Toen de beroemde Belgische stripheld Kuifje werd ontvoerd door de Irgoen in Haïfa

Kuifje en het Zwarte Goud

“Inwoners van het Land van Israël, wees alert: een Belg met een neiging tot problemen is gesignaleerd in Haifa, vermomd als Arabier. Het individu noemt zichzelf ‘Kuifje’. Hij staat erom bekend rond te snuffelen waar hij dat niet zou moeten doen en stelt veel te veel vragen. Iedereen die informatie heeft over zijn verblijfplaats wordt verzocht de politie te verwittigen.”

Het bovenstaande was geen openbare veiligheidsboodschap van de Israëlische politie of de Shin Bet, het was eerder een fictieve scène die zich afspeelde in de wereldberoemde en geliefde stripreeks, De avonturen van Kuifje

Dit specifieke verhaal, het 15de in de Kuifje-serie, met de originele (Franstalige) titel Tintin au pays de l’or noir (Kuifje en het Zwarte Goud), werd voor het eerst gepubliceerd in serievorm tussen september 1939 en mei 1940 en ruim voorafgaand aan Israël’s onafhankelijkheid op 14 mei 1948.

Van dit beroemde album bestaan in feite drie versies, die heel erg verschillen van elkaar.

Jansen en Janssen (in het frans Dupond et Dupont) hebben zonet hun eerste pak slaag gekregen in ‘Palestina’ in het album Tintin au pays de l’or noir (Kuifje en het Zwarte Goud)

Het verhaal draait om een ​​geheim complot om oliereserves in het Midden-Oosten te saboteren. In overeenstemming met de tijd wordt de identiteit van de schurk van het verhaal onthuld als niemand minder dan de kwaadaardige Duitse arts, Dr. Müller. 

Als onderdeel van het onderzoek van Kuifje gaat onze held op weg naar het Britse Mandaat Palestina, waar hij verkleed als een lokale Arabier door de straten van Haifa dwaalt. Hij wordt zelfs ontvoerd door de Irgoen, de Joodse ondergrondse organisatie die zowel tegen de Arabieren als tegen de Britten vocht.

Hergé, auteursnaam van de Brusselaar Georges Remi (1907-1983) en de maker van Kuifje, tekende de eerste stripverhalen van het verhaal terwijl hij een maand met verlof was van het Belgische leger. Hij werd opgeroepen voor het leger toen Duitsland op 1 september 1939 Polen binnenviel.

Maar zelfs als soldaat bleef hij de stripafleveringen sturen naar Le Petit Vingtième, de krant die de geïllustreerde avonturen van de jonge verslaggever in het verleden had gepubliceerd decennium. Nadat hij sinusitis had opgelopen, werd Hergé ontslagen uit zijn militaire dienst op dezelfde dag dat Duitsland België binnenviel (10 mei 1940).

Natuurlijk, onder de nieuwe omstandigheden van de Duitse bezetting en gezien de Duitse nationaliteit van de schurk, werd de serie stopgezet, en lezers die Kuifje’s avontuur volgden als een onderbreking van de verschrikkelijke oorlog die om hen heen uitbrak, moesten enkele jaren wachten om erachter te komen hoe de jongeman erin slaagde om te ontsnappen aan de dodelijke zandstorm nadat hij de klauwen van de kwaadaardige dokter had ontweken.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog probeerde Hergé aanvankelijk afstand te nemen van zijn populaire karakter, maar onder druk van zijn vrouw en vrienden keerde hij al snel terug naar het tekenen van de avonturen van de nieuwsgierige onderzoeksjournalist. 

Het oorspronkelijke plan was om Kuifje en zijn hond Bobbie (in het frans Tintin et Milou in de originele versie) naar de maan te sturen, wat inderdaad later gebeurde, maar eerst hervatte hij het avontuur dat hij onafgemaakt had gelaten toen de nazi’s zijn land binnenvielen.

De tweede serialisatie van Kuifje en het Zwarte Goud werd gepubliceerd tussen 1948 en 1950. Belangrijk was echter dat dit niet de definitieve versie was…

In de jaren zestig en zeventig werden De avonturen van Kuifje geïntroduceerd in Groot-Brittannië. Het is niet precies duidelijk wat de legendarische maker van Kuifje motiveerde om Kuifje en het Zwarte Goud opnieuw te tekenen , maar dit keer nam het een verrassende wending. 

Links: Kuifje in Mandaat Palestina. Rechts: dezelfde scène in het mythische Emiraat Khemed

In de Engelse versie van de geliefde strip werd het Mandaat Palestina het denkbeeldige “Emiraat van Khemed” genoemd. Het verhaal van de ontvoering van Kuifje door de Irgoen als gevolg van een identificatiefout – het verhaal dat in de originele versie verscheen – werd vervangen door een verhaal over de militaire politie in Khemed.

Laat er geen twijfel over bestaan, Kuifje – een van de dapperste van alle geïllustreerde detectives – had er geen moeite mee om verwikkeld te raken in onze plaatselijke verhalenoorlog. 

Toch was dat niet de reden voor de verandering. De vervanging van het historische Mandaat Palestina door een denkbeeldig olierijk vorstendom, werd waarschijnlijk gedaan om het Britse lezerspubliek dat de schepper van Kuifje hoopte aan te trekken, niet te beledigen.

Helaas, wat betreft Kuifje en het Zwarte Goud – noch de versie die zich afspeelt in het Land van Israël, noch de versie met het denkbeeldige land Khemed werd ooit in het Hebreeuws vertaald.

Bronnen:

  • een artikel op deze blogDe collaboratiejaren van Hergé, schepper van Kuifje straks in de bioscoop” van 22 juni 2011 en een artikelDe collaboratiejaren van Hergé, schepper van Kuifje (Tintin)” van 28 maart 2009
  • naar een artikel van Chen Malul “When Tintin Was Abducted by the Irgun in Haifa” van 13 juni 2022 op de site van The Librarians
  • naar een artikelTintin in Holy Land” van 13 maart 2019 op de site van TinTin.com
  • naar een artikelTintin in Palestine” van 8 april 2012 op de site van Art Works

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.