IRGC-officieren die stierven ontwikkelden wapens voor Hezbollah

Ali Kamani (links) en Mohammad Abdus (rechts) waren beide lucht- en ruimtevaartingenieurs die werkten voor de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC)

Twee officieren van de lucht- en ruimtevaartmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde, wiens dood zondag werd aangekondigd, waren bezig met “het ontwikkelen van wapens voor de Hezbollah in Libanon”, meldde Iran International maandag.

Ali Kamani en Mohammad Abdus, beide lucht- en ruimtevaartingenieurs van de Revolutionaire Garde, “zijn niet omgekomen bij ongelukken”, zoals de Islamitische Republiek beweerde, vertelde een bron aan de in Londen gevestigde nieuwszender, die is aangesloten bij de Iraanse oppositie.

De twee stierven in afzonderlijke incidenten in twee verschillende gebieden, maar de bron gaf geen verdere details over de omstandigheden van hun dood. Uit de ontvangen informatie bleek duidelijk dat de twee agenten niet zijn overleden als gevolg van een auto- of arbeidsongeval, aldus Iran International .

Het is opmerkelijk dat de bron hun rol benadrukte bij het ontwikkelen van wapens voor de terroristische organisatie Hezbollah. Iraanse media maakten voor het eerst bekend dat Kamani, een relatief jonge officier, is omgekomen bij een “auto-ongeluk in lijn van plicht” in Khomein, in het centrum van Iran.

Een paar uur later kwam het nieuws dat een andere officier van de lucht- en ruimtevaartmacht ook was omgekomen in de provincie Semnan “in plichtsbesef”. Het Iraanse ruimtelanceringscentrum bevindt zich in Semnan. In de berichten van de Iraanse media zou hij voor het ministerie van Defensie werken.

De lucht- en ruimtevaartmacht van de IRG is belast met het Iraanse raketontwikkelings- en ruimteprogramma. Het Iraanse ministerie van Defensie benadrukte dat beide officieren tijdens hun werk stierven en noemde hen ‘martelaren’ zonder enige uitleg.

Vorige maand werd kolonel Hassan Sayyad Khodaei, een lid van de Quds Force van de IRGC in Syrië, voor zijn huis in Teheran doodgeschoten. Een tweede officier, kolonel Ali Esmailzadeh, werd dagen later dood aangetroffen in zijn huis.

Ondertussen meldde The New York Times maandag dat Iran gelooft dat Israël twee Iraanse wetenschappers heeft ‘vermoord’ die binnen enkele dagen na elkaar stierven door hun voedsel te vergiftigen.

Een woordvoerster van het kantoor van de Israëlische premier weigerde commentaar te geven op de twee recente sterfgevallen in Iran.

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Report: IRGC officers who died developed arms for Hezbollah” van 14 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.