Israël’s ambassadeur aan Georgië, Ran Gidor: ‘Ik kan maar niet genoeg krijgen van Georgië’

Israël’s ambassadeur Ran Gidor (links) bij het aansteken van de Chanoeka kandelaar in Tbilisi, Georgië

“Georgiërs zijn nog steeds het warmste en meest gastvrije land dat ik ooit heb ontmoet. Het land was en is nog steeds een klein paradijs van spectaculaire natuurlijke schoonheid, uitstekende keuken, fenomenale wijn en een verbluffende concentratie van artistiek talent.”
(Ran Gidor, Israël’s ambassadeur aan Georgië)

Nu ik het einde van mijn ambassadeurstermijn in Georgië nader, is het tijd om een ​​kleine stap terug te doen en te proberen alle onvergetelijke persoonlijke en professionele ervaringen van de afgelopen 2,5 jaar in je op te nemen. De tijd is zo ongelooflijk snel gegaan en het is niet te geloven dat ik binnenkort weer moet inpakken en verder moet.

Dit is in feite mijn tweede termijn in Tbilisi. Ik was hier geplaatst als jonge diplomaat tussen 1997-2000 en was getuige van enkele van de donkerste tijden en grootste ontberingen die de Georgische bevolking heeft geleden. Toen ik hier 20 jaar later terugkwam, leek het alsof ik in een totaal ander land was. De transformatie was gewoon adembenemend!

Ambassadeur Ran Gidor

En toch is gelukkig niet alles veranderd. Georgiërs zijn nog steeds het warmste en meest gastvrije land dat ik ooit heb ontmoet. Het land was en is nog steeds een klein paradijs van spectaculaire natuurlijke schoonheid, uitstekende keuken, fenomenale wijn en een verbluffende concentratie van artistiek talent.

Gelukkig had ik contact gehouden met veel van mijn Georgische vrienden uit de jaren negentig en dus toen ik in januari 2020 terugkwam in Tbilisi, voelde het als een langverwachte thuiskomst. Dat maakte mijn diplomatiek werk natuurlijk veel vlotter en nog boeiender.

De Grote Synagoge in de Georgische hoofdstad Tbilisi, gebouwd in rode baksteen door Joden uit Akhaltsikhe tussen 1904-1911.

Het is algemeen bekend dat Israël en Georgië beide oude beschavingen zijn die meerdere millennia teruggaan – lang voordat de meeste andere landen en samenlevingen zich begonnen te vormen. Bovendien wordt aangenomen dat de eerste Joodse aanwezigheid in Georgië 26 eeuwen geleden begon, na de Babylonische vernietiging van de tempel van koning Salomo in Jeruzalem in 586 v. Chr. 

Onze beide naties leden herhaaldelijke invasies, veroveringen, onderdrukking en onderwerping door buitenlandse rijken, en beiden overleefden op wonderbaarlijke wijze talrijke historische catastrofes. Na de Holocaust, waarbij 6 miljoen Joden werden afgeslacht door het naziregime, werd in 1948 de staat Israël gesticht. Pas na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 herwon Georgië zijn onafhankelijkheid. Dit jaar, 2022, vieren we de 30e verjaardag van onze bilaterale diplomatieke betrekkingen.

Diplomatieke betrekkingen werden officieel aangegaan op 1 juni 1992 en kort daarna werden onze respectieve ambassades in Tbilisi en Tel Aviv geopend. In de afgelopen drie decennia is de relatie steeds sterker geworden, zoals blijkt uit de lange reeks bilaterale bezoeken op hoog niveau van presidenten, premiers en hooggeplaatste ministers van onze beide landen. Die bezoeken hebben bijgedragen tot de ondertekening van belangrijke bilaterale overeenkomsten ter bevordering van handel en bescherming van investeringen, landbouwsamenwerking, toerisme, luchtvaart en tal van andere samenwerkingsgebieden.

