Adolf Eichmanns geheime bezoek aan het Brits Mandaat voor Palestina

SS-Obersturmführer Adolf Eichmann, hier in Jeruzalem in 1961, was de man die de treinwagons volstouwde met Joden en naar de vernietigingskampen in het Oosten liet bollen tot aan de laatste trein in maart 1945, kort voor het einde van de Tweede Oorlog

Jaren voordat Eichmann naar Israël werd gebracht om terecht te staan, bezocht de beruchte massamoordenaar in 1937 het Brits Mandaat Palestina, vermomd als journalist.

In 1937, jaren voordat hij een van de meest beruchte massamoordenaars van nazi-Duitsland werd, bezocht Adolf Eichmann het Mandaat Palestina undercover als een Duitse journalist. Eichmanns tweede bezoek, vierentwintig jaar later, werd voor hem georganiseerd met dank aan de Israëlische Mossad.

Wat hoopte Eichmann voor het begin van de Tweede Wereldoorlog in Palestina te vinden? Waarom was het belangrijk voor hem om de Joodse yishuv met eigen ogen te zien? En de laatste en meest angstaanjagende vraag van allemaal: welke conclusie trok Eichmann uit zijn bezoek? De antwoorden op deze vragen worden hieronder besproken.

 
“Eichmann berichtte van zijn bezoek aan het land Israël: de oprichting van een Joodse staat moet worden voorkomen”, een kop in Maariv, 28 april 1961

Lang voordat de “Endlösung” op de Wannsee-conferentie werd bedacht, hoopten Hitler en de hogere echelon van het nazi-regime het “Joodse probleem” op te lossen door gedwongen emigratie van de Joden die in Duitsland woonden. 

Bijna drie jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in 1937, werd een onopvallende Duitse bureaucraat met de naam Adolf Eichmann samen met zijn directe leidinggevende bij de inlichtingendienst van de nazi-partij (de beruchte SD) op een geheim bezoek gestuurd naar Mandaat Palestina om de mogelijkheid te onderzoeken om Duitse joden naar de regio te deporteren.

In Berlijn had een clandestiene ontmoeting plaatsgevonden tussen Eichmann en Feivel Polkes, een niet-officiële vertegenwoordiger van de Haganah, een van de voorlopers van de Israel Defense Forces. 

Ze bespraken de mogelijkheid om de vervolgde joden van Duitsland naar Palestina te verschepen. De nazi-officier wilde de joodse gemeenschap in Palestina met eigen ogen zien en persoonlijk onderzoeken of het plan echt haalbaar was.

Op 2 oktober 1937 meerde Roemenië aan in de haven van Haifa, met de twee nazi-functionarissen aan boord die incognito reisden, vermomd als een Duitse journalist en een student. 

Hun verzoek om het land op de juiste manier binnen te komen, werd door de verplichte autoriteiten afgewezen. Het is niet duidelijk of de twee waren geïdentificeerd en of hun inreisvergunningen de argwaan van de douane hadden gewekt. Ze kregen in ieder geval een tijdelijke toegangsvergunning voor slechts één nacht. 

Teleurgesteld door het mislukken van hun missie, toerden de twee door Haifa en brachten de nacht door op de berg Karmel. Nadat de tijd hun toegewezen om was, zeilden ze naar Egypte waar ze Mufti Amin al-Husseini en de vertegenwoordiger van de Haganah ontmoetten.

“ 
Ik betaalde een Britse officier […] om Eichmann uit Haifa te verdrijven“- Feivel Polkes nam de eer op zich dat het bezoek van Eichmann werd afgebroken, Maariv , 21 december 1966

Hoewel de twee nazi-vertegenwoordigers nog geen dag binnen de grenzen van Palestina waren, beschouwde Adolf Eichmann zichzelf als een gekwalificeerde expert op het gebied van de toekomst van de staat in wording. 

In een gedetailleerd rapport aan zijn superieuren schreef Eichmann dat de economische situatie van de Joodse nederzetting erbarmelijk was en dat het er niet naar uitzag dat deze snel zou verbeteren. 

