België onderaan de EJA-lijst omtrent kwaliteit van het Joodse leven in de Europese Unie

Belgisch-Vlaamse Joden, hier aan het gebouw van de Antwerpse politie op de Quinten Matsijslei aan het Stadspark

“Zijn de inspanningen van Europa om de joden en het jodendom te beschermen voldoende in een tijd van groeiend antisemitisme en aanvallen op de vrijheid van godsdienst?” schrijft Yossi Lempkowicz.

Italië heeft de hoogste kwaliteit van het joodse leven op het Europese continent, met Polen en België als de meest verontrustende landen in dat opzicht, volgens een nieuwe index gepubliceerd door de European Jewish Association (EJA).

Met de titel “Europe and Jews, a country index of respect and tolerance towards Jews”, rangschikt de studie de 12 onderzochte landen als volgt: Italië: 79, Hongarije: 76, Denemarken: 75, het Verenigd Koninkrijk: 75, Oostenrijk: 75, de Nederland: 74, Zweden: 73, Duitsland: 72, Spanje: 70, Frankrijk: 68, Polen: 66, België: 60.

De index werd dinsdag onthuld op de leiderschapsconferentie van de EJA in de Hongaarse hoofdstad Boedapest en beslaat 12 EU-lidstaten, waarbij feiten over het overheidsbeleid en opiniepeilingen worden gecombineerd om één enkele maatstaf te creëren waarmee de kwaliteit van het Joodse leven in die landen kan worden gemeten.

Ontworpen door het Institute for Jewish Policy Research, een in Londen gevestigde denktank, meet de index de kwaliteit van leven op een schaal van 0-100. Vijf landen – Italië, Hongarije, Denemarken, het VK en Oostenrijk – kregen allemaal een “A” -score, met scores van 75 of meer. 

Zowel Frankrijk als Polen kregen een “C”-cijfer, met respectievelijke scores van 68 en 66, terwijl België, met een “D”-cijfer, onderaan de lijst kwam met een indexscore van 60.

Ter vergelijking: de Belgische regering presteerde zwak als het ging om de veiligheid voor de joodse gemeenschap, volgens EJA:

“De Belgische regering, die de laatste plaats inneemt in het onderzoek, heeft de veiligheid rond de Joodse gemeenschappen aanzienlijk verminderd zonder ze zelfs maar te raadplegen, het koosjer slachten verboden en de kwestie van de besnijdenis bedreigd, er werd geen coördinator aangesteld voor de strijd tegen antisemitisme en meer.”

De scores van verschillende landen werden gecompromitteerd door de gevoelens van onveiligheid die in hun Joodse gemeenschappen werden gemeld, waardoor enkele opvallende discrepanties ontstonden. 

Terwijl de Duitse regering een prestatiescore van 89 kreeg vanwege haar federale begroting voor het beveiligen van Joodse instellingen, de oprichting van een federale commissaris voor de bestrijding van antisemitisme en soortgelijke maatregelen, werd het gevoel van veiligheid onder Duitse Joden gemeten op slechts 46, vergeleken met 73 voor Denemarken en 72 voor Hongarije. 

Frankrijk presteerde op vergelijkbare wijze; ondanks dat het veel van dezelfde maatregelen heeft genomen als Duitsland, is het gevoel van onveiligheid onder Franse joden het meest intens in Europa, met een score van slechts 31.

Bronnen:

  • naar een artikelItaly Ranked Top, Poland and Belgium Bottom, in New Index Measuring Quality of Jewish Life in Europe” van 21 juni 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Which European countries are best for Jews? A new study offers unexpected answers” van 21 juni 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “België onderaan de EJA-lijst omtrent kwaliteit van het Joodse leven in de Europese Unie

  1. Belgie, het foutste jongetje van de klas…..erger dan Hongarije, Duitsland, Oostenrijk & Polen…….een prestatie om trots op te zijn.

    De moraal van een land meet men aan hoe het met zijn minderheden omgaat!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.