De Joodse begraafplaats in Kutaisi werd geopend in 1895, hoewel de oudste grafstenen dateren uit het begin van de 20e eeuw. Het weer en de tijd hebben hun sporen achtergelaten op de grafstenen, de inscripties erop zijn verdwenen en alleen een specifiek pad zorgt ervoor dat bezoekers geen voet op de graven kunnen zetten

Een enorm belangrijk aspect van onze bilaterale samenwerking wordt gevormd door MASHAV – het Israëlische Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking, dat meer dan 60 jaar geleden werd opgericht onder auspiciën van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Sinds 1992 hebben niet minder dan 1.600 Georgische vrouwen en mannen geprofiteerd van Israëlische trainingsseminars en intensieve cursussen in een breed spectrum van onderwerpen, variërend van landbouw en irrigatie tot innovatie en ondernemerschap, onderwijs, kinderen met speciale behoeften, medicijnen en openbare gezondheidszorg, empowerment van vrouwen en veel meer. Veel van de alumni van de MASHAV-cursussen hebben invloedrijke posities verworven binnen de Georgische samenleving, politiek en academische wereld, zoals minister van Landbouw Levan Davitashvili.

MASHAV heeft ook verschillende alumniclubs opgericht, ‘Shalom Clubs’ genaamd, in verschillende regio’s rond Georgië, die hun collectieve knowhow, connecties en ervaring gebruiken om beurzen te winnen en belangrijke projecten te promoten ten behoeve van hun gemeenschappen. De Guria Shalom Club heeft bijvoorbeeld (samen met de Israëlische ambassade en MASHAV) een project geleid om scholen en kleuterscholen uit te rusten met waterfiltratie-eenheden van Israëlische makelij, zodat kinderen en hun gezinnen van schoon drinkwater kunnen worden voorzien.

Het Narikala Fort in Tbilisi dateert uit de 4de eeuw na Chr. en werd gebouwd door koning Vakhtang Gorgasali van het oude koninkrijk Iberia. Op de achtergrond de gerenoveerde Sint-Nicolaaskerk, waarvan de fundamenten in de 13de eeuw werden gelegd

De kracht van onze bilaterale betrekkingen en vriendschap was duidelijk in tijden van crisis. In de ‘donkere jaren negentig’ waren het Israëlische burgers van Georgische afkomst (waarvan er momenteel meer dan 100.000 zijn) die voor het eerst hun geld in de Georgische economie begonnen te investeren, ondanks de uitdagende omstandigheden. 

In mei 2002 stuurde Israël humanitaire hulp naar Georgië na een rampzalige aardbeving en nogmaals in 2008 na de oorlog met Rusland, waarin het opnieuw zijn steun betuigde aan de Georgische territoriale integriteit. In 2015 bood de Bijbelse dierentuin in Jeruzalem hulp aan de dierentuin van Tbilisi na de verwoestende overstroming, bij het vangen van ontsnapte dieren en het reconstrueren van het wildpark. Tijdens de periodieke oorlogen van Israël met de Hezbollah.

Ook onze handels- en handelsrelaties zijn in de afgelopen 30 jaar tot bloei gekomen. De ondertekening van een visumvrijstellingsovereenkomst in 2013 droeg bij aan een dramatische toename van het aantal Israëli’s dat Georgië bezocht – dat in 2019 een recordjaar bereikte met meer dan 200.000 Israëlische toeristen en 42 rechtstreekse wekelijkse vluchten.

Ushguli – Chazhashi in Svaneti, Georgië

Een heel belangrijk onderdeel van onze vriendschap is gebaseerd op culturele uitwisseling. Een fresco van de Georgische nationale dichter Shota Rustaveli is te zien in het klooster van het kruis in Jeruzalem, waar in 2005 een Rustaveli-straat werd ingehuldigd. Zijn wereldberoemde meesterwerk De Ridder in het Pantervel (Vepchistkaosani) uit ca. 1200, is meer dan eens in het Hebreeuws vertaald – meest recentelijk in 2014.

Shalom Koboshvili, geboren in Achaltsikhe in 1876, wordt beschouwd als de eerste Joodse kunstenaar in Georgië, en vorig jaar sponsorde de Israëlische ambassade een tentoonstelling over zijn leven en werk in de Georgian National Gallery.

Onze culturele uitwisseling is rijk en veelzijdig en is overgenomen door de jongere generatie kunstenaars en makers. Het omvat klassieke muziek, beroemde jazzbands, theatervoorstellingen en bioscoop.

