Syrië zegt dat Israël luchthaven Damascus bestookte wat Poetin boos maakt

Syrische media meldden vrijdagochtend vroeg dat Israël een luchtaanval heeft uitgevoerd ten zuiden van Damascus.

Een Syrische militaire bron zei dat omstreeks 04:00 uur “de Israëlische vijand luchtaanvallen uitvoerde met raketten uit de richting van de bezette Syrische Golanhoogten. De raketten waren gericht op verschillende doelen ten zuiden van de stad Damascus en er waren materiële verliezen.

Satellietbeelden die vrijdag zijn gepubliceerd door het Israëlische bedrijf ImageSat International (ISI) tonen de schade die is toegebracht aan Damascus International Airport na een nachtelijke luchtaanval die Syrië toeschreef aan Israël.

Op de beelden is aanzienlijke schade aan de start- en landingsbanen te zien. ISI zei dat de stakingen ‘volledig uitgeschakeld’ operaties op beide start- en landingsbanen van de luchthaven, waarbij elke landingsbaan drie keer leek te zijn geraakt.

Na de luchtaanval kondigde het Syrische ministerie van Transport aan dat het inkomende en uitgaande vluchten op de luchthaven 48 uur had opgeschort vanwege technische storingen.

Rusland heeft vrijdag een zeldzame veroordeling van Israël uitgesproken voor een nachtelijke luchtaanval in Syrië, toegeschreven aan de Joodse staat die de internationale luchthaven van Damascus aanzienlijk heeft beschadigd.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een door Maariv geciteerde verklaring, zei:

“In de vroege ochtenduren van 10 juni viel de Israëlische luchtmacht opnieuw het grondgebied van de Syrische Arabische Republiek aan. Het doelwit van de aanval was de internationale luchthaven van Damascus.

“Volgens de ontvangen informatie is er ernstige materiële schade aan de luchthaven toegebracht. We zijn gedwongen te benadrukken dat de voortdurende Israëlische beschietingen op Syrisch grondgebied, in strijd met de basisnormen van het internationaal recht, onaanvaardbaar zijn.

“We veroordelen krachtig de provocerende aanval van Israël op kritieke Syrische civiele infrastructuur. Dergelijke onverantwoordelijke acties vormen ernstige risico’s voor het internationale luchtverkeer en het leven van onschuldige mensen in gevaar brengen. We eisen dat de Israëlische kant stopt met deze kwade praktijk.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Syria claims: Israel attacked targets south of Damascus” en een artikelSatellite images show: Significant damage to Damascus Int’l Airport following air strike” en een artikelRussia condemns Israel: IAF air strike caused serious damage to Damascus Airport” van 10 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.