PA-journalist die voor Iraans agentschap werkt, in elkaar geslagen door … soldaten van de PA

De Palestijnse journalist Samer Khuaira heeft op harde wijze mogen kennismaken met het chronisch gebrek aan vrije meningsuiting en vrije pers in ‘Palestina’

Een Palestijns-Arabische verslaggever die voor een Iraans persbureau werkte, werd kort ontvoerd, geslagen en bedreigd door Palestijnse schutters nadat hij eerder deze week verslag deed van de gewelddadige verspreiding van een islamitische studentendemonstratie, meldde The Associated Press vrijdag.

Het persbureau Tasnim zei dat de mannen de verslaggever, Samer Khuaira, dinsdag onder schot in een auto dwongen, hem sloegen en bedreigden. De mannen zeiden dat zijn berichtgeving schadelijk was voor de Palestijnse Autoriteit en de Fatah-beweging die haar domineert, zei Tasnim. Ongeveer een half uur later werd hij vrijgelaten.

Khuaira identificeerde een van zijn ontvoerders als lid van de Palestijnse veiligheidstroepen, meldde Tasnim donderdag. De Palestijnse Journalisten Unie veroordeelde de aanval op hun collega.

Er was geen commentaar van PA-functionarissen. De PA is in het verleden onder vuur komen te liggen vanwege haar harde optreden tegen mensen, sociale media en nieuwswebsites die kritiek hebben op PA-voorzitter Mahmoud Abbas.

Afgelopen juli sloot de PA de kantoren van JMedia , een persbureau in Ramallah, en riep de directeur, Ala al-Rimawi, op voor verhoor. Rimawi was gearresteerd omdat hij protesteerde tegen de moord op activist Nizar Banat en de Palestijnse Arabische leiders beledigde.

In 2019 blokkeerde een PA-rechtbank de toegang tot 51 online nieuwsbronnen die de PA als bedreigingen beschouwt. In 2017 vaardigde Abbas een decreet uit dat zijn regering toestaat om iedereen gevangen te zetten op beschuldiging van het schaden van de “nationale eenheid” of het “sociale weefsel”.

Na het decreet blokkeerde de PA-regering 30 websites, waarvan de meeste gelieerd waren aan Abbas’ twee belangrijkste rivalen, zijn oude politieke rivaal Mohammed Dahlan en de Hamas-terroristische groepering die Gaza controleert.

In 2012 censureerde Abbas ook media die gelieerd zijn aan zijn rivalen. Vervolgens beval hij de censuur op te heffen nadat hij daarvoor onder vuur kwam te liggen.

Zowel de door Fatah geleide PA als haar belangrijkste rivaal, Hamas, die Gaza regeert, treden routinematig op tegen politieke tegenstanders in de gebieden die zij controleren. Iran steunt Hamas en andere terroristische groeperingen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “PA reporter for Iranian agency beaten by PA security forces” van 17 juni 2022 op de site van Israel National News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.