Neonazi’s betogen met nazi-symbolen om brandstichting in synagoge in het Duitse Ulm te vieren

Ulm, 5 juni 2022. Neonazi’s betogen met spandoek met daarop de beruchte Schwarze Sonne van de SS en ook ‘Blanke levens doen ertoe, stop de blanke genocide’

Mannen met spandoeken met extreemrechtse symbolen verzamelden zich buiten een synagoge in Duitsland op de verjaardag van de poging tot brandstichting, naar verluidt door een Turkse burger.

Op 5 juni kwamen ongeveer 10 mannen in Ulm bij München bijeen en toonden een spandoek met de tekst: “Blanke levens doen ertoe, stop de blanke genocide.” Een ander spandoek beeldde het symbool van de zwarte zon af, dat populair is onder neonazi’s.

Lokale niet-Joden confronteerden de demonstranten en lieten hen het toneel verlaten, aldus T-Deutschland. De datum van het evenement was de eenjarige verjaardag van de poging tot brandstichting in de synagoge, die volgens de autoriteiten werd gepleegd door een 45-jarige burger met dubbele nationaliteit van Turkije en Duitsland.

Hij goot benzine op de gevel en stak die in brand. Door snel ingrijpen van omwonenden en brandweer konden de vlammen niet overslaan naar het gebouw. De verdachte is Duitsland ontvlucht en zit ondergedoken in Turkije, dat hem weigert uit te leveren.

T-Deutschland zei dat de demonstratie van deze week mogelijk bedoeld was om de poging tot brandstichting te vieren. De rabbijn van de plaatselijke gemeente, Shnuer Trebnik, sloot niet uit dat de neonazi-bijeenkomst de acties van de Turkse voortvluchtige zou vieren. “We maken zoveel absurditeiten mee, het is mogelijk. Ze hebben misschien een gemeenschappelijk belang”, zei hij tegen T-Deutschland.

Brandaanslag op synagoge van Ulm op 5 juni 2021

Extreemrechtse extremisten staan ​​over het algemeen vijandig tegenover zowel joden als immigranten uit landen met een moslimmeerderheid. De politie doet onderzoek naar het incident buiten de synagoge.

In 2021 registreerden de Duitse autoriteiten 3.027 antisemitische incidenten, een stijging van 29% ten opzichte van de 2.351 incidenten die in 2020 werden geregistreerd, aldus een rapport van het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet.

Net als in eerdere rapporten stond in het overheidsrapport dat het overgrote deel van de incidenten te wijten was aan neonazi’s. Toonaangevende waakhonden op het gebied van antisemitisme, waaronder de in Berlijn gevestigde RIAS, hebben deze bewering betwist, die volgens hen gebaseerd is op een foutieve methodologie in de rapporten van de regering.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Men with neo-Nazi banners gather outside German synagogue on anniversary of arson attack” van 10 juni 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.