Palestijnse leiding ongerust over verbetering van relaties tussen Israël en Saoedi-Arabië

De 87-jarige Abu Mazen, nom de guerre van PLO-leider Mahmoud Abbas, ziet met lede ogen aan hoe zijn aloude bondgenoten in de Arabische wereld steeds meer aanschurken bij aartsvijand Israël

Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah zijn op hun hoede voor opwarmende banden tussen Israël en Saoedi-Arabië, na verschillende rapporten over recente ontwikkelingen in de diplomatieke arena. 

De Palestijnen hebben het echter niet aangedurfd om de Saoedische monarchie publiekelijk te bekritiseren, vooral om de woede van de ambtenaren in Riyad niet op te wekken en hun toch al fragiele relaties met hen te verergeren.

Palestijnse leiders zijn bezorgd dat Israël en Saoedi-Arabië op weg zijn naar diplomatieke normalisatie die geen garanties zou bevatten met betrekking tot de Palestijnse kwestie:

“Er is groeiende ongerustheid in het licht van berichten over een aanzienlijke toenadering tussen Israël en Saoedi-Arabië voorafgaand aan het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan de regio op 13 juli.

“De [Palestijnse] leiders kunnen het idee niet verdragen dat Israël zijn betrekkingen met Arabische landen verbetert voordat er een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt bereikt, wat een schending zou zijn van het Arabisch Vredesinitiatief dat Saoedi-Arabië leidde en dat de Arabische Liga heeft aangenomen uit 2002. De zorg is dat de [Saoedische] kroonprins Mohammed Bin Salman de Palestijnen in de steek zal laten.”

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei woensdag: “Het feit dat president Biden rechtstreeks van hier naar Saoedi-Arabië zal vliegen, duidt op een verbetering van de betrekkingen in de regio. Uiteindelijk streven we naar een vredesakkoord met Saoedi-Arabië.

Opgemerkt moet worden dat het afgelopen jaar topambtenaren van de PA hebben geprobeerd de betrekkingen met de Saoedische monarchie te verbeteren en Saoedische functionarissen te ontmoeten, maar de Saoedi’s hebben geen bijzondere interesse getoond om dit te doen en hebben zelfs de Palestijnse positie ten opzichte van de Verenigde Arabische Emiraten in het kielzog van de Abraham-akkoorden. Ter herinnering, de Palestijnen beschreven het vredesakkoord tussen Israël en de VAE als een “verraad en een mes in de rug”.

Historisch gezien zijn de betrekkingen tussen Ramallah en Riyad positief en sterk geweest. Zelfs toen de Arabische landen hun economische steun aan de PA beëindigden, bleef Saoedi-Arabië haar $ 25 miljoen per jaar toekennen.

Maar nu Bin Salman de macht daadwerkelijk heeft overgenomen, is de Saoedische benadering van de Palestijnen verschoven en zijn de betrekkingen met Ramallah verslechterd. Het beleid van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump droeg ook bij aan deze spanningen.

Opmerkingen van Bandar bin Sultan, de voormalige Saoedische ambassadeur in de VS, over het gedrag van de Palestijnen in de onderhandelingen door de jaren heen, behoorden tot de eerste tekenen dat de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en de PA waren verslechterd. Ondertussen beschuldigden andere Saoedische functionarissen de Palestijnen van het afwijzen van voorstellen en het verkwanselen van kansen op vrede.

Een andere verzwarende factor is de activiteit van Hamas op Saoedische bodem. Ter herinnering, de Saoedische autoriteiten hebben actie ondernomen tegen tientallen Hamas-functionarissen.

Saoedi-Arabië verliezen

Nu zijn de Palestijnen bang om Saoedi-Arabië te verliezen, waardoor hun isolement binnen de Arabische wereld zou kunnen verergeren.

“Normalisering tussen Israël en Saoedi-Arabië zou een aardbeving zijn voor het Palestijnse leiderschap”, zei een Palestijnse functionaris. “Ze zijn ervan overtuigd dat Saoedi-Arabië zolang koning Salman leeft, geen volledige en open betrekkingen met Israël kan aankondigen uit angst voor de status van het koninkrijk in de islamitische wereld. Daarmee is de zorg dat als de koning zwakker wordt, de zoon het heft in handen zal nemen en vrede sluiten met Israël.”

Ondanks deze angsten hebben de Palestijnse leiders de moed niet opgegeven en de inspanningen om de betrekkingen met Riyad te versterken gaan door. In Ramallah verbergen ambtenaren hun ambities op diplomatiek gebied niet, maar ze begrijpen dat ze eerst hun betrekkingen met de Saoedi’s moeten herstellen. 

Het begrip is dat naarmate de spanningen tussen Washington en Riyadh afnemen, des te groter de kans is dat de PA de banden met de Saoedi’s herstelt. Vanuit dit perspectief zien de Palestijnen de Amerikanen als een soort bemiddelaar in een “sulha” (verzoening) tussen Ramallah en Riyad.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dana Ben-Shimon “Palestinian officials concerned over warming Israeli-Saudi ties” van 17 juni 2022 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Palestijnse leiding ongerust over verbetering van relaties tussen Israël en Saoedi-Arabië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.