Boston BDS map: Joden oplijsten is geen activisme – het is gewoon antisemitisme uit de oude doos

Pro-Palestijnse activisten in Boston hebben een online kaart gepubliceerd van Joodse organisaties in heel Massachusetts, in een actie die werd veroordeeld door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en lokale leden van het Congres.

Het Mapping Project, dat is afgestemd op de anti-Israëlische Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-beweging, creëerde de interactieve kaart van “zionistische leiders en machtige NGO’s” in de staat met als doel “lokale institutionele steun voor de kolonisatie van Palestina.”

De kaart bevat een joodse kunstgroep, een joodse middelbare school, een joodse krant en synagogen. De pro-Palestijnse activisten publiceerden ook de namen, adressen en medewerkers van veel joodse organisaties.

De gemeentelijke Joodse organisaties in Boston veroordeelden de kaart in een gezamenlijke verklaring en noemden het een poging om de georganiseerde Joodse gemeenschap van de stad te ‘ontmantelen’.

Lior Haiat, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, veroordeelde ook de kaart in een Twitter-bericht en zei dat het “doet denken aan een gevaarlijk antisemitisch patroon van activiteiten dat bekend was van de oudheid tot de verschrikkingen van de 20e eeuw: een patroon dat heeft geleid tot geweld tegen Joden en hun instellingen.

De BDS-beweging is zeker niet de eerste die de Joodse organisaties in kaart willen brengen. De Duitse nazi’s deden het hen al eerder voor in aanloop naar de Holocaust. Hierboven antisemitische propagandaposter getiteld ‘De Joodse Samenzwering’ (Das Jüdische Komplott) van 10 december 1941 [beeldbron: USHMM]

De kaart kreeg ook aandacht op Capitol Hill, waar minstens vier Democraten in het Congres het veroordeelden: vertegenwoordigers Ayanna Pressley, Jake Auchincloss en Seth Moulton uit districten in Massachusetts en Ritchie Torres, die een district in New York vertegenwoordigt.

“Het lijdt geen twijfel dat antisemitisme en georganiseerde, gewelddadige blanke suprematie in deze natie op een kookpunt staan ​​en onze gemeenschappen bedreigen”, zei Pressley in een verklaring, eraan toevoegend: “Het is niet acceptabel om kwetsbare Joodse instellingen of organisaties aan te vallen of te maken, punt.”

België. Tweede Wereldoorlog poster: ‘Joodse samenzwering tegen Europa’ (1941). Lithografie van Abel, gedrukt in Kortrijk

Bronnen:

  • naar een artikelPro-Palestinian activists in Boston publish map of Jewish groups” van juni 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel van Michal Cohen “Putting Jews on a list isn’t activism—it’s plain old antisemitism” van 10 juni 2022 op de site van The World Jewish Congress (WJC)
  • naar een artikel van Marc Rod “Boston BDS map of Jewish groups has ‘potential to incite violence,’ Auchincloss says” van 9 juni 2022 op de site van The Jewish Insider

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.