Jodenhaat neemt toe: 10 manieren om terug te vechten

Antwerpen, 1 mei 2022. Aan de Antwerpse spoorweg viel een Oekraïense man een Joodse man lastig. Echter, de belaagde Joodse man overmeesterde zijn aanvaller en hield hem op de grond totdat de politie de verdachte in hechtenis nam [bron]

Wat een paar jaar geleden voor veel Amerikaanse joden onvoorstelbaar leek, is nu maar al te vaak voorgekomen. Van dichtbij en veraf worden anti-Israëlische, anti-zionistische en antisemitische incidenten gemeld. 

Degenen die dachten dat de bedreigingen waarmee joden geconfronteerd werden elders in de wereld plaatsvonden, maar niet hier thuis, zijn wakker geworden met nieuwe realiteiten. De overkoepelende vraag is hoe te reageren. 

Er is geen pasklaar antwoord, maar hier zijn tien manieren om terug te vechten:

 • Ten eerste moeten gekozen functionarissen verantwoordelijk worden gehouden 

… voor hoe ze reageren – of niet reageren – wanneer Israël wordt belasterd, of het zionisme wordt belasterd, of joden worden bedreigd, of, wat dat betreft, wanneer de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme naar voren komt als een voorstel tot vaststelling.

Politici die bij elke verkiezingscyclus steun zoeken, moeten begrijpen dat dit kwesties zijn die voor veel kiezers belangrijk zijn. Ze mogen niet wegkomen met ingeoefende soundbites of vlotte frases wanneer ze voor bijvoorbeeld een synagoge verschijnen, maar dan ergens anders een ander standpunt innemen.

Voorbeeld: tijdens de 11 dagen van gevechten vorig jaar, veroorzaakt door door Hamas gelanceerde raketten op Israël, kwamen sommige politieke leiders op om hun steun en duidelijk begrip van het verhaal te betuigen. Maar anderen, waaronder enkelen die beweren vrienden te zijn van de pro-Israëlische gemeenschap, ontbraken in actie of namen hun toevlucht tot nachtelijke gefluisterde opmerkingen uit angst, in hun eigen gedachten, dat ze anders hun carrière in gevaar zouden kunnen brengen. Dat is onaanvaardbaar.

 • Ten tweede moeten instellingen ter verantwoording worden geroepen. 

Sommige scholen en hogescholen ondersteunen Joodse en pro-Israëlische studenten op de campus die zich aangevallen voelen, terwijl andere het vertrouwen van die studenten hebben geschonden.

Het gaat er niet om instellingen te vragen volledige aanhangers van een bepaald politiek standpunt te worden, maar om ervoor te zorgen dat hun omgeving niet wordt vergiftigd door haat, onverdraagzaamheid, intimidatie, pesten of verbanning. Joodse en pro-Israëlische studenten hebben het recht om zich veilig, beschermd en vrij te voelen om hun mening te uiten en om trots te zijn op hun identiteit, niet minder dan alle anderen.

Als die instellingen falen, moeten ze ter verantwoording worden geroepen door beheerders, alumni, ouders, aanstaande ouders en anderen. En dit geldt niet alleen voor onderwijsinstellingen, maar ook voor de werkvloer, maatschappelijke groeperingen, vakbonden en sociale bewegingen.

 • Ten derde, toon Joodse trots. 

Dit is geen tijd voor Amerikaanse Joden om Marrano-joden te worden. We hebben de buitengewone reis van 1654, toen de eerste Joden op deze grond landden, niet meegemaakt om nu, in 2022, te overwegen de mezoeza’s van onze deuren te verwijderen, of keppeltjes uit ons hoofd, of het woord ‘joods’ van de gevels van onze instellingen.

Integendeel, precies zoals andere Amerikanen, kunnen en moeten we onze identiteit openlijk bevestigen, ons opmerkelijke erfgoed vieren en onszelf herinneren aan de veelvuldige bijdragen van Joden aan elk facet van de Amerikaanse samenleving. Onze hashtag zou altijd #JewishANDProud moeten zijn.

 • Ten vierde, omarm Israël. 

Sommige joden lijken te geloven dat afstand nemen, zo niet geheel losmaken, van enige band met Israël, hen zal beschermen of op zijn minst geliefd zal maken bij de anti-Israëlische, antizionistische bendes. 

