Israël: Als Syrië Iraanse wapenvliegtuigen blijft laten landen, dreigt het zijn vliegveld te verliezen’

Hezbollahleider Hassan Nasrallah (links) en Syrisch president Bashar Al-Assad, gesteund door Iran en Rusland, zijn bondgenoten in de strijd voor de vernietiging van Israël

Het Syrische regime onder leiding van president Bashar Assad loopt het risico zijn internationale luchthaven van Damascus te verliezen als Iran de locatie blijft gebruiken om geavanceerde wapens naar Hezbollah te smokkelen, heeft het hoofd van het onderzoek van een Israëlisch onderzoekscentrum voor defensie gewaarschuwd.

Enkele dagen nadat de internationale media meldden dat Israël zijn laatste slag toebracht aan Damascus International, zei majoor (res.) Tal Beeri, hoofd van de onderzoeksafdeling van het Alma Center:

“De boodschap is duidelijk. Zolang de luchtcorridor van Iran voor het smokkelen van wapens uit Iran naar Syrië en Libanon doorgaat, zal de Syrische staat door de aanvallende partij als verantwoordelijk worden beschouwd. Zolang Syrië niet ingrijpt, blijft de luchthaven een doelwit.”

Toekomstige aanvallen kunnen bestaan ​​uit een “klop op het dak” – lege munitie laten vallen om als waarschuwing te dienen – op de verkeerstoren van de luchthaven en deze te vernietigen nadat deze is geëvacueerd, Beeri beoordeelde de aanvallen op de radars van de luchthaven.

“Als het bericht niet wordt ontvangen, kunnen aanvallen verder escaleren, tot het punt dat ernstige schade aan de luchthaven wordt toegebracht en het meer dan een paar dagen zal duren om te herstellen”, zei hij. “De berichten zijn niet gericht op Iran – dat is een verloren zaak. Het is vastbesloten door te gaan met wapensmokkel naar Hezbollah. Het is gericht op Syrië.”

Dergelijke aanvallen plaatsen Damascus voor een dilemma en dwingen het tot een kosten-batenanalyse, betoogde hij. De intensivering van de wapensmokkel door Iran wordt ook mogelijk gemaakt door het feit dat de aandacht van Rusland tegenwoordig is gericht op zijn oorlog tegen Oekraïne en minder op Syrië.

Tot het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari, was Rusland begonnen met het uitdagen van enkele van de controlegebieden van Iran in Syrië, zei Be’eri, en het zou waarschijnlijk hebben geëist dat Iran stopt met het gebruik van Damascus International Airport als een handelscentrum voor raketten, raketten en precisiecomponenten voor projectielen die Israël heeft gewaarschuwd, overschrijden een rode lijn voor proliferatie door de radicale door Iran geleide as.

“Uiteindelijk zitten de Syriërs in de val”, zei Beeri. “Ze hebben de Iraniërs uitgenodigd om hen bij te staan ​​in de burgeroorlog. Dat heeft een prijs, die zwaar is omdat ze op hun grondgebied terecht zijn gekomen met een buitenlandse entiteit die bijna volledig onafhankelijk opereert om Iraanse belangen en doelen na te streven, niet die van Syrië.”

Iran voert een langdurig militair verschansingsprogramma in Syrië na, terwijl het het gebruikt als doorvoerzone voor het verplaatsen van wapens naar Hezbollah-magazijnen in buurland Libanon. 

Syrisch president Bashar Al-Assad en de Iraanse geestelijke leider Ayatollah Ali Khamenei zijn bondgenoten in de strijd voor de vernietiging van Israël

Beeri herinnerde eraan dat Iran, naast de luchtcorridor, heeft geprobeerd wapens te vervoeren via de zee, via de haven van Latakia in Syrië, en ook een grondcorridor gebruikt via Irak. Alle drie zijn naar verluidt verstoord door Israëls “campagne tussen de oorlogen” om de opbouw van vijandelijke troepen te deuken en om het doel van Iran om Israël te omsingelen met raketten en raketbases te saboteren.

“De luchtcorridors zijn zeer, zeer actief geweest”, zei Beeri. “Iran profiteerde van ‘onschuldige’ passagiersvluchten van Iran naar Syrië en injecteerde vrachtvliegtuigen met wapens op deze route.”

Dit verkort de reis van 1800 kilometer (1118 mijl) qua tijd – van een dag non-stop rijden tot een vlucht van twee en een half uur, waarbij je over uitdagend, onveilig terrein springt, zei Beeri. ‘Daarom hebben ze deze gang versterkt,’ zei hij.

De luchthaven van Damascus is verdeeld in een zuidelijke militaire zone en een noordelijke civiele zone. De vrachtvliegtuigen van Iran kunnen beide soorten start- en landingsbanen gebruiken, en de Islamitische Republiek heeft een ring van infrastructuur gebouwd binnen en rond de luchthaven voor het opslaan van wapens die daar landen, en om ze per voertuig te verplaatsen naar de Beka’a-vallei in Oost-Libanon, het logistieke hart van Hezbollah , aldus Beeri.

“De luchthaven heeft een volledige bufferzone en opslag- en beveiligingssystemen om deze verplaatsing van wapens van Damascus naar de Libanese grens te vergemakkelijken”, zei hij.

Professor Eyal Zisser , voorzitter van Tel Aviv University’s Contemporary History of the Middle East, zei dat hij geloofde dat Iran alternatieve routes zou onderzoeken in het licht van de toegenomen druk op de luchthaven van Damascus.

“Er zijn veel andere luchthavens in Syrië”, zei hij. “Als er kleine apparatuur wordt gesmokkeld, zoals rapporten in Israël hebben gezegd, kunnen ze ook proberen deze te smokkelen via een rechtstreekse vlucht naar Beiroet of over land via Irak”, schatte hij in. “Ik geloof niet dat ze snel zullen opgeven wat zij zien als een strategische manoeuvre.”

Beeri zei dat hoewel het gebruik van Beiroet-Rafic Hariri International Airport een mogelijkheid was voor de Iraanse Quds Force, die verantwoordelijk is voor clandestiene overzeese steun aan terreurorganisaties, de werkomgeving bij de nationale toegangspoort van Libanon minder comfortabel is dan die van Damascus.

“Ondanks de grote aanwezigheid van Hezbollah op de luchthaven van Beiroet, zijn ze bezorgd dat anderen Iraanse activiteiten daar openbaar maken – en er is geen gebrek aan Libanezen die dat zouden doen”, zei Beeri.

Hij herinnerde zich hoe in november een Iraans nationaal voetbalteam in Beiroet landde voor een wedstrijd tegen Libanon, en hoe snel de Libanese en Arabische media melding maakten van het ongebruikelijke aantal koffers dat de spelers droegen voor een tweedaags bezoek.

“De media legden meteen de link met wapens”, zei Beeri. “Dit is het soort schijnwerpers dat Iran en Hezbollah vrezen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Yaakov Lappin “If Syria continues to let Iranian weapon planes land, it risks losing airport’” van 15 juni 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Russia Excoriates Israeli Ambassador to Moscow Over Air Strike on Damascus Airport” van 15 juni 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “Damascus International Airport suspends all flights following alleged Israeli airstrikes” van 12 juni 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Elad Benari “Syria claims: Israel attacked targets south of Damascus” en een artikel “Satellite images show: Significant damage to Damascus Int’l Airport following air strike” en een artikel “Russia condemns Israel: IAF air strike caused serious damage to Damascus Airport” van 10 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.