Hamas vuurt raket af naar Israël dat meteen reageert

Jenin, Samaria, 17 juni 2022. Begrafenis van een Palestijnse terrorist die eerder door de IDF was geneutraliseerd. Zijn lichaam was gewikkeld in de gekende zwarte vlag van ISIS aka Islamitische Staat/Daesh

Palestijnse militanten vuurden zaterdag een raket af op een stad in het zuiden van Israël, wat direct leidde tot Israëlische luchtaanvallen, aldus het Israëlische leger, na maanden van relatieve rust in het gebied.

Er waren geen onmiddellijke berichten over slachtoffers in Gaza of Israël, die de raket onderschepten die werd gelanceerd in de richting van de stad Ashkelon, waarbij luchtalarmsirenes afgingen en bewoners naar schuilkelders werden gestuurd.

Israël zei dat Hamas, de islamitische militante groepering die Gaza controleert, de raket heeft afgevuurd. “Als reactie op de raketaanval troffen vliegtuigen van de Israëlische strijdkrachten een aantal Hamas-terreurdoelen in de Gazastrook”, zei het Israëlische leger in een verklaring.

Een woordvoerder van de politieke vleugel van Hamas, Hazem Qassem, weigerde commentaar te geven op de Israëlische beschuldiging en verwees Reuters naar de militaire vleugel van de groep, die niet onmiddellijk commentaar gaf.

De grens tussen Israël en Gaza is relatief rustig sinds mei 2021, toen Israël en Palestijnse militanten een 11-daagse oorlog voerden.

Hoewel de grensoverschrijdende brand van zaterdag niet leek te wijzen op een bredere escalatie, is het geweld de afgelopen maanden op de Westelijke Jordaanoever en in Israël toegenomen.

Vrijdag doodden Israëlische troepen drie Palestijnse gewapende mannen in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever, waar de militaire invallen zijn opgevoerd nadat mannen uit het gebied verschillende dodelijke straataanvallen in Israël hadden uitgevoerd.

Hamas zei dat een van de schutters een van zijn leden was, terwijl een andere militante groep die steunt op leden van de Palestijnse factie, de Islamitische Jihad, de dode schutters als zijn eigen claimde.

Qassem zei dat de Israëlische luchtaanvallen van zaterdag een “hulpeloze poging waren om een ​​einde te maken aan de revolutionaire acties die zich over Palestina verspreiden”.

Door de VS bemiddelde vredesbesprekingen die gericht waren op de vestiging van een Palestijnse staat in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza zijn in 2014 ingestort en er is geen teken van een heropleving.

De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Israëlische en Palestijnse leiders ontmoeten tijdens een bezoek aan de regio in juli.

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinian Rocket Fire Draws Israeli Air Strikes in Gaza” van 18 juni 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Hana Levi-Julian “IDF Retaliates for Gaza Rocket Fire Aimed at Ashkelon” van 18 juli 2022 en een artikel van David Israel “IDF Soldiers Kill 3 Arabs, Injure 10 in Jenin Clashes” van 17 juni 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.