Noorwegen boycot Israëlische producten afkomstig uit Judea & Samaria, Jeruzalem en Golan

Een nazi-bord uit de oorlogstijd in Oslo, hoofdstad van Noorwegen, waarop de Noorse Joden worden gesommeerd om het land te verlaten en naar Palestina te trekken. Het bord leest: “Palestina roept. Er worden geen Joden getolereerd in Noorwegen” [beeldbron: News That Matters]

Noorwegen heeft aangekondigd dat Israëlische landbouwproducten die afkomstig zijn van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogten moeten worden geëtiketteerd met hun plaats van herkomst, wat een berisping van Israël oplevert.

In een verklaring waarin de stap wordt aangekondigd, heeft het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken nota genomen van een uitspraak uit 2019 van de hoogste rechtbank van de Europese Unie, waarin wordt geëist dat producten uit deze gebieden worden geëtiketteerd als afkomstig uit een “Israëlische nederzetting”.

“Levensmiddelen die afkomstig zijn uit door Israël bezette gebieden, moeten worden gemarkeerd met het gebied waar het product vandaan komt, en dat het uit een Israëlische nederzetting komt als dat het geval is”, aldus de verklaring, “vooral wijn, olijfolie, fruit, groenten en aardappelen.”

“Noorwegen beschouwt de Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden als in strijd met het internationaal recht”, voegde het eraan toe.

Noorwegen is geen EU-lid, maar maakt deel uit van de Europese interne markt. Het maakt ook deel uit van de Europese Vrijhandelsassociatie, een organisatie met vier landen die in 1992 een vrijhandelsovereenkomst met Israël sloot.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde het besluit van Noorwegen en zei dat het “niet zal bijdragen aan de verbetering van de banden tussen Israël en de Palestijnen en een negatieve invloed zal hebben op de bilaterale betrekkingen tussen Israël en Noorwegen, evenals op de relevantie van Noorwegen voor de bevordering van de betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen. ”

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verduidelijkte dat het standpunt van Israël “ook duidelijk” was met betrekking tot de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem, maar zei dat de Westelijke Jordaanoever “commercieel relevant” is. In tegenstelling tot de Westelijke Jordaanoever heeft Israël zowel de Golan als Oost-Jeruzalem geannexeerd in stappen die internationaal niet algemeen worden erkend.

Samen met de uitspraak van de rechtbank van 2019 heeft de Europese Commissie – de uitvoerende tak van de EU – in 2015 verordeningen aangenomen die de etikettering van producten uit gebieden die volgens haar door Israël als bezet worden beschouwd, in Israël hebben verboden, een beslissing die zij toeschreef aan het recht van consumenten om de oorsprong van producten.

De meeste Europese landen volgen de EU-richtlijn echter niet, hoewel Frankrijk en België etiketteringsvereisten hebben opgelegd.

De kwestie is lange tijd een hot item geweest voor de Israëlische diplomatie. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft aan het einde van zijn presidentschap een bevel uitgevaardigd dat producten uit nederzettingen in de VS moesten worden geëtiketteerd als afkomstig uit Israël. Voorheen vereiste het Amerikaanse beleid dat producten die op de Westelijke Jordaanoever werden gemaakt, als zodanig werden geëtiketteerd.

Ramallah, 24 december 2019. Nabil Shaath (PLO) tegen de Belgen in Ramallah: ‘Erken een Palestijnse staat, vrede niet nodig’

België boycot Israël

In november 2021 voerde België ook een etiketteringsbeleid in om “te voorkomen dat consumenten worden misleid over het feit dat de staat Israël in de betrokken gebieden aanwezig is als een bezettende macht en niet als een soevereine entiteit.”

Als gevolg van die beslissing annuleerde de Israëlische vice-minister van Buitenlandse Zaken uit protest een ronde van ontmoetingen met zijn collega’s in Brussel. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde destijds:

“Het Belgische besluit beschadigt zowel Israëli’s als Palestijnen en is niet in overeenstemming met het beleid van de Israëlische regering dat gericht is op het verbeteren van het leven van de Palestijnen en het versterken van de [Palestijnse Autoriteit] en het verbeteren van de betrekkingen van Israël met andere Europese landen.”

De stap van België volgt op een vergelijkbare stap van Frankrijk in 2016, dat in een niet-bindende beslissing bedrijven aanspoorde om labels te gebruiken om goederen te identificeren die in de Israëlische nederzettingen zijn geproduceerd. Israël veroordeelde destijds de beslissing van Frankrijk en een wijnmakerij in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever daagde de zaak voor de rechter, wat leidde tot de uitspraak van het ECJ in 2019.

Bronnen:

 • naar een artikelIsrael bristles as Norway mandates labels for produce from West Bank, Golan” van 11 juni 2022 en een artikel “Incoming Belgian government on collision course with Israel, local Jews say” van 30 september 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)
 • naar een artikel van Tovah Lazaroff “Norway’s labeling of settler goods could harm ties with Oslo, Israel warns” van 11 juni 2022 op de site van The Jerusalem Post
 • naar een artikel van Ben Cohen “Norwegian Foreign Minister Defends Decision to Place Warning Labels on Israeli Products from ‘Occupied Territories’” van 12 juni 2022 en een artikel van Sharon Wrobel “Israeli Diplomat Cancels Meetings With Belgian Officials Over Move to Label Settlement Products” van 24 november 2021 op de site van The Algemeiner
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

3 gedachtes over “Noorwegen boycot Israëlische producten afkomstig uit Judea & Samaria, Jeruzalem en Golan

 1. Israel heeft een cultureel programma afgesloten met de EU maar…..****met uitsluiting van Joodse cultuur uit Judea & Samaria, ‘Oost Jeruzalem & Golan…..de “settlements in bezette gebieden” waar Israel dus nu ook haar stempel onder heeft geplaatst. .

  Ze moeten dus niet zo een kabaal maken wanneer anderen hen boycotten!

  Like

 2. Wat een prachtige rake Spotprenten die de spoedige ondergang tonen van Palestijnen en de zogenaamde BDS-christelijke landen en winkels die wereldwijd Israëlische producten boycotten.

  Wee, de Wereldraad van kerken aangestuurd door Paus en Jezuïeten!!!!

  Zie boek van Peter Siebelt: Modus Operandi – De pro-Palestijnse Lobby en de Kruistocht van de Kerken.

  Zie ook het boek van Els van Diggele: HEILIGE RUZIES.
  PSALM 129 …WIE SION HATEN.

  JHWH de God van Israël zegt die antisemieten de wacht aan. Hij sprak 4000 jaar geleden al tot vader Abraham de stichter van de Joodse Natie:

  Genesis 12:1 De Here JHWH nu zeide tot Abram: Ga uit uw land en uit uw maagschap en uit uws vaders huis naar het Land, [Israël] dat Ik u wijzen zal;

  2 IK zal u tot een groot Volk maken, en u Zegenen, en uw Naam groot maken, en gij zult tot een Zegen zijn.

  3 IK zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal IK vervloeken, en Met u Zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden.

  Zie ook Jesaja 60, Zachariah 14, Openbaring 7, 14 en 19 hoe Israel met de Joodse Masjiach Jeshua, de Leeuw uit het huis van David [Openbaring 5:5 over hen zal zegevieren!!!

  Like

 3. Israel moet ophouderen te zeuren en anderen te beschuldigen over dingen die zij zelf doet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.