Luchthaven van Damascus gesloten na vermeende Israëlische aanval

Damascus International Airport schort alle vluchten op na vermeende Israëlische luchtaanvallen. Het in het VK gevestigde Syrian Observatory for Human Rights zegt dat de aanval drie wapendepots voor door Iran gesteunde milities op de luchthaven trof, eraan toevoegend dat de noordelijke landingsbaan van de faciliteit beschadigd was, net als de uitkijktoren.

Een vermeende Israëlische luchtaanval die Damascus International Airport trof, veroorzaakte ‘aanzienlijke’ schade aan de infrastructuur en maakte de hoofdbaan tot nader order onbruikbaar, zei Syrië zaterdag.

De verklaring van het Syrische ministerie van Transport was de eerste waarin de omvang van de schade door de luchtaanval van vrijdag werd beschreven. Syrische media meldden eerder dat Syrië alle vluchten van en naar de luchthaven had opgeschort en het ministerie bevestigde dat alle vluchten waren opgeschort omdat “sommige technische apparatuur niet meer functioneerde op de luchthaven”.

De verklaring van zaterdag zei dat de landingsbaan “op verschillende locaties” was beschadigd en dat de staking ook het tweede terminalgebouw van de luchthaven trof. “Als gevolg van deze schade zijn inkomende en uitgaande vluchten via de luchthaven tot nader order opgeschort”, staat in een mededeling.

Zaterdag, 11 juni 2022. Damascus Airport bestookt met raketten

Cham Wings Airline, een particuliere Syrische luchtvaartmaatschappij, zei dat het al zijn vluchten naar de internationale luchthaven van Aleppo zou omleiden. De luchthaven ligt ten zuiden van de hoofdstad Damascus, waar volgens Syrische oppositieactivisten door Iran gesteunde milities actief zijn en wapendepots hebben.

Dit was de eerste keer dat een luchtaanval schade veroorzaakte die leidde tot de opschorting van vluchten op de luchthaven.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrian Observatory for Human Rights, een oorlogswaarnemer van de oppositie, zei dat de staking van vrijdagochtend drie wapendepots trof voor door Iran gesteunde milities op de luchthaven, eraan toevoegend dat de noordelijke landingsbaan van de faciliteit beschadigd was, net als de uitkijktoren.

Het Observatorium voegde eraan toe dat de noordelijke landingsbaan de enige was die functioneerde nadat vermeende Israëlische aanvallen vorig jaar de andere landingsbaan, bekend als de zuidelijke landingsbaan, zwaar hadden beschadigd.

Een Syrische militaire functionaris, geciteerd door het staatspersbureau SANA , zei dat de Syrische luchtverdediging de Israëlische raketten heeft onderschept en de meeste ervan heeft neergehaald, maar dat de aanval in de vroege ochtend een burger verwondde en materiële schade aanrichtte.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian veroordeelde de aanval als een “duidelijke schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië … [en] in strijd met het internationaal recht en menselijke principes”, in een telefoongesprek met zijn Syrische ambtgenoot Faisal Mekdad, meldden de Iraanse staatsmedia.

Bronnen:

  • naar een artikelDamascus International Airport suspends all flights following alleged Israeli airstrikes” van 12 juni 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.