Rusland roept Israëlische ambassadeur in Moskou op het matje vanwege luchtaanval op Damascus Airport

Russische politie trekt de wacht op, op 18 september 2018 voor de Israëlische ambassade in Moskou (beeldbron: AFP/Vasily Maximow)

Op woensdag heeft de Russische regering de Israëlische ambassadeur bij zich op het matje geroepen om de “ernstige bezorgdheid” van Moskou te uiten over de luchtaanvallen van vorige week die de internationale luchthaven van Damascus in Syrië lamlegden.

Zowel Syrië, Iran, Libanon en Servië zijn bondgenoten van Rusland in zijn conflict met de VS, NAVO en de Europese Unie in het Oekraïne conflict.

Er werd opnieuw ernstige bezorgdheid geuit over de aanval van de Israëlische luchtmacht op de civiele luchthaven van Damascus, die de landingsbaan, navigatieapparatuur en gebouwen beschadigde en schade toebracht aan het internationale civiele luchtverkeer“, verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken na een ontmoeting tussen plaatsvervangend Minister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov en de Israëlische ambassadeur Alexander Ben Zvi in ​​Moskou.

Ambassadeur Alexander Ben Zvi in Moskou

Bogdanov betreurde het dat de sluiting van de luchthaven de levering van humanitaire hulpgoederen van de Verenigde Naties aan miljoenen Syriërs heeft stopgezet.

“De ambassadeur kreeg te horen dat de rechtvaardiging die van Israëlische zijde was ontvangen voor de aanval op de internationale luchthaven van Damascus niet overtuigend leek en dat Moskou wachtte op aanvullende opheldering”, luidde de verklaring.

Bovendien waarschuwde Bogdanov Ben Zvi dat Moskou niet zou toestaan ​​dat Syrië een slagveld wordt voor andere vreemde landen. Rusland is de belangrijkste steunpilaar van het regime van president Bashar al Assad sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011.

Israël  zou op 10 juni Damascus International Airport hebben aangevallen om “magazijnen van Iraanse milities” aan te vallen, aldus de oorlogsmonitor van het Syrian Observatory for Human Rights. Op woensdag gepubliceerde afbeeldingen door het Israëlische satellietbedrijf ImageSat International toonden aan dat er wederopbouwwerkzaamheden werden uitgevoerd op de locatie na uitgebreide schade aan zowel militaire als civiele landingsbanen als gevolg van de luchtaanvallen die vluchten van en naar de luchthaven stopten.

Israël heeft de afgelopen jaren aanvallen uitgevoerd op honderden aan Iran gelieerde doelen in Syrië als onderdeel van zijn zogenaamde ‘campagne tussen twee oorlogen’. De campagne is bedoeld om te voorkomen dat Teheran zich verschanst in het door oorlog verscheurde land en wapens, waaronder precisiewapens, doorsluist naar zijn proxies (huurlegers), voornamelijk de Hezbollah-terreurgroep die in Libanon actief is.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne eind februari, bevindt Israël zich op een gevoelige plek tussen de twee tegenstanders. Israël heeft Oekraïne steun betuigd door zich uit te spreken tegen de Russische agressie, maar weigerde  militaire hulp te verlenen  en zijn hulp te beperken tot humanitaire hulp.

Dit om te voorkomen dat het zijn vermogen om operaties in het luchtruim van Syrië uit te voeren tegen Iraanse doelen, die afhankelijk zijn van coördinatie met Moskou, in gevaar brengt. Rusland heeft Israël bovendien tegengewerkt door de democratisch gekozen regering van Oekraïne te beschrijven als een ‘neonazi’-regime en door de nazi-gruweldaden tegen de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan te halen als rechtvaardiging voor zijn agressie tegen Oekraïne.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Russia Excoriates Israeli Ambassador to Moscow Over Air Strike on Damascus Airport” van 15 juni 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “Damascus International Airport suspends all flights following alleged Israeli airstrikes” van 12 juni 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Elad Benari “Syria claims: Israel attacked targets south of Damascus” en een artikel “Satellite images show: Significant damage to Damascus Int’l Airport following air strike” en een artikel “Russia condemns Israel: IAF air strike caused serious damage to Damascus Airport” van 10 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.