Duitse rechter oordeelt: ‘Jodenzeug aan kerk in Wittenberg mag blijven’

700 jaar oude Judensau (Jodenzeug) van Wittenberg. In 1570, nadat Luther de protestantse Reformatie had gelanceerd werd een citaat van hem uit 1543 aan het beeld toegevoegd met de tekst ‘Vom Schem Hamphoras‘, waarin de Hebreeuwse naam voor G’d op spottende wijze werd vernoemd [beeldbron: CT]

Een federaal hof van beroep in Duitsland heeft uitspraak gedaan tegen een joodse activist die al vier jaren ijvert om de verwijdering van een anti-joods beeldhouwwerk uit de 13e eeuw dat een kerk in de historische stad Wittenberg siert.

In een uitspraak op maandag handhaafde het Duitse Federale Hof van Justitie eerdere uitspraken van de lagere rechtbanken om te voorkomen dat het aanstootgevende beeld, bekend als de “Judensau” (“Jodenzeug”), uit de kerk waar Martin Luther, de fel antisemitische 16e-eeuwse protestantse leider, beroemd gepredikt.

Minstens 50 kerken in Duitsland vertonen hetzelfde middeleeuwse beeld, met het meest bekende voorbeeld in de 700 jaar oude kerk in Wittenberg. Het snijwerk toont een groep Joden op hun knieën die gretig een varken zogen, een dier waarvan het vlees volgens de Joodse wet verboden is. Het bevat ook de woorden “Vom Schem Hamphoras” – een beledigende verbastering van een van de namen voor God in de Joodse traditie.

Voorzittende rechter Stephan Seiters vertelde de rechtbank dat het niet nodig was om de Judensau te verwijderen – zoals geëist door de eiser, de 79-jarige Michael Düllmann – aangezien de kerk in 1988 een gedenkteken had opgericht rond het snijwerk dat verwees naar de historische vervolging van joden en de zes miljoen joden die tijdens de nazi-holocaust zijn vermoord.

Volgens Seiters drukte het snijwerk voorafgaand aan de toevoeging van het monument een “massaal lasterlijke verklaring uit over het Joodse volk en hun religie”. Het display kon nu echter redelijkerwijs worden omgezet van een monument in “schaamte” in een “gedenkteken”, betoogde de rechter.

Na de uitspraak van de rechtbank uitte de Duitse Joodse gemeenschap haar bezorgdheid dat het monument rond de Judensau onvoldoende was. Het hoofd van de Centrale Raad van Joden, Josef Schuster, zei dat het besluit van de rechtbank om het beeld te laten staan ​​begrijpelijk was, maar voerde aan dat het gedenkteken en het bord geen “ondubbelzinnige veroordeling van het antisemitische beeldhouwwerk” bevatten.

Schuster zei: “Zowel de parochie van Wittenberg als de kerken als geheel moeten een duidelijke en passende oplossing vinden voor het omgaan met antisemitische sculpturen. De smaad van joden door de kerken moet voor eens en voor altijd tot het verleden behoren.”

Ondertussen zwoer Düllmann door te gaan met zijn juridische campagne om het snijwerk uit het kerkgebouw te laten verwijderen en in het nabijgelegen Luther House-museum te plaatsen. 

Hij klaagde dat de Duitse rechtbanken nooit “het propaganda-effect, het vergiftigingseffect op de samenleving” van de Judensau echt serieus hadden genomen, en voegde eraan toe dat hij tegen de beslissing in beroep zou gaan bij het Federale Constitutionele Hof, de hoogste rechtbank van het land.

Voorafgaand aan de campagne van Düllmann eindigde een poging in 2016 om het snijwerk te verwijderen ook in een mislukking. Een joodse activist noemde de Judensau destijds “ongepast, obsceen, beledigend, beledigend, lasterlijk en een portret van haatzaaiende uitlatingen en antisemitisme die Joodse mensen en hun geloof belasteren“.

Bronnen:

 • naar een artikelMedieval Antisemitic Carving Can Remain at Historic Church, German Judge Rules” van 15 juni 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel “Appeal to remove antisemitic church statue heard in German court” van 31 mei 2022 op de site van Israel National News (INN)
 • naar een artikel van Lee Harpin “German church reinstates antisemitic ‘Jew-sow’ sculpture; Authorities say they want to treat object ‘critically’, but disagree over how” van 16 juni 2020 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
 • naar een artikel van EoZ “Slave-owner statues are terrible. Statues of Jews having sex with pigs are historic” van 16 juni 2020 op de site van Elder of Ziyon

2 gedachtes over “Duitse rechter oordeelt: ‘Jodenzeug aan kerk in Wittenberg mag blijven’

 1. Met deze Judensau/Jodenzeug op minstens 50 Duitse kerken wordt toch wel bewezen dat het antisemitisme tot op deze dag welig tiert in chr. kerken.

  Geen wonder dat de afgelopen 70 jaren vele miljoenen gelovigen, waaronder ondergetekende, protestantse en katholieke kerken verlieten ook in Engeland waar de Judensau niet onbekend is.

  Wie het uitnemende boek van de Belg, Dirk Verhofstadt, gelezen heeft:
  Pius XII en de Vernietiging van de Joden, zal ook met een sneltreinvaart die verdorven kerken verlaten. Gelovigen hebben hun buik vol van roomse militante kerken en hun Kruistochten, Jodenhaat en Shoa.

  Die beulen vermoordden VELE EEUWEN dagelijks Joden en Protestanten [ ook in 1933-1945] en op Zondag zongen die vervloekte bastaards in hun kerken de Psalmen van David en gedachten tijdens het heilig avondmaal het lijden en sterven van de Jood Jezus Christus. Mattheus 1:1. Toppunt van huichelarij.

  Als straks de Joodse JeshuaHaMasjiach wederkomt in Jeruzalem [Handelingen 1 en Openbaring 19] zal er niet één kerk meer overblijven.

  Wat komt er voor in de plaats? De herbouwde Tempel van JHWH op de berg Sion in Jeruzalem. God zal opnieuw tussen zijn Volk wonen. Lees het maar na in Zacharia 6 en Ezechiël 40 t/m 48. Jeshua zal dan duizend jaar als Koning der koningen de hele wereld regeren. Zachariah 14:9.

  Geen wonder dat mijn vrouw en ik al in 2002 de Ger.Kerk zonder spijt verlieten.
  Sinds die tijd leven we als vrolijk Orthodoxen met open Bijbel en onze blik op Jeruzalem gericht…Want daar gaat het gebeuren…Als de hemel opengaat en Jeshua wederkomt…Dan gaat Hij vechten en oorlogvoeren [Openbaring 19] en Overwinnen en Rechtspreken. Mattheus 25:31-46.

  De pausen en kerken verzwijgen deze Bijbelse Boodschap al eeuwen.
  Jammer en DOM!

  Like

 2. Duitse rechtbanken zullen het zo wegmasseren/manipuleren dat zij van een Antisemiet/Jodenhater een beschermer van het Jodendom maken die haat tegen Joden veroordeelt.

  Die Joden met hun lange tenen zeuren dus alleen maar!!!!!

  Deze afstammelingen van Luther & Hitler & friends maken daarom met hun “rechtspraak” van Luther een Jodenvriend en Hitler een beschermheer van Joden.

  Het patroon is bekend!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.