Moskou werkt aan VN-resolutie waarin Israël wordt veroordeeld voor aanval op luchthaven van Damascus

Syrische studenten zwaaien met Syrische, Russische en Palestijnse vlaggen onder een reclamebord met het portret van de Russische president Vladimir Poetin tijdens een demonstratie ter ondersteuning van Rusland, na de Russische invasie van Oekraïne, op de campus van de universiteit van Aleppo in de Syrische stad op 10 maart 2022 (Foto door AFP)

Rusland bereidt naar verluidt een voorstel voor voor een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin Israël wordt veroordeeld voor een recente aanval op de luchthaven van Damascus. 

Israëlische functionarissen vertelden Kan  dat Moskou werkte aan de resolutie die Israël de schuld gaf van het schenden van het internationaal recht en de Syrische soevereiniteit, en het ondermijnen van de stabiliteit in de regio. Israël heeft niet bevestigd dat het achter de aanval zat die meer dan een week geleden werd uitgevoerd. 

Eerder in juni zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat Moskou de Israëlische “provocatie” in Syrië veroordeelde, waarbij naar verluidt een burger gewond raakte en de landingsbaan van de luchthaven beschadigd raakte. Alle vluchten van en naar Damascus werden voor enkele dagen afgelast.

Vorige week riep Moskou ook de Israëlische ambassadeur Alex Ben-Zvi op om opheldering over de aanval te eisen. Israëlische functionarissen uitten zondag echter hun twijfel of de voorgestelde resolutie door de VN-leden zou worden gesteund. 

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011 heeft Israël talloze luchtaanvallen uitgevoerd op door Iran gesteunde troepen en strijders van de Libanese terroristische groep Hezbollah die het regime van president Bashar al-Assad steunen. 

De beoogde luchthaven ligt ten zuiden van de hoofdstad Damascus, waar verschillende terroristische organisaties actief zijn en wapendepots hebben. Een niet nader genoemde Israëlische functionaris werd geciteerd die zei dat Iran “doorging met het gebruik van Syrisch grondgebied en de luchthaven om wapens te smokkelen”.

Bronnen:

  • naar een artikelMoscow works on UN resolution condemning Israel for Damascus airport strike” van 19 juni 2022 en een artikelRussia asks Israel for clarification on Damascus airport strikes” en een artikelRussia condemns ‘Israel’s latest provocation’ in Syria” van 11 juni 2022 en een artikelSyria suspends Damascus airport flights after alleged Israeli strike” van 10 juni 2022 en een artikelRussia fired at Israeli planes in Syria for first time” van 16 mei 2022 en een artikelSyrian report: At least 5 dead in ‘Israeli attack’” van 13 mei 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel van Maya Margit “Russia using Israel to distract world from Ukraine, analysts say” van 20 juni 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Tamir Morag “Moscow looking to condemn Israel at UN Security Council” van 20 juni 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.