Terwijl de EU fondsen vrijgeeft aan de Palestijnse Autoriteit, trekken buitenlandse leiders massaal naar Ramallah

Ramallah, 14 juni 2022. EU Commissie voorzitter Ursula von der Leyen op visite bij de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh: ‘Samen Israël op de knieën dwingen”

Een hele reeks buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders bezochten dinsdag Palestijnse leiders in de stad Ramallah in Samaria, Israël, en bespraken kwesties variërend van voortdurende hulp aan de Palestijnse Autoriteit tot de-escalatie van spanningen met Israël.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de Italiaanse premier Mario Draghi en een Amerikaanse delegatie onder leiding van Barbara Leaf, adjunct-staatssecretaris voor Zaken in het Nabije Oosten, hebben allemaal gesprekken gevoerd met de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, in zijn kantoor in Ramallah.

Von der Leyens ontmoeting met Shtayyeh vond plaats de ochtend na een stemming door de Europese Commissie – het uitvoerend orgaan van de EU – voor het vrijgeven van financiering aan de PA die was opgehouden vanwege bezwaren in Brussel tegen de aanwezigheid van antisemitische beelden en thema’s in Palestijnse schoolboeken. 

De EU is de grootste donor van de PA en heeft het afgelopen decennium meer dan $ 2 miljard verstrekt, waarvan een groot deel wordt gebruikt om de salarissen van Palestijnse ambtenaren en terroristen te betalen.

Mahmoud Abbas ziet de Europeanen graag komen want daar komt de financiering vandaan: “600 miljoen euros jaarlijks” vertelde Von der Leyen

“Als Team Europe zijn we de grootste donor in Palestina, met ongeveer 600 miljoen euro per jaar“, zei Von der Leyen op een persconferentie na de bijeenkomst. “Ik ben erg blij om aan te kondigen dat de EU-middelen voor 2021 snel kunnen worden uitbetaald. Alle moeilijkheden zijn weg.”

Von der Leyen – die maandag een overeenkomst voor de export van aardgas besprak met de Israëlische premier Naftali Bennett, terwijl de EU probeert energiebronnen buiten Rusland te vinden – beweerde dat de wereldwijde impact van de invasie door Moskou onder gewone Palestijnen acuut gevoeld zou worden.

“Palestina is afhankelijk van de invoer van Oekraïens graan, net als veel andere kwetsbare landen in de wereld”, zei ze. “En aangezien Rusland de export van tarwe uit Oekraïne via de Zwarte Zee blokkeert, is de situatie momenteel erg moeilijk.”

Hoewel Von der Leyen niet specificeerde of toekomstige hulp aan de PA voorwaardelijk zou zijn, waren de Palestijnen er snel bij om een ​​politieke overwinning op te eisen.

“Het Palestijnse politieke systeem verwierp alle voorwaarden en dictaten”, vertelde Abdul Allah Al-Atira, een assistent van Shtayyeh, aan de Arabische nieuwszender Al-Watan . Al-Atira beweerde dat de EU nu ongeveer 220 miljoen dollar aan financiering voor de PA zou vrijmaken, die voornamelijk zou worden uitbetaald aan ziekenhuizen en andere instellingen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Impact-se, een onafhankelijke NGO die het Palestijnse schoolcurriculum volgt, merkte in een verklaring op dat de aankondiging van de EU “niet specificeerde of een deel van de financiering voorwaardelijk zou blijven op basis van een hervorming van het PA-curriculum.”

De groep voerde aan dat gezien het belang van de hervorming van de PA-leerboeken voor het Parlement en de Commissie, men alleen maar kan aannemen dat een gedeeltelijke bevriezing van de financiering van het aanzetten tot leerboeken op tafel blijft liggen.

Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor Zaken in het Nabije Oosten, Barbara Leaf op visite bij Mahmoud Abbas

Shtayyeh ontmoette later op dinsdag een Amerikaanse delegatie onder leiding van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor Zaken in het Nabije Oosten, Barbara Leaf, en haar plaatsvervanger, Hady Amr. 

In een door het Palestijnse persbureau WAFA gepubliceerde uitlezing van de bijeenkomst staat dat de Palestijnse premier zijn steun betuigde aan een tweestatenoplossing voor het conflict met Israël, en er tevens op aandrong dat de VS hun consulaat in Oost-Jeruzalem, dat was samengevoegd met de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem in oktober 2018.

Shtayyeh hekelde ook wat hij noemde “Israëls pogingen om de stad Jeruzalem te Judaïseren en de Al-Aqsa-moskee in tijd en ruimte te verdelen.”

De Italiaanse premier Mario Draghi ontmoet PA-premier Mohammed Shtayyeh in Ramallah

Ondertussen zei de Italiaanse premier Mario Draghi na zijn ontmoeting met Shtayyeh dat hij “zich zou blijven inspannen om de spanningen op alle niveaus te verminderen”. 

Draghi en Shtayyeh ondertekenden zes ontwikkelingsovereenkomsten ter waarde van 12 miljoen euro, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Bronnen:

 • naar een artikel van Ben Cohen “As EU Releases Funds to Palestinian Authority, Foreign Leaders Flock to Ramallah” van 14 juni 2022 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Terwijl de EU fondsen vrijgeeft aan de Palestijnse Autoriteit, trekken buitenlandse leiders massaal naar Ramallah

 1. “Buitenlandse leiders trekken massaal naar Ramallah”.

  Ik zou deze massale trektocht maar met een grote korrel zout nemen.

  Het zal evenveel impact hebben als die veel grotere groep buitenlandse leiders die massaal naar Rusland trokken om hun “invloed” uit te oefenen op Putin.

  Over de hernieuwde betalingen aan de PA……….. 220 miljoen Europees belasting geld is een druppel in de palestijnse zee.

  De énige die zich over de ultieme domheid van het Westen kan verheugen is “president” Abbas en zijn bankrekening.

  Like

 2. Het spreekwoord Soort zoekt/ontmoet Soort is hier duidelijk van toepassing! Bah!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.