Israëlische premier ontmoet president van de VAE tijdens een kort bezoek aan Abu Dhabi

De Israëlische premier Naftali Bennett en de president van de VAE, sjeik Mohammed Bin Zayed in Abu Dhabi op 9 juni 2022 [beeldbron: Kobi Gideon/GPO]

De Israëlische premier Naftali Bennett bracht donderdag een kort bezoek aan Abu Dhabi, waar hij president Sheikh Mohamed Bin Zayed ontmoette voordat hij naar huis terugkeerde.

De leiders kwamen “ongeveer twee uur” privé bijeen en hielden later een werklunch met hun delegaties. Ze bespraken ‘een reeks economische en regionale kwesties’ en spraken over ‘het bevorderen van de regionale architectuur’, volgens een verklaring van het kantoor van de Israëlische premier.

Bennett, die werd verwelkomd met een erewacht, betuigde ook zijn medeleven met het overlijden van Bin Zayeds halfbroer, de overleden president van de VAE, sjeik Khalifa Bin Zayed al-Nahyan, vorige maand.

Dit is de derde recente ontmoeting tussen Bin Zayed en Bennett, die afgelopen december als eerste Israëlische premier de VAE bezocht. De twee maakten vervolgens contact tijdens een trilaterale top die in maart door Egypte werd georganiseerd, en “onderhouden regelmatig contact”, aldus het kantoor van Bennett.

De handel tussen Israël en de VAE, die de betrekkingen normaliseerde als onderdeel van de Abraham-akkoorden die Washington in 2020 tot stand bracht, groeide het afgelopen jaar met honderden miljoenen dollars. Vorige week  ondertekenden de landen een vrijhandelsovereenkomst die tot doel heeft de jaarlijkse bilaterale handel te verhogen tot meer dan $ 10 miljard.

Na het nieuws op woensdag dat de Dubai International Chamber of Commerce een kantoor in Tel Aviv zal vestigen, zei Hamad Buamim, hoofd van Dubai Chambers, dat van Israël verwacht werd dat het “binnen een paar jaar” een van Dubai’s top 10 handelspartners zou worden.

De landen zijn ook dichter bij elkaar gebracht vanwege een gedeelde wens om de Iraanse invloed in de regio te beperken, en hebben naar verluidt gelobbyd bij Washington, in coördinatie, om veiligheidsgaranties naar voren te brengen als de nucleaire overeenkomst met Teheran nieuw leven wordt ingeblazen – een mogelijkheid die steeds verder weg lijkt. 

Voordat hij naar Abu Dhabi vertrok, prees Bennett het International Atomic Energy Agency voor het aannemen van een kritische resolutie over Iran, en beloofde hij “deze kwestie niet te laten liggen”.

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli PM Meets With UAE President in Snap Visit to Abu Dhabi” van 9 juni 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.