Israël reikt extra werkvergunningen uit aan 2000 Palestijnen uit de Gazastrook

Palestijnse mannen in de noordelijke Gazastrook komen op 6 oktober 2021 samen om werkvergunningen aan te vragen in Israël. (Foto door Mahmud Hams/AFP via Getty Images)

Israël heeft donderdag een besluit aangekondigd om het quotum van werkvergunningen voor Palestijnen uit de Gazastrook met nog eens 2.000 te verhogen, waardoor het totaal op 14.000 komt.

Generaal-majoor Ghasan Alyan, hoofd van de eenheid voor de coördinatie van overheidsactiviteiten in de gebieden, ook bekend als COGAT, kondigde aan dat het besluit zal worden genomen na een veiligheidsbeoordeling.

“Alle civiele maatregelen tegen de Gazastrook zijn afhankelijk van de voortdurende handhaving van de veiligheidsstabiliteit in de loop van de tijd, en de uitbreiding ervan zal worden beoordeeld op basis van de situatie”, zei COGAT in een verklaring.

De uitbreiding volgt op een regeringsplan om geleidelijk in totaal 20.000 Gazaanse arbeiders in Israël toe te laten, afhankelijk van de veiligheidssituatie. Ter vergelijking: een jaar geleden hadden ongeveer 7.000 Palestijnen uit de Gazastrook werkvergunningen bij zich om in Israël te werken.

De civiele stappen zijn bedoeld om de verarmde economische situatie van de bevolking van Gaza te verbeteren, die ernstig heeft geleden sinds de Israëlische terugtrekking uit de Strook in 2005, en die nog verder is verslechterd sinds de terreurgroep Hamas de controle over de Palestijnse kustenclave in 2007 overnam.

Israël hoopt dat een stijging van het aantal werkvergunningen voor Gazanen en een verbetering van hun economische situatie zullen helpen om de kalmte aan de zuidelijke grens van Israël te bewaren en de publieke steun voor Hamas te verzwakken.

Ik geloof dat, hoewel deze stap erg belangrijk is voor de 2.000 families van de gelukkige arbeiders uit Gaza die veel beter betaalde banen zullen vinden in Israël dan in Gaza, de impact op macroniveau beperkt zal zijn“, zegt Haggay Etkes, een senior onderzoeker bij het Institute for National Security Studies (INSS), vertelde The Algemeiner in e-mailcommentaar.

Volgens Etkes, een voormalige functionaris van de Bank of Israel die verantwoordelijk was voor de betrekkingen met de Palestijnse economie, telde de beroepsbevolking in Gaza 523.000 mensen, van wie 46 procent, of 243.000 mensen, werkloos waren.

“Met andere woorden, de toename van 2.000 vergunningen komt overeen met 0,4 procent van de beroepsbevolking in Gaza”, zei hij. “De verhoging van 2.000 vergunningen zou de werkloosheid met ongeveer 0,5 procent kunnen verminderen van een zeer hoog niveau van 46 procent.”

Volgens INSS-onderzoek bedraagt ​​het gerapporteerde dagloon van een Palestijnse arbeider die in Israël tewerkgesteld is, gemiddeld $78 (269 shekel). Ter vergelijking: arbeiders in de Gazastrook die een baan vinden, verdienen 37 procent minder in de publieke sector en 13 procent minder in de particuliere sector van het gemiddelde tegenloon in Israël.

De stap van donderdag komt meer dan een jaar na de 11-daagse oorlog tussen Israël en de militante groepering van Hamas afgelopen mei, die resulteerde in strenge controles over de grenzen van Gaza, de export stopzetten, de invoer van grondstoffen beperken en het gebied dat Palestijnen mogen vissen, beperken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel to Add 2,000 Work Permits For Palestinians From Gaza Strip” van 16 juni 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “4,600 Gazans enter Israel, highest total at Erez Crossing in 15 years” van 15 mei 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel “Hamas aiming to increase the number of Gazans working in Israel” van 21 februari 2022 op de site van Elder of Ziyon
  • een artikel op deze blog “Waarom de Palestijnen liever in Israël werken dan in hun eigen semi-autonome gebieden?” van 16 oktober 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.