Israël: ‘VN moet Joden uit Midden-Oosten als vluchtelingen erkennen’

1948. Joden worden verdreven uit Jeruzalem en Judea & Samaria waar ze eeuwenlang woonden. Zij zullen pas kunnen terugkeren naar hun heimat na de herovering van het gebied in 1967 door de IDF

De Abraham-akkoorden waren niet alleen een reden tot feest, maar brachten ook de kwestie van Joden uit Arabische landen aan de orde. 

Naast de regionale ontwikkelingen die op de overeenkomsten volgden, lijkt het erop dat een ervan in het verleden verborgen is gebleven en de inspanningen zou kunnen versterken om een ​​onrecht in het verhaal van Joden uit Arabische landen en Iran te herstellen.

Duizenden jaren geschiedenis van de miljoen Joden die vóór de oprichting van Israël in Arabische landen en Iran woonden, zijn in een flits verdwenen. Sommigen woonden meer dan 2500 jaar geleden in het Midden-Oosten, lang voor de komst van de islam.

Het schitterende bestaan ​​van de Joodse gemeenschappen is ook uit het nationale bewustzijn verdreven, en hoewel velen bekend zijn met de beweringen van Palestijnse vluchtelingen, zijn maar weinigen zich bewust van het bestaan ​​van het probleem van de Joodse vluchtelingen die gedwongen werden (en nog worden!) hun geboorteland te verlaten en die het gezicht van de staat Israël aanzienlijk heeft gevormd.

‘Een verschrikkelijk onrecht’

Minder dan een jaar voor de ondertekening van de Abraham-akkoorden onthulde Israel Hayom de enorme omvang van eigendommen die werden achtergelaten door Joden uit Arabische landen, vooral Joden uit Iran, nadat ze uit hun land waren verdreven en naar Israël waren verhuisd. 

Volgens een eerste en conservatieve schatting is de waarde van dit onroerend goed ongeveer $ 150 miljard – een buitengewoon bedrag dat een bijzonder tragisch hoofdstuk weerspiegelt in de geschiedenis van Joden uit Arabische landen, waarover tot voor kort in Israël niet veel werd gesproken.

Voor het eerst beschikt Israël over uitgebreide gegevens over deze belangrijke kwestie. Het is belangrijk om te benadrukken dat er vandaag, net als in het verleden, een morele verplichting is om deze kwesties in de internationale arena aan de orde te stellen.

“Een jaar geleden heb ik het tot mijn doel gemaakt om ook de Abraham-akkoorden te gebruiken om dit verschrikkelijke onrecht bij de VN recht te zetten – om de erkenning te bevorderen van de 850.000 Joodse vluchtelingen die uit de Arabische landen en uit Iran zijn verdreven”, zei de Israëlische ambassadeur. aan de VN Gilad Erdan.

In een interview met Israel Hayom zei Erdan:

“De VN hebben nooit iets gedaan en erkenden niet het grote onrecht dat werd aangedaan aan onze broeders die werden aangevallen en vermoord en wiens eigendom werd geplunderd door de Arabische landen die hen verdreven. Ik identificeerde de ondertekening van de Abraham-akkoorden als een geschikte gelegenheid om de kwestie op de dagelijkse agenda van de VN te zetten en de situatie op te lossen waarin de VN alleen werkt om de ‘Palestijnse vluchtelingen’ te helpen en zelfs de pijn en het lijden van de Joodse vluchtelingen.”

Erdan merkt op dat hij deze kwestie het afgelopen jaar heeft gestimuleerd: “Ik heb het in veel gesprekken met ambassadeurs en regeringsfiguren van VN-lidstaten aan de orde gesteld, en ik heb eraan gewerkt om de kwestie op de dagelijkse agenda te zetten”, zegt hij. Erdan wil ook werken aan zowel de teruggave van eigendommen van Joodse vluchtelingen als de erkenning van hun vluchtelingenstatus.

29 november 2022

Een van de belangrijkste evenementen die Erdan organiseerde, was een speciale demonstratie buiten het VN-hoofdkwartier op 29 november 2021, als reactie op de conferentie “Solidariteit met het Palestijnse volk” die dezelfde dag in de Algemene Vergadering van de VN werd gehouden. 

Het doel van de conferentie – die werd bijgewoond door de voorzitter van de Algemene Vergadering, de voorzitter van de Veiligheidsraad en de gezant van de Palestijnse Autoriteit – was om de steun voor het “recht op terugkeer” voor Palestijnen te versterken.

Tijdens het protest stuurde Erdan vrachtwagens de straten van New York in, versierd met borden, en toen ze bij het VN-hoofdkwartier aankwamen, toonden ze foto’s van Joden die uit Arabische landen waren verdreven. De ambassadeur viel ook de VN aan voor het negeren van het verhaal van de verdrijving van Joden en de plundering van hun eigendommen.

Erdan verklaarde:

“De VN versterken het valse en gevaarlijke verhaal van de Palestijnen. Daardoor wordt de Joodse geschiedenis gewist, de waarheid verdraaid en de tragische verhalen van de Joodse vluchtelingen tot zwijgen gebracht – we zullen niet toestaan ​​dat hun verhalen vergeten worden. Op 29 november, de dag waarop het recht van de Joden naar een staat werd erkend, en de dag waarop de Arabieren en de Palestijnen het besluit verwierpen en probeerden ons te vernietigen – durft de VN alleen Palestijnen te steunen en het denkbeeldige ‘recht op terugkeer’ te bevorderen dat zou leiden tot de uitbanning van de Joodse staat. Wat een schande!”

Alle platforms gebruiken

“Sinds die ontroerende dag waarvan ik het voorrecht had deel uit te maken, toen op het gazon van het Witte Huis de historische Abraham-akkoorden werden ondertekend met Bahrein en de VAE, is er meer dan een jaar verstreken”, zegt Erdan. “We zijn erin geslaagd om zoveel te doen: de betrekkingen met de [Abraham-akkoorden]-landen zijn hechter geworden met economische, culturele en strategische partnerschappen, en we zijn van ‘vrienden op papier’ veranderd in ‘echte vrienden’.

“Sindsdien heb ik gezamenlijke bijeenkomsten en evenementen gehouden met de landen van Abraham Accords, waaronder één keer op Internationale Vrouwendag met de Marokkaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, het aansteken van Chanoeka-kaarsen met de Marokkaanse ambassadeur bij de VN, het planten van een boom ter ere van de aarde Dag met de Emirati-ambassadeur in de Verenigde Staten – landen met wie we nooit hadden durven dromen dat we zo’n intimiteit zouden bereiken.”

Maar wat betreft een verandering in de opvattingen van Joden uit landen in het Midden-Oosten, zegt Erdan: “Het is nog steeds niet genoeg.”

“Hoewel ik het protestevenement heb gehouden en heb gewerkt om het bewustzijn van het probleem te vergroten, ben ik van plan om meer te vechten – het is nog maar het begin van de strijd”, zegt hij, terwijl hij belooft dat hij “alle platforms zal gebruiken – inclusief de Algemene Vergadering die zal plaatsvinden in juni en de verschillende bijeenkomsten die daarvan deel zullen uitmaken – om deze belangrijke kwestie op de dagelijkse agenda te plaatsen en om een ​​belangrijke resolutie bij de VN in te dienen voor de erkenning van de Joodse vluchtelingen uit Arabische landen en Iran.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dan Lavie “‘UN must recognize Jews from Middle East countries as refugees’” van 10 juni 2022 op de site van Israel Hayom
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.