‘Genoeg met de vooringenomenheid’: 22 landen ondertekenen verklaring tegen VN-sonde in Israël

Door de disproportionele focus van de Verenigde Naties op Israël ontsnappen de grootste échte schurkenstaten van de wereld aan de aandacht én vervolging

Een groep van 22 landen, onder leiding van de VS, heeft een verklaring ondertekend waarin kritiek wordt geuit op een open-end onderzoek dat door de VN-Mensenrechtenraad is ingesteld naar vermeende mensenrechtenschendingen door Israël.

De Amerikaanse ambassadeur Michèle Taylor verklaarde tijdens de 50e zitting van de HRC in Genève, waar maandag het eerste rapport van de commissie werd gepresenteerd:

“Wij geloven dat de aard van de COI [onderzoekscommissie] die afgelopen mei is opgericht, een verdere demonstratie is van de langdurige, onevenredige aandacht die in de Raad aan Israël wordt gegeven en moet stoppen. We blijven van mening dat er een einde moet komen aan deze langdurige onevenredige controle en dat de Raad alle mensenrechtenkwesties, ongeacht het land, op een evenwichtige manier moet aanpakken. Helaas zijn we bezorgd dat de onderzoekscommissie verder zal bijdragen aan de polarisatie van een situatie waarover zovelen van ons zich zorgen maken.”

Onder de landen die de verklaring ondertekenen, zijn Oostenrijk, Bulgarije, Brazilië, Canada, Kameroen, Colombia, Kroatië, Eswatini, Duitsland, Guatemala, Hongarije, Israël, Liberia, Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Noord-Macedonië, Nederland, Palau, Togo, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Israël verwierp de bevindingen van het eerste rapport dat vorige week werd vrijgegeven door de COI, waarin de “eeuwige bezetting” van Palestijns grondgebied door het land werd beschuldigd als de “hoofdoorzaak” van terugkerende spanningen en cycli van geweld in het conflict. De COI werd vorig jaar opgericht door de VN-Mensenrechtenraad na de 11-daagse oorlog in mei tussen Israël en de Hamas-terreurgroep in de Gazastrook.

De resolutie waarin wordt opgeroepen tot de oprichting ervan werd ingediend door Pakistan namens de Organisatie van Islamitische Conferentie, en aangenomen met 24 stemmen voor, negen tegen en 14 onthoudingen.

Het mandaat van COI als een permanente en open entiteit die uitsluitend is gewijd aan het onderzoeken van vermeend Israëlisch misbruik van Palestijnen is in het verleden aangevallen omdat het ongewoon breed was. Ondertussen is de UNHRC  bekritiseerd  voor het goedkeuren van meer veroordelende resoluties over Israël dan over Iran, Syrië en Noord-Korea samen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid bedankte de VS en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voor het leiden van de ondertekenaars van de verklaring:

“Vandaag is een dag van verandering bij de Mensenrechtenraad. Een dag waarop moraliteit hypocrisie overwint. Genoeg met de vooroordelen. Genoeg met de obsessie met Israël. Ik hoop dat de Hunan Rights Council de duidelijke boodschap van deze verklaring zal begrijpen en de COI, die in zonde is geboren, zal annuleren, en vanaf de dag van oprichting zal beginnen met mensenrechten zoals het hoort.”

In het verleden zijn sommige UNHRC-onderzoeken tegen Israël gedeeltelijk in diskrediet gebracht door hun eigen auteurs. Rechter Richard Goldstone, die voorzitter was van de onderzoeksmissie van de UNHRC naar de militaire operaties van Israël tijdens de Gaza-oorlog van 2008, nam uiteindelijk afstand  van enkele van zijn conclusies.

Bronnen:

 • naar een artikel van Sharon Wrobel “‘Enough With the Bias’: 22 Countries Sign Declaration Against UN Probe Into Israel” van 13 juni 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van David Litman “Three basic lies in the UN Commision’s report” van 9 juni 2022 op de site van The Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (CAMERA)

Een gedachte over “‘Genoeg met de vooringenomenheid’: 22 landen ondertekenen verklaring tegen VN-sonde in Israël

 1. “”In het verleden zijn sommige “onderzoeken” in gedeeltelijk discrediet gebracht door de eigen onderzoekers””

  En daarna?

  Toen deden ze een plas, hieven het glas….en alles bleef zoals het was!

  Zolang deze internationale organisaties verdrinken in de Jodenhaters & Israelbashers zonder énige kennis van zaken zal het zo blijven……….’of alle landen moeten zich terugtrekken uit de organisatie waardoor ze met hun haat voor een lege zaal staan,

  Maar wees maar gerust….dat gaat niet gebeuren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.