VS en NAVO sturen aan op escalatie en ‘geen vrede’ in Oekraïens conflict met Rusland

Soldaten van het Oekraïense leger

Oekraïne heeft slechts 10 procent van de wapens ontvangen die het van het Westen heeft gevraagd om het Russische offensief af te weren, zei de vice-minister van Defensie dinsdag.

Anna Malyar zei in televisieopmerkingen geciteerd door AFP  dat het Westen zijn leveringsschema zou moeten versnellen. Verwijzend naar de naderende Russische opmars in Donbas, waar de troepen van Moskou klaar staan ​​om de hele regio van Lugansk over te nemen:

“Van wat we zeiden dat we nodig hebben, hebben we ongeveer 10 procent gekregen. Hoe hard Oekraïne ook probeert, hoe professioneel ons leger ook is, zonder de hulp van westerse partners zullen we deze oorlog niet kunnen winnen.

“Er moet een duidelijk tijdschema zijn voor dergelijke leveringen, aangezien elke vertraging Oekraïne duur komt te staan ​​en het risico bestaat dat meer grondgebied in Russische handen valt.

“We moeten duidelijke deadlines kennen, want elke dag is er vertraging, we hebben het over de levens van Oekraïense soldaten en burgers. We kunnen niet lang wachten, want de situatie is erg gecompliceerd”, voegde ze eraan toe,”

De Slag om de Donbas in Oost-Oekraïne

Oekraïne: Meer wapens, geen vrede

Eerder op dinsdag deed de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy opnieuw een beroep op zware wapens uit het Westen, en bekritiseerde hij wat hij het “ingetogen gedrag” van sommige Europese leiders noemde, die volgens hem “de wapenleveringen erg hadden vertraagd”.

“Ik ben dankbaar voor wat komen gaat, maar het moet sneller komen”, vertelde hij Deense journalisten in een online briefing. Hij merkte op dat Rusland “honderden keren meer uitrusting en wapens” had dan Oekraïne, dat niet genoeg “langeafstandswapens” of “gepantserde voertuigen had, en daardoor verliezen we mensen”, zei hij.

De Oekraïense plaatsvervangend hoofd van de militaire inlichtingendienst Vadym Skibitsky waarschuwde enkele dagen geleden dat Oekraïne bijna geen munitie meer heeft terwijl de strijdkrachten van het land blijven vechten tegen Russische troepen.

Hij zei dat donaties uit andere landen voldoende waren om artillerie op het slagveld te leveren, maar dat Oekraïne nog steeds in het nadeel is ten opzichte van Rusland.

“Alles hangt nu af van wat [het westen] ons geeft”, zei Skibitsky. “Oekraïne heeft één artilleriestuk tot 10 tot 15 Russische artilleriestukken. Onze westerse partners hebben ons ongeveer 10 procent gegeven van wat ze hebben.”

VS sturen aan op escalatie

“De opmerkingen van de Amerikaanse staatssecretaris van Defensie Colin Kahl over de mogelijkheid om de leveringen van High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) aan Oekraïne te vergroten, zijn buitengewoon zorgwekkend en onthullen de koers van Washington naar escalatie,” zei de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, woensdag.

“Het feit dat een hoge functionaris van het Pentagon de mogelijkheid ziet om de voorraden van langeafstandssystemen uit te breiden, baart grote zorgen. Deze opmerking kan worden gezien als de intentie van Washington om naar verdere escalatie te gaan. Het bevestigt alleen maar dat de Amerikanen niet van plan zijn om een vreedzame oplossing te overwegen.

“Geen wonder dat de opmerkingen van de functionaris werden gemaakt in de aanloop naar een zoveelste bijeenkomst van de VS en hun bondgenoten om militaire steun aan Oekraïne te bespreken. Blijkbaar is dit hoe de regering haar medewerkers doet geloven dat er geen ander alternatief is dan het regime van Kiev van meer wapens te voorzien.”

Amerikaans HIMARS meervoudig raketsysteem

Bronnen:

  • naar een artikelUkraine: We received just 10 percent of the weapons we requested” van 15 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikelRussian ambassador concerned by US plans to send more HIMARS to Ukraine” van 15 juni 2022 op de site van Tass Russian News Agency
  • naar een artikelUkraine Says Troops Holding Out in Sievierodonetsk After Last Bridge Destroyed” van 14 juni 2022 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “VS en NAVO sturen aan op escalatie en ‘geen vrede’ in Oekraïens conflict met Rusland

  1. @koddebeier
    Tja, als je dat zo vanop afstand bekijkt zou je bijna wensen dat de Russen het conflict zouden winnen. Dat is wellicht de enige manier om de expansiedrift van Washington en zijn proxies binnen de EU naar het Oosten af te stoppen vooraleer ze in Moskou opduiken. Ik heb nog steeds de indruk dat de VS aansturen op een open confrontatie met Rusland en daarom Oekraïne onder de bus hebben gegooid, hopende dat als ze hen genoeg wapens geven zij de klus wel zouden klaren. Niet dus. 😦

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.