Drie fundamentele leugens in het rapport van de VN-Commissie

Door de disproportionele focus van de Verenigde Naties op Israël ontsnappen de grootste échte schurkenstaten van de wereld aan de aandacht én vervolging

Op 7 juni publiceerde het nieuwe anti-Israëlische onderzoek van de Verenigde Naties, de “Commission of Inquiry” (“COI”), haar eerste rapport. 

Gezien de geschiedenis van de VN zal het voor de meesten niet verrassend zijn dat het rapport vol staat met dubieuze verhalen over gemene Israëli’s en machteloze Palestijnen. Zoals ook meestal het geval is bij de VN, staat het rapport ook vol met fundamentele feitelijke onjuistheden.

Hieronder staan ​​slechts drie van de fundamentele leugens die in het COI-rapport worden gevonden en die niet alleen blijk geven van een desinteresse in nauwkeurigheid, maar ook van een bereidheid van de kant van de VN-functionarissen om de lezers te misleiden.

1) De COI vergeet gemakkelijk een zuidelijke grens

In paragraaf 16 staat in het rapport:

“Ondanks de bewering van Israël dat het zich in 2005 uit Gaza heeft losgemaakt… blijft Israël het grondgebied bezet dankzij de controle die wordt uitgeoefend over, onder meer, zijn luchtruim en territoriale wateren, landovergangen aan de grenzen ,…”

De huidige Egyptische muur met Gaza op 10 maart 2020 die in 2015 werd opgetrokken en later uitgebreid. De veiligheidszone werd uitgebreid naar 1000 meter, wachtposten, uitkijktorens, camera’s, loopgraven en wegen gebouwd om dezelfde redenen als Israël: de terreur die dreigt vanuit de Gazastrook buiten de deur houden [beeldbron: A-A] 

In feite controleert Israël niet alle “landovergangen aan de grenzen”. De zuidelijke grens van Gaza is niet met Israël, maar met Egypte. Die grens bevat de grensovergang bij Rafah, waarover Israël geen gezag uitoefent. De respectievelijke Palestijnse en Egyptische autoriteiten blijven de baas.

Dit is echter een fout die eenvoudigweg niet als onwetendheid kan worden weggegooid. De commissarissen zijn goed op de hoogte van de oversteek van Rafah en schrijven in paragraaf 4:

“De regering van Egypte heeft aangegeven bereid te zijn om met de Commissie samen te werken, maar heeft nog niet gereageerd op het verzoek van de Commissie om toegang te krijgen tot de Gazastrook via de grensovergang bij Rafah.”

De COI weet natuurlijk dat de grensovergang niet door Israël wordt gecontroleerd, maar door Egypte, aangezien het de Egyptische autoriteiten is die om toegang tot de grensovergang bij Rafah hebben verzocht, niet de Israëlische autoriteiten.

Deze fout was geen onwetendheid. Het was pure oneerlijkheid.

2) Overduidelijke leugens over inwoners van Oost-Jeruzalem

Door ofwel een volledig gebrek aan kennis over de situatie aan te tonen, of misschien een verontrustende bereidheid om schaamteloos te liegen, maakt de COI een objectief onjuiste bewering over de status van de inwoners van Oost-Jeruzalem, door te schrijven:

“De situatie is anders in Oost-Jeruzalem, dat sinds de vermeende annexatie door Israël onderworpen is aan het Israëlische binnenlandse rechtssysteem, hoewel de Palestijnse inwoners niet in aanmerking komen voor het Israëlische staatsburgerschap.”

Palestijnse inwoners komen in feite wél in aanmerking voor het Israëlische staatsburgerschap. Inderdaad, in 2019 hebben ongeveer 1.200 Palestijnen het Israëlische staatsburgerschap aangevraagd en gekregen. Nadat Israël in 1967 delen van Jeruzalem op de Jordaniërs had veroverd, kregen alle Palestijnse inwoners een permanente verblijfsstatus met de mogelijkheid om het Israëlische staatsburgerschap te verwerven als ze dat wilden. 

Hoewel velen om verschillende politieke en persoonlijke redenen weigeren het staatsburgerschap aan te vragen, zijn velen in de loop der jaren Israëlisch staatsburger geworden. De recente succesvolle juridische uitdagingen hebben het proces zelfs nog gemakkelijker gemaakt voor Palestijnse inwoners om het Israëlische staatsburgerschap te verwerven.

