Dreiging van Hezbollah in Libanon en Iran’s atoomwapen programma wordt snel groter

Hamasleider Khaled Meshaal op visite bij Hezbollahchef Hassan Nasrallah in Beiroet, Libanon

In een zaterdag gepubliceerd interview met de Britse Telegraph waarschuwde de Israëlische premier Naftali Bennett dat Iran ‘gevaarlijk dicht’ bij het produceren van kernwapens was. “Iran verrijkt uranium in een ongekend tempo en komt gevaarlijk dicht in de buurt van kernwapens”, zei Bennett.

De premier riep de wereldmachten op om de druk op het nucleaire programma van Teheran op te voeren. “Zonder druk van het Westen zou het islamitische regime in Iran zeer binnenkort een atoombom in handen kunnen krijgen”, zei hij.

“De wereld moet een krachtig standpunt innemen en het islamitische regime in Iran vertellen: geen kernwapens, geen sancties. Het nucleaire programma van Iran zal niet stoppen totdat het is gestopt.”

The Telegraph meldde ook dat Israël het VK heeft gevraagd een “tripwire” -mechanisme in te stellen om Iran ervan te weerhouden kernwapens te verkrijgen. Het zou strengere sancties tegen Iran initiëren als het doorging met zijn inspanningen.

Volgens de Telegraph zijn Israëlische functionarissen van mening dat westerse diplomaten de hoop beginnen de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen, in het besef dat het regime atoomwapens bouwt.

Dit komt nadat de nucleaire waakhond van de VN Iran woensdag bekritiseerde vanwege zijn nucleaire programma, naar aanleiding van het feit dat Teheran zei dat het enkele camera’s van de International Atomic Energy Agency had losgekoppeld die zijn nucleaire site in de gaten hielden. 

Israel Hayom, die anonieme Israëlische regeringsbronnen citeerde, meldde dat Iran al genoeg splijtbaar materiaal had om atoombommen te maken. Een bron die bekend is met het Iraanse nucleaire programma zei echter dat dit waarschijnlijk overdreven was.

Hezbollah in Libanon

Stafchef van de Israel Defense Forces (IDF), Aviv Kochavi, waarschuwde zondag dat overweldigend geweld in Libanon zal worden gebruikt tijdens de volgende mogelijke oorlog met Hezbollah.

Tijdens zijn toespraak op de eerste Nationale Conferentie over het Thuisfront, beschreef Kochavi de strategie van de IDF om te reageren op een aanval van de radicale sjiitische terroristische groepering.

“We zullen in de oorlog zeer grote stakingen uitvoeren, maar we zullen de bewoners waarschuwen en hen toestaan ​​de gebieden te verlaten. Ik zeg tegen de inwoners van Libanon: ik raad u aan om te vertrekken, niet alleen aan het begin van de oorlog, maar vanaf het begin van spanning en voordat het eerste schot wordt gelost. Ik raad je aan die gebieden te verlaten, omdat de aanvalskracht onvoorstelbaar zal zijn zoals je eerder nog niet hebt gezien,” zei Kochavi.

Hij zei dat het leger zich zou richten op raketwerpers in huizen en gebouwen, en op gebouwen die als vijandelijk hoofdkwartier worden gebruikt. “Elk doelwit dat verband houdt met raketten en raketten zal het doelwit zijn in de volgende oorlog”, zei de militaire leider. 

“Een huis waarin zich een raket bevindt of zich in de buurt van een raket bevindt, een activist die met een raket te maken heeft, een hoofdkwartier dat zich bezighoudt met een raket, of elektriciteit aangesloten op een groep raketten – dit hele netwerk zal worden geraakt op de dag van de oorlog.”

Hij zei dat de IDF duizenden doelen in Libanon had aangewezen om te vernietigen in het geval van een oorlog, waaronder het hoofdkwartier van Hezbollah, raketgranaten en lanceerinrichtingen.

Kochavi zei dat de grootste dreiging waarmee Israël wordt geconfronteerd de nucleaire dreiging en gelijktijdige raketaanvallen van alle fronten is.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael’s PM warns Iran ‘dangerously close’ to nuclear weapons” en een artikelIsraeli army chief warns of overwhelming force in next war with Hezbollah” van 12 juni 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.