Hoe tragisch dat, na bijna 1900 jaar Joods verlangen naar zelfs maar een stukje land waar Joden zichzelf zouden kunnen regeren en niet onderworpen zijn aan de gril van de meerderheid, het feit dat we in een tijdperk van Joodse soevereiniteit leven niet universeel wordt gewaardeerd. 

Nee, Israël is geen perfect land. Noch enig ander land op aarde, inclusief de Verenigde Staten. Toch is het verhaal van Israël ontzagwekkend, een metafoor voor de triomf van blijvende hoop over de verleiding van wanhoop, en een democratisch, progressief baken in een deel van de wereld met te weinig tegenhangers.

 • Ten vijfde, als het gaat om antisemitisme, is het essentieel om koppig te zijn. 

Deze eeuwenoude pathologie komt uit meerdere bronnen. Maar te veel mensen hebben aangedrongen op een engere visie en roepen alleen de dreiging uit als het hun eigen partijdige politieke voorkeur dient. Dus Joden aan de linkerkant wijzen met hun vinger naar uiterst rechts, terwijl Joden aan de rechterkant met hun vinger naar uiterst links wijzen, terwijl de waarheid is dat ze allebei gelijk hebben.

De gebeurtenissen in Charlottesville, Pittsburgh en Poway, om nog maar te zwijgen van de complottheorieën die door mensen als QAnon worden verspreid, zijn sterke herinneringen aan de echte, dodelijke dreiging van uiterst rechts.

Ondertussen, de dagelijkse realiteit op sommige campussen van hogescholen en middelbare scholen, het in kaart brengen van Joodse instellingen in Boston door een pro-BDS-groep, en de recente voorgestelde resolutie van zeven leden van het Congres die de wedergeboorte van Israël in 1948 een “catastrofe” noemen, om nog maar te zwijgen van de dodelijke aanvallen op Joden in Jersey City en Monsey, zijn een grimmige herinnering dat niet alle bedreigingen voor Joden van extreem-rechts komen. 

En niemand mag het altijd aanwezige gevaar van jihadisten vergeten, zoals we zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de VS hebben gezien, meest recentelijk in Colleyville.

 • Ten zesde, focus op jonge joden. 

Voor zover een van de belangrijkste slagvelden inderdaad een educatieve omgeving is geworden, is het van vitaal belang dat onze kinderen en kleinkinderen zo goed mogelijk zijn voorbereid op wat ze kunnen tegenkomen. Onder geen enkele omstandigheid gemakkelijk. In de klas is er een machtsongelijkheid tussen, laten we zeggen, een vijandige professor of onderwijsassistent enerzijds en een student die probeert terug te dringen aan de andere kant.

Daarom moeten we, als we erop rekenen dat jongeren opstaan ​​en gehoord worden, hen helpen zich voor te bereiden op de verschillende situaties waarin ze zich kunnen bevinden. Bovendien moeten ze de steun voelen van familie, joodse organisaties en joodse instellingen op de campus. Wat er gaande is, zijn niet alleen gevechten over bijvoorbeeld een boycot, desinvestering en een referendum over sancties, maar, meer in het algemeen, een strijd met hoge inzet voor de vooruitzichten van de volgende generatie Amerikaanse leiders.

 • Ten zevende is antisemitisme niet alleen een Joods probleem. 

Wanneer Joden als Joden het doelwit zijn, op straat, in winkels of in synagogen, is de dreiging natuurlijk het meest direct gericht op Joden. Deze aanvallen moeten echter ook worden gezien als aanvallen op het weefsel en de vezels van Amerika’s democratische, pluralistische samenleving. Met andere woorden, wanneer een minderheid wordt bedreigd, loopt ons land als geheel gevaar. 

Ter illustratie: de racistische moordenaar die naar Buffalo reed om Afro-Amerikanen te vermoorden, had ook een hekel aan joden, en was volgens zijn geschreven descriptie van plan om ze op een later tijdstip te doden. Er zijn zowel echte als potentiële bondgenoten, die begrijpen wat er op het spel staat, net zoals er zulke bondgenoten zijn die erkennen dat Israël een belangrijke Amerikaanse partner is, die zowel waarden als belangen deelt met ons land.

 • Ten achtste, betrek partners. 

Laten we, te midden van dit nieuwe gevoel van kwetsbaarheid, enkele basisfeiten over de VS in gedachten houden. Om te beginnen blijkt uit peiling na peiling, jaar na jaar, dat aanzienlijke aantallen Amerikanen Israël en de relatie tussen de VS en Israël steunen. Evenzo hebben een aantal onderzoeken ook aangetoond dat Joden hoog aangeschreven staan ​​in de arsenaal van Amerikaanse groepsidentiteiten. Het is dus niet alsof we plotseling alleen, geïsoleerd en zonder vrienden zijn.

