Topfunctionaris van de PA: unilaterale acties van Israël ondermijnen kansen op vrede

De Amerikaanse adjunct-staatssecretaris voor aangelegenheden in het Nabije Oosten, Barbara Leaf (L) ontmoet op 11 juni 2022 de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, op het kantoor van laatstgenoemde in Ramallah (State Department/Twitter)

Een belangrijke ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit (PA) beschuldigde Israël zondag van “unilaterale acties in de Palestijnse gebieden”, die volgens hem de kansen op vrede en de tweestatenoplossing ondermijnen.

Hussein Al-Sheikh, secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), maakte de opmerkingen tijdens een ontmoeting in Ramallah met bezoekende Amerikaanse hoge diplomaten, meldde het persbureau Xinhua.

De vergaderingen werden bijgewoond door Al-Sheikh en andere hoge PA-functionarissen en de Amerikaanse adjunct-staatssecretaris voor Zaken in het Nabije Oosten, Barbara Leaf, en plaatsvervangend adjunct-secretaris voor Israëlische en Palestijnse zaken, Hady Amr.

Hussein Al-Sheikh

Al-Sheikh vertelde de Amerikaanse functionarissen dat de Palestijnen “veiligheid en stabiliteit nodig hebben, een einde maken aan de Israëlische militaire bezetting van de Palestijnse gebieden en een onafhankelijke Palestijnse staat vestigen aan de grens van 1967”.

Hij vertelde hen dat het noodzakelijk is om zich te houden aan de vredesakkoorden die zijn ondertekend tussen de PLO en Israël en om de VN-resoluties uit te voeren “die nooit zijn uitgevoerd”.

De twee partijen bespraken ook het verwachte bezoek van president Joe Biden aan Israël en de door de PA toegewezen gebieden, de verwijdering van de PLO van de Amerikaanse terrorismelijst en de heropening van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem.

Onder de gespreksonderwerpen waren ook de economische situatie en de noodzaak om de Amerikaanse hulp aan de PA te hervatten, aldus Xinhua .

PA-voorzitter Mahmoud Abbas ontmoette zaterdag de bezoekende Amerikaanse senior diplomaten en vertelde hen dat de PLO “een volledige vredespartner is en een reeks vredesovereenkomsten had ondertekend, gesponsord door de VS, met Israël.”

Abbas drong er bij de VS ook op aan om te werken aan de heropening van de gesloten kantoren van de PLO in Washington, die werden gesloten door de regering van de voormalige president Donald Trump, en merkte op dat de PLO “zich inzet voor het vredesproces en het stoppen van alle unilaterale acties”.

De PA had een gespannen relatie met de regering-Trump en boycot de VS sinds 2017, uit protest tegen de erkenning door Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade in Israël naar de stad.

Sinds haar aantreden heeft de regering-Biden echter de banden met de PA hernieuwd en had ze een plan opgesteld om de banden van de VS met de PA te “resetten”.

In één beweging kondigde de regering-Biden aan dat ze van plan was de steun aan UNRWA en andere steun aan de PA, die door de regering-Trump was opgeschort, te hervatten.

In januari kwamen hoge functionarissen van de VS en de PA virtueel bijeen om de Amerikaans-Palestijnse economische dialoog voor het eerst in vijf jaar te hernieuwen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Elad Benari “Top PA official: Israel’s unilateral actions undermine chances for peace” van 13 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)
 • naar een artikel van Jacob Magid “Top US official meets fuming Abbas in Ramallah ahead of expected Biden visit” van 12 juni 2022 op de site van The Times of Israel (TOI)
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

2 gedachtes over “Topfunctionaris van de PA: unilaterale acties van Israël ondermijnen kansen op vrede

 1. De Camp David akkoorden en het Oslo akkoord hebben bewezen dat de kansen op vrede en de Tweestatenoplossing Niet werken.

  In de Bijbel kun je daar ook niets over terug lezen. De Grenzen van Israël als een Ongedeelde Staat staat duidelijk beschreven in Genesis 15. EN Jozua 1 en Richteren 10 t/m 24.

  De Knesset in Jeruzalem doet er verstandig aan om een week van Vasten-Gebed en Torah-studie te proclameren en daarbij de Woorden van Psalm 81 luid te declameren op de Tempelberg Sion, dan zal er een hemelse Shalom neerdalen over Jeruzalem de Stad van de grote Koning Mattheus 5:35 en alle andere Joodse steden en dorpen.

  Wat belooft de Here God van Israël aan Zijn Volk in Psalm 81?

  Vers 14…Och, dat mijn volk naar Mij luisterde, dat Israël in Mijn Wegen [VAN DE TORAH] wandelde! 15 Welhaast zou Ik hun vijanden vernederen, en mijn hand tegen hun tegenstanders keren.

  16 Zij die de HERE haten, zouden Hem veinzend hulde brengen, en hun straftijd zou voor altoos duren. 17 Hij zou hen gespijzigd hebben met het vette der tarwe, ja, Ik zou u verzadigd hebben met honig uit de rots!!!

  Like

 2. Ieder mens ziet wat hij wil zien en deze US regering ziet een dictator/terreur PLO president ‘wanhopig op zoek naar vrede’ // $$$$$.

  Toch benieuw naar zijn eerste bezoekjes aan Venezuela of Cuba.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.