Hij koppelde de moeilijke situatie niet aan geopolitieke of materiële omstandigheden, maar gaf (zoals het een goede nazi betaamt) de schuld aan de slinkse en destructieve aard van de Joden – ze moesten genoegen nemen met elkaar bedriegen omdat er geen Ariërs in de buurt waren om vals te spelen.

Eichmanns grote angst was dat de verdrijving van de joden uit Duitsland in de toekomst zou bijdragen aan de vestiging van een sterkere en welvarende joodse entiteit die zou steunen op de grote rijkdom die de gedeporteerden naar Palestina zouden brengen. Eichmann vreesde dat diezelfde Joodse staat na verloop van tijd een bedreiging voor nazi-Duitsland zou worden.

Uiteindelijk zetten het uitbreken van de Arabische opstand en het verzet van de regionale Arabische leiders tegen de gedwongen Joodse emigratie de kibosh op het plan. Het feit dat de Britten werkten om de Joodse immigratie naar het Land Israël te beperken, zelfs helemaal stop te zetten bij het uitbreken van de oorlog, had de zaak niet geholpen.

De organisator van de uitroeiing van de Joden woonde jarenlang ongestoord in Argentinië. Pas in 1960 greep de Mossad hem na een beslissende tip. Zijn schuilplaats werd aan de Mossad verraden door de Duitse geoloog Gerhard Klammer

Na de verpletterende nederlaag van nazi-Duitsland werd Eichmann, die tegen die tijd een van de belangrijkste architecten was geworden die verantwoordelijk was voor de Holocaust, gevangengenomen door Amerikaanse troepen. 

Met de hulp van zijn oude vrienden kon hij onder een valse identiteit uit het krijgsgevangenenkamp ontsnappen en naar Argentinië reizen. In 1960 ontdekte de Mossad zijn verblijfplaats, ontvoerde hem en bracht hem naar de staat Israël om voor de rechter te verschijnen. 

Na een lang proces werd hij schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. In de vroege ochtenduren van 1 juni 1962 werd hij geëxecuteerd door de Joodse Staat, wiens vestiging hij al voor de oorlog had gevreesd.

Bronnen:

 • naar een artikel van Chen Malul “Adolf Eichmann’s Secret Visit to Palestine” van 6 november 2017 op de site van The Librarians
 • naar een artikel van Bettina Stangneth en Willi Winkler “Der Mann, der Adolf Eichmann enttarnte” van 20 augustus 2021 op de site van Süddeutsche Zeitung
 • naar een artikel “Eichmann Was Turned in by Anti-Nazi Geologist, German Paper Reveals” van 25 augustus 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Adolf Eichmanns geheime bezoek aan het Brits Mandaat voor Palestina

 1. De grootste vernedering van al die nazi’s, Jodenhaters zoals Hitler, Goering, Himmler, Eichmann, Goebbels, Mengele is wel dat ze door overlevende Joden nog dagelijks vervloekt worden. Psalm 55, 58 en 109 leveren daarvoor de krachtige woorden.

  Wat die Jodenhaters nooit hebben kunnen bedenken zijn de overlevenden van de doden en concentratiekampen – zij beschreven in ontelbare boeken de volksaard en beestachtigheden van die nazi’s.

  Het grootste wonder was wel dat in Tel Aviv 14 mei 1948 door de Jood David Ben Goerion de Onafhankelijke Joodse Staat Israël werd geproclameerd. Israel telde toen nog maar 650.000 Joden.

  15 Mei 1948 was er oorlog. 7 Arabische volken trachtten Israel van de wereldkaart te vegen. JHWH had betere plannen – Israel overwon al die antisemieten. Opnieuw in 1956 met de Sinai oorlog. Opnieuw met de zesdaagse oorlog in 1967, Opnieuw in 1973 met de Yom Kippoer oorlog.

  Yasser Arafat en zijn Palestijnen werd verdreven uit Bethlehem en stierf een roemloze dood. Israel pareerde TWEE INTIFADA’S.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.