Op het gazon voor het Witte Huis, Washington DC, 13 september 1993. Israël’s premier, Yitzhak Rabin, president Bill Clinton en Yasser Arafat van de PLO hebben zonet officieel de Oslo Akkoorden ondertekend [beeldbron: Village Voice]

3) Het vervalsen van de voorwaarden van de Oslo-akkoorden

Elke “onderzoekscommissie” die geacht wordt een conflict tot op de bodem uit te zoeken, moet op zijn minst een basiskennis hebben van de belangrijkste juridische overeenkomsten met betrekking tot het conflict. In dit geval zou dat de Oslo-akkoorden omvatten, die momenteel de relatie tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit regelen (opgericht onder de Oslo-akkoorden).

Maar hier is hoe de COI de akkoorden aanpakt:

“In de jaren negentig waren de Oslo-akkoorden bedoeld om een ​​proces op gang te brengen om tot een vredesverdrag te komen, ‘om een ​​Palestijnse interim-autoriteit voor zelfbestuur, de gekozen Raad, op te richten voor het Palestijnse volk op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, voor een overgangsperiode van ten hoogste vijf jaar, die leidt tot een definitieve regeling op basis van de resoluties 242 (1967) en 338 (1973) van de Veiligheidsraad’. Het hele grondgebied, in de Oslo-akkoorden verdeeld in gebieden A, B en C, zou geleidelijk aan de Palestijnen worden overgedragen.”

Dit is volledig onjuist. Nergens stond in de Oslo-akkoorden dat het hele grondgebied aan de Palestijnen zou worden overgedragen. De kwesties van nederzettingen en definitieve grenzen waren duidelijk gereserveerd voor “permanente statusonderhandelingen” die later zouden worden afgerond. 

Artikelen V(2)-(3) van de Verklaring van Beginselen van 1993 inzake voorlopige regelingen voor zelfbestuur luiden:

“2. De onderhandelingen over de permanente status zullen zo spoedig mogelijk beginnen , maar niet later dan het begin van het derde jaar van de interimperiode, tussen de regering van Israël en de vertegenwoordigers van het Palestijnse volk.

3. Het is wel verstaan ​​dat deze onderhandelingen betrekking zullen hebben op resterende kwesties, waaronder : Jeruzalem, vluchtelingen, nederzettingen , veiligheidsregelingen, grenzen , betrekkingen en samenwerking met andere buren, en andere kwesties van gemeenschappelijk belang.” (nadruk toegevoegd)

In plaats van de definitieve grenzen vast te stellen, zoals de COI ten onrechte stelt, creëerden de Oslo-akkoorden eenvoudig een tussentijdse regeling die moest worden ingevoerd totdat de twee partijen overeenstemming bereikten over de definitieve statuskwesties.

Het rapport van dinsdag was slechts het eerste rapport van de COI, die de opdracht heeft om elk jaar twee van dergelijke rapporten zonder einde af te leveren. Dit zijn slechts enkele van de onwaarheden die in het eerste rapport worden verspreid. Gezien de lange geschiedenis van de VN van ongegronde en onverdraagzame aanvallen op de Joodse staat, verwacht u in de toekomst veel meer van deze oneerlijkheid van deze Commissie.

Bronnen:

 • naar een artikel van David Litman “Three basic lies in the UN Commision’s report” van 9 juni 2022 op de site van The Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (CAMERA)
 • naar een artikelCommission of Inquiry on the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and Israel, issues first report” van 7 juni 2022 op de site van UN Human Rights (OHCHR)

Een gedachte over “Drie fundamentele leugens in het rapport van de VN-Commissie

 1. Dit ‘onafhankelijke’ rapport toont vooral de Joden &Israel haat van de UN, UNHRC & haar medewerkers.

  Je zal als échte vluchteling of één van de 100 miljoen hongerigen zijn die zit te wachten op hulp van deze ”humanitaire’ organisatie.

  Nou vergeet het maar.

  De UN fanatiekelingen zijn met belangrijkere zaken bezig…..de ontelbare veroordeling van Israel en het wegpoetsen van palestijnse terreur & terroristen in hun rapporten & resoluties.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.