Teheran ziet af van de eis dat IRGC van de Amerikaanse terreurlijst wordt geschrapt

Soldaten van de beruchte Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC). De soldaat in het midden draagt een portret mee van Hezbollahleider Hassan Nasrallah

Teheran heeft aangekondigd bereid te zijn af te zien van zijn eis dat de Revolutionaire Garde van de zwarte lijst van Washington voor terrorisme wordt geschrapt. Dit is volgens een rapport van de aan Qatar gelieerde nieuwssite Middle East Eye die een bron uit de Islamitische Republiek citeerde.

De verwijdering van de Revolutionaire Garde van de zwarte lijst was een van de meest controversiële kwesties die onlangs naar voren kwamen in indirecte besprekingen tussen de VS en Iran om de nucleaire deal (JCPOA) te herstellen.

De bron vertelde de in Londen gevestigde site dat Iran in ruil daarvoor de VS eiste om de sancties tegen de economische tak van de Revolutionaire Garde, het centrale hoofdkwartier van Khatam-al Anbiya, in te trekken. Washington heeft nog geen officiële verklaring over het rapport afgegeven en heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Middle East Eye .

Ondanks de afnemende vooruitzichten om de Iraanse nucleaire deal nieuw leven in te blazen, vertelde een Amerikaanse functionaris zondag aan de Saoedische media dat er nog steeds potentieel was om Washington en Teheran weer volledig aan de overeenkomst te laten voldoen.

“Wij geloven dat de nucleaire deal mogelijk is, maar het hangt af van Iran”, vertelde Bill Russo, plaatsvervangend adjunct-staatssecretaris voor strategische berichten in het Bureau of Global Public Affairs, aan Asharq Al-Awsat.

De overeenkomst zal “de internationale gemeenschap echte resultaten opleveren op het gebied van non-proliferatie [van kernwapens] en bijdragen aan een grotere regionale stabiliteit. We zullen beoordelingen blijven uitvoeren, maar het is aan Iran om te beslissen of het keer terug naar de deal of blijf weg van de internationale gemeenschap’, zei Russo.

Niettemin verduidelijkte hij dat Washington de zorgen van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie deelde over het gebrek aan transparantie van het ayatollah-regime met betrekking tot zijn nucleaire sites.

Bronnen:

  • naar een artikel van Neta Bar en Shahar Klaiman “Tehran relinquishes demand IRGC be removed from US terror blacklist” van 20 juni 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.