En we zijn al jaren, decennia en zelfs eeuwen een vriend van andere gemeenschappen in Amerika – of het nu is in de strijd voor burgerrechten en sociale rechtvaardigheid, of het overwinnen van onrechtvaardige immigratiebeperkingen, of opkomen voor andere gerichte of belaagde gemeenschappen. Echte vriendschappen, moet men in herinnering brengen, moeten twee kanten op werken, vooral in tijden van nood.

 • Ten negende, leer enkele basiswaarheden. 

Natuurlijk, het Midden-Oosten is een informatief mijnenveld, met concurrerende verhalen en verhaallijnen die alle kanten op rennen. Maar niets van dat alles mag enkele basisfeiten verdoezelen, zoals:

(a) Joden zijn inheems in de regio, net als Arabieren. 

(b) De relatie tussen Joden en dit deel van de wereld dateert continu meer dan 3.500 jaar. 

(c) Het hedendaagse geboorterecht van Israël vloeide voort uit de Balfour-verklaring, de San Remo-conferentie, de Volkenbond en de Verenigde Naties. 

(d) De Palestijnen hadden bij meerdere gelegenheden een eigen staat kunnen hebben, te beginnen in 1947-8, maar in plaats daarvan sloegen ze, tragisch genoeg, elke kans af. 

(e) Israël heeft in 2005 sloten, voorraden en vaten uit Gaza teruggetrokken, waardoor de kuststrook de eerste kans in de geschiedenis kreeg om zichzelf te regeren. 

(f) Tegen 2007 greep Hamas, door zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie aangewezen als terroristische organisatie, de macht en verdreef met geweld de Palestijnse Autoriteit. 

(g) Het Hamas-handvest roept expliciet op tot de vernietiging van de staat Israël en beschuldigt Joden, een al te bekende samenzweerderige trope, van het aanwakkeren van de Franse Revolutie, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. 

(h) Hamas wordt gefinancierd en bevoorraad door Iran, wiens leiderschap openlijk oproept tot de vernietiging van Israël. 

(i) Gaza heeft grenzen met zowel Israël als Egypte, en niet alleen Israël, zoals velen beweren. 

(j) Israël is een van de meest multiculturele, multiraciale en multireligieuze samenlevingen ter wereld. 

(k) Israël is een levendige democratie en Israëlische Arabieren, die ongeveer 20 procent van de bevolking uitmaken, zijn te vinden in het Hooggerechtshof, in de Knesset, in de regeringscoalitie en in de hele Israëlische samenleving. 

 • En ten tiende, trek lessen uit de Joodse geschiedenis.

Het zou uit de Joodse geschiedenis overduidelijk moeten zijn dat antisemieten, of ze nu extreem links of extreem rechts zijn, niet lang onderscheid maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ Joden, net zo min als ze zouden onderscheiden tussen ‘zionisten’, ‘niet-gelovigen’. -Zionisten’ en ‘anti-zionisten’. 

Maar verbazingwekkend genoeg lijken sommige Joden de boodschap nog steeds niet te hebben begrepen. Ze denken tijd, ruimte of veiligheid te kunnen kopen door mee te doen aan de aanval op Israël of zelfs door aanvallen op Joden te rationaliseren. Maar vroeg of laat, zoals door de eeuwen heen is gebeurd, zou hun dag van afrekening komen als antisemieten ooit weer voldoende macht zouden krijgen.

Kortom: er is veel dat we kunnen, moeten en moeten doen. Hoe meer we een gevoel van gemeenschappelijk doel kunnen bereiken – mag ik zeggen eenheid? – hoe groter de kans dat we erin slagen zowel de oude als de nieuwe demonen waarmee we vandaag worden geconfronteerd, het hoofd te bieden.

Bronnen:

 • naar een artikel van David Harris “Jew-Hatred Is on the Rise: 10 Ways to Fight Back” van 21 juni 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Jodenhaat neemt toe: 10 manieren om terug te vechten

 1. Ten elfde: Leer zelfverdediging en geef de brutale Jodenhater een pak rammel.

  Ten twaalfde: Gebruik het Amerikaanse recht, schaf een pistool aan en schiet de Jodenhater in zijn voet of hand als aandenken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.