IDF confisceert 310 duizend euros terreurgelden in Halhul, Judea

Israëlische veiligheidstroepen voerden donderdag een vrij zeldzame terrorismebestrijdingsoperatie uitgevoerd in het gebied van Hebron en namen fondsen voor terrorisme ter waarde van meer dan 1,1 miljoen sjekels in beslag.

De troepen vielen een bedrijf binnen in de stad Halhul nabij Hebron in Judea, dat blijkbaar werd gebruikt als een centrum voor de distributie van fondsen door de terroristische organisatie Hamas en namen meer dan 1,1 miljoen sjekels (308.341 euros) in beslag die bedoeld waren voor terroristische activiteiten.

Bovendien werd het bedrijf gesloten vanwege het gebruik ervan als ruilmiddel voor terroristische fondsen.

Gisteren 9 juni demonstreerden Palestijnen tegen de dood van Mahmoud Abu Ayhour. In de betoging werden vlaggen getoond van Hamas, Al Fatah en de communistische PFLP:

Tijdens de operatie gooiden tientallen Arabische relschoppers stenen, explosieven en molotovcocktails naar de IDF-troepen, die reageerden met middelen voor menigtebeheersing en geweervuur. Er werden treffers geïdentificeerd, verklaarde de IDF.

Het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit verklaarde dat de 27-jarige Mahmoud Abu Ayhour aan zijn verwondingen is overleden die hij tijdens de gevechten had opgelopen. Nog eens vijf andere Palestijnse relschoppers raakten gewond.

De in beslag genomen fondsen werden overgemaakt voor verdere behandeling door de veiligheidstroepen. Hamas gebruikt het geld om zijn terreurnetwerken en terreuraanslagen te financieren, terrorisme aan te moedigen en de families van Hamas-terroristen te ondersteunen. De financiering wordt af en toe betaald met voertuigen of andere goederen.

De IDF heeft begin deze week ook nog een belangrijke hoeveelheid wapens aangeslagen en 10 personen aangehouden op verdenking van het beramen van terroristische acties:

De bijbelse stad Halhul nabij Hebron

De stad Halhoul (ook wel gespeld als Halhul) is een belangrijk bevolkingscentrum in de grotere regio Hebron, bekend om zijn landbouwindustrie en steengroeven. De ligging langs de weg van Hebron naar Jeruzalem maakt het economisch belangrijk.

Volgens het Palestijnse Centraal Bureau voor de Statistiek telde de stad in 2016 29.222 moslims.Terwijl de stad vandaag de dag gedachten oproept aan het naburige Hebron, de grootste stad in de Palestijnse Autoriteit, heeft ze ook een rijke Joodse geschiedenis.

Halhul wordt in de Bijbel in het boek Jozua 15:58 genoemd als een van de steden in de regio Hebron. Andere oude naburige steden die nog steeds bestaan ​​en die in het hoofdstuk worden genoemd, zijn Beit Zur, Maon, Carmel, Ziph en Yatta. Interessant genoeg vermeldt de bijbel de druiventeelt in de regio, die tegenwoordig nog steeds een grote markt is.

Het is gebouwd bovenop de berg Nabi Yunis, de hoogste piek in Judea op 1030 meter boven de zeespiegel. De stad heeft een oppervlakte van 37.335 dunams. Nabi Yunis is de Arabische vertaling van Navi Yonah, of zoals hij in het Engels wordt genoemd, de profeet Jona. 

Volgens een traditie werd Jona daar begraven en sommigen geloven dat een oude stenen structuur zijn laatste rustplaats is. Andere locaties van het graf van Jona zijn onder meer Nineve, de oude stad waar Jona zijn profetieën uitsprak, die tegenwoordig in het moderne Irak ligt. Alternatieve locaties van zijn graf zijn Gath-Hepher in het noorden van Israël en Sarepta in het hedendaagse Libanon.

Nabi Yunis in Halhul, Judea, 18 mei 1940, Matson Photo Service / 
Wiki Commons .)

Het is ook de traditionele locatie van het graf van de bijbelse profeten Gad de Ziener en Nathan de profeet.

Er is een aanzienlijke hoeveelheid aardewerk opgegraven met inscripties in het oud-Hebreeuws, waarvan de meeste met de tekst “Aan de koning” en met namen van locaties in de buurt. Uit de Hellenistische periode zijn handvatten gevonden met Joodse namen in het Grieks gegraveerd.

Volgens Josephus, de joodse historicus uit die tijd die de auteur was van De joodse oorlog en de oudheden van de joden, bestond er tijdens de Tweede Tempelperiode een joodse gemeenschap in de stad. Hij beschrijft het ook als een nederzetting waarin de Edomieten, of Idumeeërs, leefden tijdens de Grote Opstand tegen Rome.

De Palestijnen hebben de oude Joodse tombe in Halhul nabij Hebron intussen omgeturnd tot een moskee en het torentje vervangen door een minaret

Bronnen:

  • naar een artikel van Aryeh Savir “Hebron: IDF Confiscates NIS 1.1 Million in Terror Funds” van 9 juni 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.