Washington wil dat Israël samen met 9 Arabische landen een defensiemacht vormt gericht tegen Iran

Een straaljager van de Saoedische luchtmacht

Tweepartijengroepen van Amerikaanse parlementsleden in zowel het Huis als de Senaat hebben donderdag wetgeving ingevoerd die gericht is op het creëren van een geïntegreerd luchtverdedigingssysteem om de samenwerking tussen Israël en naburige Arabische staten tegen Iran te stimuleren.

De wet Deterring Enemy Forces and Enabling National Defenses (DEFEND) is de laatste poging in de VS om de normalisatieovereenkomsten van Abraham Akkoorden te versterken die de regering-Trump in 2020 tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko tot stand heeft gebracht.

De wetgeving zou het Amerikaanse ministerie van Defensie machtigen om samen te werken met Israël, Egypte, Jordanië, Irak en de hele Samenwerkingsraad van de Golf – Saoedi-Arabië, de VAE, Bahrein, Qatar, Oman en Koeweit – om een ​​geïntegreerde lucht- en raketverdedigingsarchitectuur te ontwikkelen en te implementeren. te verdedigen tegen Iraanse dreigementen.

Behalve Egypte, Jordanië en – meer recentelijk – de VAE en Bahrein, heeft Israël geen formele banden met de overige landen die in de Amerikaanse wetgeving zijn vermeld. Met sommigen van hen onderhoudt het discrete relaties die de afgelopen jaren zijn gegroeid om samen te werken tegen Iran, maar het parlement van Irak heeft vorige maand wetgeving aangenomen die het normaliseren van banden met de Joodse staat strafbaar stelt.

Het was niet duidelijk of een van de genoemde landen aan boord is met een dergelijke inspanning of dat ze zelfs door de wetgevers zijn geraadpleegd voordat de wetgeving werd onthuld.

Het idee van een gezamenlijk luchtverdedigingssysteem tussen Israël en zijn Arabische buren is echter niet nieuw, en het werd opgeworpen tijdens de Negev-top van ministers van Buitenlandse Zaken van Israël, de VS, de VAE, Bahrein, Marokko en Egypte afgelopen maart. Naar verluidt is het ook besproken in besprekingen tussen de VS en Saoedi-Arabië waarvan Washington hoopt dat het zal uitmonden in het nemen van stappen in Riyad om de banden met Israël te normaliseren.

De wetgeving vereist ook dat het ministerie van Defensie binnen 180 dagen na het passeren ervan een rapport aan het Congres uitbrengt over de haalbaarheid van het opzetten van een dergelijk luchtverdedigingssysteem om de ballistische raket-, drone- en raketprogramma’s van Iran tegen te gaan.

Het wetsvoorstel wordt in de Senaat ingediend door de Democraten Jacky Rosen en Cory Booker en de Republikeinen Joni Ernst en James Lankford. In het Huis wordt het gebracht door de Democraten Brad Schneider, David Trone en Jimmy Panetta en de Republikeinen McMorris Rodgers, Ann Wagner en Don Bacon. Alle cosponsors zijn lid van de Abraham Accords Congressional Caucus die eerder dit jaar werd opgericht.

“Iran zit op één meter lijn in hun jacht op een kernwapen en bedreigt onze bondgenoten in de regio op tal van andere manieren. Het versterken van onze bondgenoten door eenheid op te bouwen en gedeelde veiligheidscapaciteiten te vergroten, is van cruciaal belang om de Iraanse bedreigingen voor de regio het hoofd te bieden”, zei Schneider in een verklaring.

“Het leiderschap van de VS zou bij het ontwikkelen van een geïntegreerde lucht- en raketverdediging zorgen voor essentiële veiligheid, stabiliteit en een verenigde verdediging van de regio. De DEFEND Act is een goed voorbeeld van het belangrijke, tweeledige, tweekamerige werk dat het Congres prioriteit moet geven in ons streven naar regionale vrede en stabiliteit”, voegde hij eraan toe.

Enkele Israëlische jets begeleiden een Amerikaanse B-52 bommenwerper vanuit de Golf naar hun basis:

Bronnen:

  • naar een artikel van Jacob Magid “US lawmakers aim to integrate defense systems of Israel, 9 Arab states against Iran” van 10 juni 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Ron Kampeas “Lawmakers launch bipartisan push for defense arrangement between Israel and Arab neighbors” van 9 juni 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.