Israël dreigt paleis van Syrisch president Assad te bombarderen als hij blijft samenwerken met Iran ’s leger

Een van de paleizen van Syrisch president Bashar al-Assad

Israël heeft gedreigd de paleizen van de Syrische president Basher Assad te bombarderen als hij de militaire samenwerking met Iran op zijn grondgebied niet stopzet of vermindert, meldde de Arabische nieuwssite Elaph maandag laat.

De Jerusalem Post was niet in staat om onafhankelijk het dramatische verhaal te bevestigen en de IDF weigerde commentaar te geven. Het rapport zou ofwel kunnen aansluiten bij de voortdurende Israëlische inspanningen om zich te ontdoen van een Iraanse dreiging die in Syrië is ingebed, of zou een overdrijving kunnen zijn van dergelijke inspanningen van verschillende geïnteresseerde partijen.

Elaph, gevestigd in Londen en eigendom van Saoedi’s die een gemengde relatie hebben met het Saoedische leiderschap, is in het verleden door Israëlische functionarissen gebruikt om de Arabische wereld te bereiken, waaronder een beroemd eerste interview voor een Saoedische publicatie door de toenmalige IDF-chef Gadi Eisenkot anno 2017. Eisenkot vertelde Elaph dat de IDF en de Saoedi’s voortdurend inlichtingen hadden uitgewisseld.

Volgens een Engelse vertaling van een Arabisch artikel van Elaph,

“heeft het van een vooraanstaande bron vernomen dat Israël een bericht naar de Syrische president Bashar al-Assad heeft gestuurd, waarin het hem waarschuwde om de operaties van Iran in zijn land en de overdracht van hoogwaardige wapens aan Syrië, en deelde hem mee dat een van zijn paleizen een doelwit zou zijn bij de volgende inval door Israëlische strijders in Syrië.”

Een van de paleizen van Syrisch president Bashar al-Assad

Damascus bombardementen

De vermeende dreiging komt dagen nadat Israël naar verluidt Damascus International Airport heeft gebombardeerd , gericht op zendingen van geavanceerde Iraanse wapens die door de Iraanse Revolutionaire Garde met burgervliegtuigen naar Syrië zijn vervoerd.

ImageSat International (ISI) en Maxar Technologies publiceerden vrijdagavond foto’s van de impact van de aanval, uren nadat het Syrische ministerie van Transport had aangekondigd dat de luchthaven buiten de Syrische hoofdstad vluchten opschortte vanwege technische storingen.

Het door de staat gecontroleerde Syrische persbureau SANA beweerde dat Israël vrijdag rond 04.20 uur aanvallen heeft uitgevoerd op doelen ten zuiden van Damascus, waarbij een persoon gewond is geraakt en materiële schade is veroorzaakt.

De satellietbeelden toonden drie inslagkraters op zowel de militaire als de civiele landingsbanen, waardoor ze onbruikbaar werden, waardoor “de hele luchthaven tot reparatie werd uitgeschakeld”, zei ISI.

Damascus, 17 november 2021. Een hoge Russische delegatie onder leiding van Alexander Lavrentiev, de speciale gezant van president Vladimir Poetin, had een ontmoeting met Bashar al-Assad in één van zijn paleizen

Russische reactie

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, veroordeelde de luchtaanvallen en zei dat dergelijke acties civiele luchtvaartmaatschappijen en burgers in gevaar brengen.

“We zijn genoodzaakt te herhalen dat de voortdurende Israëlische beschietingen op het grondgebied van de Syrische Arabische Republiek, in strijd met de basisnormen van het internationaal recht, absoluut onaanvaardbaar zijn”, zei ze. “We veroordelen met klem de provocerende aanval van Israël op het belangrijkste object van de Syrische civiele infrastructuur.”

Dergelijke “onverantwoordelijke acties creëren ernstige risico’s voor het internationale luchtverkeer en brengen de levens van onschuldige mensen in reëel gevaar”, zei Zakharova, eraan toevoegend dat “we van de Israëlische kant eisen dat deze wrede praktijk stopt.”

Het was de derde aanval op doelen in Syrië die aan Israël werd toegeschreven in minder dan een week en werd beschouwd als een escalatie in Israëls voortdurende “oorlog tussen de twee wereldoorlogen” om de militaire aanwezigheid van Iran daar te verbieden en te vernietigen, vooral met betrekking tot geavanceerde wapens.

Elaph zei dat de escalatie ook plaatsvond toen de betrekkingen tussen Israël en Rusland enigszins verslechterden tijdens de oorlog in Oekraïne, waardoor Moskou Iran een vrijere hand heeft gegeven in zijn operaties in Syrië.

Tot nu toe was Rusland een matigende kracht geweest voor de aanwezigheid van Iran in Syrië en de nabijheid van de grens van die aanwezigheid.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Israel warns Assad, will bomb palaces if Iran operations continue -report” van 14 juni 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Elad Benari “Russia condemns Israel: IAF air strike caused serious damage to Damascus Airport” van 10 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.