie na klachten dat die anti-Joodse afbeeldingen zou bevatten” van 21 juni 2022 op de site van VRT NWS
  • naar een artikelAntisemitisches Wandgemälde wird abgehängt” en een artikelAuschwitz Komitee kritisiert »erniedrigende Darstellung jüdischer Menschen«” van 21 juni 2022 en een artikelDocumenta: Bilder rücken IDF in die Nähe der Wehrmacht” van 17 juni 2022 op de site van Die Jüdische Allgemeine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.