Hoe kan de EU nauwere banden met Israël willen en tegelijkertijd terreur-ngo’s financieren?

“Steeds maar op dezelfde nagel slaan totdat hij blijft zitten”

De hoogste uitvoerende macht van de EU , Ursula von der Leyen, zal deze week in Israël aankomen voor haar eerste officiële bezoek sinds het aantreden van de regering-Bennett-Lapid. 

Hoewel de meeste berichtgeving het bezoek zal afschilderen als een weerspiegeling van verbeterde banden tussen Jeruzalem en Brussel, markeert haar bezoek ook zes maanden sinds de Israëlische regering zes Palestijnse NGO’s heeft aangewezen als terreurfronten. Dit besluit stuitte aanvankelijk op kritiek van de Europese Commissie. 

De benoeming, die een belangrijke afwijking was van het eerdere Israëlische beleid, kwam nadat ten minste vijf hoge NGO-medewerkers waren gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de moord op de 17-jarige Rina Shnerb in augustus 2019.

Het Israëlische Ministerie van Defensie (MoD) verwees naar de zes NGO’s als “een netwerk” dat opereert “namens het ‘Volksfront [voor de Bevrijding van Palestina (PFLP]’), een door de EU aangewezen terreurorganisatie. Relevant voor Israël- Met betrekking tot de Europese betrekkingen beschuldigde Defensie de NGO’s van het omleiden van humanitaire fondsen van Europese overheidsdonoren naar het PFLP. 

De zes Israëlische ngo’s die in de ban werden geslagen:

Uit onafhankelijk onderzoek van NGO Monitor blijkt dat de Europese Commissie alleen al in 2011-2021 al minimaal € 28 miljoen beschikbaar heeft gesteld voor projecten met deze NGO’s als uitvoerende partners. Samen met andere Europese overheden gaat het totaal van meer dan € 200 miljoen naar een netwerk van ten minste 13 NGO’s gelieerd aan het PFLP.

Hoe kan dit gebeuren? Hoe kunnen de EU en andere regeringen organisaties steunen die banden hebben met een terreurgroep? Een deel van het probleem ligt bij de unieke structuur van het PFLP. Deze terreurgroep bestaat uit drie overlappende takken: een militante vleugel, een politieke partij en een NGO-netwerk dat samenwerkt met Europese functionarissen en fondsen bij hen inzamelt. 

Hoe kan dit gebeuren?

De NGO’s in dit netwerk beweren mensenrechten te bevorderen en humanitaire hulp te verlenen, terwijl ze in de praktijk gepolitiseerde partijdige verhalen promoten, vaak in combinatie met antisemitische tropen, en opruiende inhoud die erop gericht is de legitimiteit van Israël als Joodse staat te schaden. Door de jaren heen heeft NGO Monitor geïdentificeerd – alleen met open bronnen! – meer dan 70 personen die gelijktijdig functies bekleedden bij het PFLP en bij door Europa gefinancierde NGO’s.

Toen deze feiten aan het licht kwamen, spraken veel leden van het Europees Parlement over de noodzaak van betere doorlichting en zorgvuldiger processen bij het selecteren van NGO-partners voor door de EU gefinancierde projecten. 

De 17-jarige Rina Shnerb uit Lod werd op 23 augustus 2019 verkracht en vermoord door drie leden van de terreurgroep PFLP. Ook haar vader en haar broer werden gewond. De moord vond plaats in Ein Bubin nabij de Joodse gemeenschap van Dolev in Binyamin (Samaria)

In 2020 gaf EU-commissaris Varhelyi, naar aanleiding van onthullingen over betrokkenheid van ngo-functionarissen bij de moord op Rina Shnerb, opdracht tot een intern onderzoek naar het mogelijke misbruik van EU-fondsen naar terreurgroepen. 

Anderen voerden aan dat de bestaande EU-procedures solide waren en voldoende waarborgen boden, vooral gezien het feit dat de EU in 2019 een nieuwe beperking heeft ingevoerd in al haar contracten met NGO’s die het werken met iedereen die voorkomt op “de lijsten van beperkende maatregelen van de EU” (de officiële term voor de EU-terreurlijst). 

In de praktijk maakte dit echter weinig verschil. De moord op Rina Shnerb vond daarna plaats. Een deel van de reden ligt in het feit dat de EU-terreurlijst entiteiten als Hamas, de Islamitische Jihad en de PFLP bevat, maar geen personen of organisaties die met hen verbonden of geïdentificeerd zijn. 

