ADL-enquête: ‘Online op haat gebaseerde intimidatie is wijdverbreid’

Extreemrechtse Jodenhaat is wijdverbreid in de VS en elders in de wereld

Uit een onderzoek van de ADL bleek dat 47 procent van de Amerikaanse tieners en 40 procent van alle ondervraagden online intimidatie ervaren, waarbij socialemediabedrijven de schuld krijgen dat ze niet genoeg doen om de inhoud op hun platform te controleren.

Uit het vierde jaarlijkse onderzoek van de ADL naar online haat en intimidatie blijkt dat 65 procent van de respondenten in gemarginaliseerde groepen, waaronder joden en gekleurde mensen, te maken kreeg met intimidatie op basis van hun identiteit, en 72 procent van de gemarginaliseerde jongeren (13-17 jaar) meldde dat ze werden lastiggevallen omdat van een aspect van hun identiteit.

Jonathan Greenblatt, CEO van ADL zei:

“Socialmediabedrijven zijn nog lang niet waar ze moeten zijn als het gaat om haat en intimidatie op hun platforms. Het is vooral verontrustend om te zien dat zoveel jonge mensen zulke negatieve ervaringen online hebben. We moeten onze inspanningen uitbreiden om technologiebedrijven verantwoordelijk te houden, aangezien online ruimtes nog steeds onveilig zijn, vooral voor mensen in gemarginaliseerde gemeenschappen.”

Omdat vrouwen meer dan twee keer zoveel kans hadden om online seksuele intimidatie te ervaren als mannen (14 procent vergeleken met 5 procent), en joodse respondenten (37 procent) meer kans dan niet-joodse respondenten om intimidatie toe te schrijven aan hun religie, merkte de ADL op dat platform zijn de toezeggingen die zijn gedaan om schadelijke inhoud te verminderen en de middelen voor de beoogde doelgroepen te verbeteren, niet nagekomen.

Intimidatie op basis van haat kan gemarginaliseerde groepen wegjagen van online ruimtes, zelfs als deze ruimtes centraal komen te staan ​​in het publieke debat, waardoor de democratie en de vrijheid van meningsuiting verder worden ondermijnd“, zei Greenblatt.

Uit de gegevens van de enquête bleek dat het percentage haat en intimidatie per platform varieerde, waarbij Facebook, Instagram en Twitter werden onderzocht.

Bronnen:

  • naar een artikelADL survey finds online hate-based harassment widespread” van 21 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikelOnline Hate and Harassment: The American Experience 2022” van 21 juni 2022 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.