Hamas beëindigt tien jaar lang dispuut en herstelt banden met Syrië

Op deze bestandsfoto van 4 december 2006 ontmoet de Syrische president Bashar Assad, rechts, Hamas’ Ismail Haniyeh in Damascus, Syrië. (AP/Sana, Bestand)

Hamas-leiders meden Damascus vanwege oppositie tegen het harde optreden van president Bashar Assad tegen de opstand van 2011 die zijn dynastieke heerschappij omver wilde werpen en verlieten hun hoofdkwartier in Damascus.

Hamas heeft besloten de banden met Syrië te herstellen, ongeveer tien jaar nadat zijn leiderschap Damascus had gemeden vanwege oppositie tegen het harde optreden van president Bashar Assad tegen de opstand tegen zijn bewind, zeiden groepsfunctionarissen dinsdag.

Een functionaris zei dat de twee partijen verschillende “spraakmakende bijeenkomsten hebben gehouden om dat doel te bereiken”. Syrische functionarissen gaven geen commentaar op het rapport.

Hamas HQ in Damascus

Hamas-leiders hadden publiekelijk de opstand van 2011 gesteund om het dynastieke bewind van Assad omver te werpen en verlieten begin 2012 hun hoofdkwartier in Damascus.

Syrië sloot maanden later de Hamas-kantoren in Damascus en sloot toen officieel het boek over de relatie en Hamas verplaatste zijn hoofdkwartier van Damascus, waar ze zich sinds 1999 hadden gevestigd, naar Egypte, en de terreurgroep versterkte zich verder in de Sinaï.

De islamitische Palestijnse beweging meldde dat Syrische troepen op 5 november 2012 het kantoor en appartement van Hamas-politiek leider Khaled Mashaal hebben binnengevallen en hun inhoud hebben leeggemaakt. 

De Syrische soldaten gingen vervolgens verder met het in beslag nemen van de auto’s van Mashaal en sloten de kantoren. Enkele dagen later herhaalden de Syrische troepen die activiteit op het kantoor van Hamas-functionaris Imad Al-Alami.

Iran en de Ayatollahs

De aanval op hun gemeenschappelijke bondgenoot, Iran, maakte hen woedend. De islamitische republiek heeft een grotere aanwezigheid in Syrië gehandhaafd om het presidentschap van Assad te versterken en heeft ook Hezbollah, de in Libanon gevestigde proxie (huurleger), opdracht gegeven troepen te hulp te schieten.

De banden van Hamas met Iran werden later hersteld en functionarissen van de Palestijnse islamitische factie prezen de Islamitische Republiek voor hulp bij het bouwen van hun Gaza-arsenaal aan langeafstandsraketten, dat ze gebruikten in de strijd tegen Israël.

Bronnen:

  • naar een artikelEnding decade-long dispute, Hamas to restore ties with Syria” van 22 juni 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelA decade after split, Hamas and Syria said in talks to renew ties” van 21 juni 2022 en een artikelHamas offices in Syria raided, adding to fears of Palestinian deportations” van 8 november 2012 en een artikelSyria shutters Hamas offices, breaks with former ally” van 6 november 2012 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.