Het was eigenlijk Ursula von der Leyen die in juni 2020 voor het eerst officieel verduidelijkte dat EU-doorlichtingsregels “de deelname van entiteiten, individuen of groepen individuen die gelieerd zijn aan, gelieerd zijn aan of ondersteuning bieden aan terroristische organisaties onverenigbaar maken met EU-financiering.” 

Het woord “aangesloten” bood de ontbrekende specificatie die de EU in staat had moeten stellen de beperkingen op te leggen aan iedereen die op enigerlei wijze banden heeft met een terreurorganisatie. 

Om eerlijk te zijn, kort nadat Israël hen had gewaarschuwd voor de betrokkenheid van NGO-functionarissen bij de moord op de Rina Shnerb, bevroor de Europese Commissie stilletjes haar financiering aan Al-Haq en de Union of Agricultural Works Committees (UAWC), twee van de aangewezen NGO’s in afwachting van een definitieve oplossing . Het was een welkome onmiddellijke reactie, maar de EU moet nog een definitieve verklaring afleggen over haar beleid.

In tegenstelling tot deze onzekerheid, beëindigde Nederland zijn contract van € 13 miljoen met UAWC, nadat uit een onafhankelijk onderzoek bleek dat, uitsluitend op basis van open source-informatie, ten minste 34 UAWC-werknemers banden hadden met PFLP. 

En de Duitse minister van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat haar regering “projecten in de gebieden zal blijven financieren zonder dat het geld naar zes Palestijnse organisaties gaat die Israël als terroristische groeperingen heeft verboden”. 

Om dit gebrek aan duidelijk EU-beleid in stand te houden, ontmoette het hoofd van de EU-missie naar Ramallah Sven von Burgsdoff in december 2021 onmiddellijk na de aanwijzing vertegenwoordigers van de zes aangewezen Palestijnse ngo’s, met de mededeling dat “de EU zich zal blijven houden aan het internationaal recht en steun zal blijven verlenen aan maatschappelijke organisaties […].” 

Dit is rechtstreeks in tegenspraak met de verklaring van Von der Leyen, maar is niet verwonderlijk gezien de dubbelzinnigheid en onwil van de EU om haar eigen beleid uit te voeren.

Ook financiert de EU momenteel een project van € 588.299 (2021-2024) dat wordt uitgevoerd door het Palestijnse NGO-netwerk, waarvan het openingsevenement een workshop omvatte die “focuste op de strategieën en mechanismen die nodig zijn om het terrorismebestrijdingsbeleid te bestrijden“. Met andere woorden, de EU financiert een project dat probeert het antiterreurbeleid te ondermijnen, ook het eigen beleid.

De tweedeling tussen het beleid van de gekozen functionarissen van de EU en de onwil van de bureaucraten van de Europese Commissie om het uit te voeren, wordt steeds groter. Het bezoek van Von der Leyen zou een gelegenheid kunnen zijn voor de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lapid en de minister van Defensie Gantz om deze kwestie aan te pakken en haar op te roepen de boodschap die uit Brussel komt te verenigen. 

Nog maar een maand geleden keurde het Europees Parlement de exacte taal van Von der Leyen goed in zijn belangrijkste jaarlijkse begrotingsresolutie (kwijting), waarin staat dat de Commissie grondig moet controleren of er geen geld naar aan terreur gelieerde organisaties gaat. Of dit beleid zal worden uitgevoerd, valt nog te bezien. 

Bronnen:

 • naar een artikel van Olga Deutsch “How can the EU want closer ties with Israel while funding terror NGOs? – opinion” van 11 juni 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Hoe kan de EU nauwere banden met Israël willen en tegelijkertijd terreur-ngo’s financieren?

 1. Je kan alleen controleren als je de wil hebt om te controleren!

  Je kan alleen terreur stoppen als je terreur wilt stoppen!

  De realiteit is echter een totaal andere.
  De EU is een hypocriete organisatie die met 2 tongen spreekt.

  – Zij financiert terreur organisaties, zij financiert illegale bouw in een een gebied waar ze niets te zoeken heeft, ze financiert miljoenen aan anti Israel rechtspraak, haar leden steunen iedere leugenachtige resolutie in de VN, Iran word nooit veroordeeld voor de haatboodschappen over de vernietiging van Israel, zij financiert/tolereert = steunt haat curriculum op palestijnse scholen/TV & Media etc.etc.etc.

  + Ze propageert mensenrechten via een 2-staten “oplossing”.

  De realiteit over de échte bedoelingen van de EU zijn daarom een teken aan de wand over wat ze écht bedoelen! De zalvende boodschap van de schone Ursula gaan daar écht géén verandering in brenen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.