VN roept Libanon op de veiligheid van zijn vredeshandhavers te garanderen

VN-blauwhelmen van UNIFIL, op de grens van Libanon met Israël worden verondersteld te helpen de vrede te bewaren tussen de twee oorlogvoerende landen. In wezen staan ze er gewoon voor spek & bonen bij te apegapen…

De VN-missie in Libanon riep zondag het leger van het land op om de veiligheid van zijn vredeshandhavers te garanderen, naar verluidt het personeel de dag ervoor “bedreigd” door gewapende mannen, meldde AFP .

De Interim Force van de Verenigde Naties in Libanon (UNIFIL) is al lang ingezet in het zuiden van het land – een bolwerk van de terroristische organisatie Hezbollah – om een ​​barrière met Israël te handhaven, aangezien de twee landen technisch gezien in oorlog blijven.

UNIFIL werd in 1978 opgericht na de Israëlische operatie tegen Palestijnse terroristen in Zuid-Libanon. Het werd dramatisch vergroot in 2006, na een 34-daagse oorlog tussen Israël en Hezbollah in juli van dat jaar. Het telt nu meer dan 10.000 troepen afkomstig uit 45 bijdragende landen.

De kracht omvat een maritieme task force (MTF) ter ondersteuning van de Libanese marine. UNIFIL heeft ook een grote civiele staf van ongeveer 900 medewerkers, zowel internationaal als lokaal. Het jaarlijkse budget van UNIFIL is ongeveer $ 512 miljoen, waarvan de VS gemiddeld $ 145 miljoen bijdraagt ​​- ongeveer 28 procent. Alleen al in de afgelopen zeven jaar hebben de VS meer dan $ 1 miljard uitgegeven aan UNIFIL

UNFIL-woordvoerder Andrea Tenenti zei zondag in een verklaring dat een routinematige UNIFIL-patrouille zaterdag werd geconfronteerd met “een groep mannen in burgerkleding” nabij het Arabische al-Louaize-district in Zuid-Libanon. De mannen “dreigden de soldaten en probeerden hun wapens af te pakken”, zei hij.

“Aanvallen, bedreigingen en daden van intimidatie tegen UNIFIL-vredestroepen… zijn een punt van ernstige zorg, en we roepen de Libanese strijdkrachten op om de veiligheid, beveiliging en bewegingsvrijheid van de VN-troepen te garanderen”, zei hij in een verklaring. .

De Libanese autoriteiten hebben niet gereageerd op het incident van zaterdag.

Het is niet de eerste keer dat UNIFIL-vredessoldaten worden aangevallen. In januari vielen onbekende daders een groep VN-vredeshandhavers aan in Zuid-Libanon, waarbij ze hun voertuigen vernielen en officiële voorwerpen van hen stelen.

Eind 2020 nam een ​​menigte apparatuur in beslag van een UNIFIL-konvooi in Zuid-Libanon na het blokkeren van de route. Het incident, waarvoor de tussenkomst van het Libanese leger nodig was, vond plaats toen het UNIFIL-konvooi het dorp Kaouthariyet Al-Saiyad passeerde op de terugweg naar de basis.

Het konvooi kon het dorp verlaten nadat het leger had ingegrepen, “hoewel de uitrusting niet werd teruggegeven aan de vredeshandhavers”, zei de VN destijds.

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “UN calls on Lebanon to guarantee security of its peacekeepers” van 13 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.