Ook de academische uitwisseling floreert – in beide richtingen. Tientallen Georgische artsen, verpleegkundigen, taalkundigen, wetenschappers en experts op verschillende academische gebieden hebben lange perioden van stage en onderzoek doorgebracht in vooraanstaande Israëlische instellingen. Tegelijkertijd hebben honderden Israëlische studenten ervoor gekozen om aan Georgische universiteiten te studeren, vooral geneeskundefaculteiten. 

Bovendien heeft het Georgische ministerie van Onderwijs en Wetenschappen ermee ingestemd om speciale voorzieningen te treffen voor de onmiddellijke overplaatsing en registratie van meer dan 1.300 Israëlische medische studenten, die sinds het uitbreken van de verschrikkelijke oorlog hun studie in Oekraïne moesten staken.

Onze hechte relatie is voor een groot deel gebaseerd op de persoonlijke bijdrage van Georgische joden die een brug vormen tussen onze landen – of ze nu in Israël of Georgië wonen. In de afgelopen 30 jaar hebben ze bijgedragen aan culturele uitwisseling en vele andere gebieden.

Dageraad boven de Gergeti Kerk van de Heilige Drievuldigheid, een Georgisch-orthodoxe en apostolische kerk gebouwd in de 14e eeuw, zittend op de top van de bergen van de Kaukasus, omringd door de uitgestrektheid van de natuur, in Stepantsminda (voorheen Kazbegi), de regio Mtskheta-Mtianeti in Georgië.

Ondanks de afnemende omvang van de Joodse gemeenschap in Georgië – bloeit de huidige generatie Joodse jongeren en probeert ze het erfgoed en de erfenis van hun voorouders te herontdekken, zoals blijkt uit projecten om oude Joodse synagogen rond Georgië schoon te maken en op te graven. -trainingsseminars en conferenties voor jonge Joodse leiders. Bovendien probeert de huidige generatie de Georgisch-joodse identiteit te herdefiniëren in het licht van moderne 21e-eeuwse ideeën en het bredere christelijke publiek te bereiken via sociale media, culturele activiteiten en verschillende sociale initiatieven (bijv. Hannukah-video).

We waarderen de steun en vriendschap die alle Georgische politieke leiders hebben betuigd aan de Joodse gemeenschap, zoals blijkt uit de jaarlijkse deelname van presidenten en premiers aan de traditionele Hannukah-ceremonie in de Grote Synagoge van Tbilisi en de genereuze sponsoring die aan het David Baazov Joods Museum in Tbilisi – een geweldig monument voor het rijke erfgoed en de traditie van deze gemeenschap.

De eerste 30 jaar diplomatieke betrekkingen zitten vol met successen en historische monumenten. Daarom – dit is een prachtige verjaardag die ons de kans geeft om met enorme trots te zien wat er tot nu toe is bereikt en met ambitie en enthousiasme vooruit te kijken naar toekomstige uitdagingen.

Persoonlijk heb ik een dochtertje dat hier werd geboren in juni 2020, tijdens het hoogtepunt van de pandemie. De Georgische president, HE Salome Zourabishvili, was zo vriendelijk haar het Georgische staatsburgerschap te verlenen. Dit was een ontroerend persoonlijk eerbetoon, dat voor mij de liefde en dankbaarheid bevestigde die ik voel voor dit prachtige land. 

Ik heb hier nog een paar maanden te gaan, maar het staat nu al buiten twijfel dat onze talrijke vrienden, dierbare herinneringen en de persoonlijke band met onze dochter ervoor zullen zorgen dat mijn familie hier in de toekomst keer op keer zal blijven komen, omdat we simpelweg geen genoeg kunnen krijgen van Georgië!

Brabosh.com en zijn Georgische echtgenote, Marina Tskhomaria, sinds 1 mei 1998 een ‘uitgeregend’ koppel en op 20 april 1999 voor staat en kerk gehuwd in Tbilisi, Georgië

Bronnen:

  • naar een artikel van Ran Gidor “Ambassador of Israel Ran Gidor: I simply can’t get enough of Georgia” van 5 april 2022 op de site van Agenda.ge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.