Hoe het Amerikaanse neo-koloniale beleid Rusland tracht te verdrinken in de Oekraïne oorlog

President Vladimir Poetin waarschuwt Navo voor het voeren van een “proxy oorlog” tegen Rusland. “De Navo/VS offert Oekraïne op om een nieuwe wereldorde te creëren,” aldus Poetin

“De massamedia hebben het label ‘desinformatie’ bewust verdraaid om niet alleen de bewuste verspreiding van valse informatie te betekenen, maar ook van informatie die wel waar is, maar niet past in het westerse narratief. Om het verhaal van de VS te verdedigen, bestempelen de media steeds vaker realiteiten die de Amerikaanse informatiedoelen niet goed uitkomen als ‘desinformatie‘, verspreid door Rusland of zijn proxies.”
(Luca Goldmansour van FAIR)

Op 24 februari 2022 is de ‘speciale operatie’ van de Russische Federatie begonnen, ook gekend als de Russisch-Oekraïense Oorlog, in een poging om Oekraïne – of delen ervan – terug binnen de eigen invloedsfeer te brengen.

Voor Rusland baart in het bijzonder de uitbreiding van het militaire bondgenootschap – de NAVO – grote zorgen. Volgens Rusland willen de VS (en de EU) Rusland verdrinken in een oorlog met Oekraïne, om daarna China aan te pakken.

Tussen al de propaganda is het niet eenvoudig uit te vinden waarom het precies om draait. De waarheid is dat het helemaal niet om Oekraïne gaat maar om de macht en controle over Europa, die de VS lang met Rusland heeft moeten delen tot aan de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989.

Lidstaten van de NAVO in Europa in 1990 nog voor de eerste uitbreiding met Oost-Duitsland van de NAVO na de hereniging van Duitsland op 3 oktober 1990
Lidstaten van de NAVO in Europa in 2019 gevolgd door toevoeging van Noord Macedonia op 27 maart 2020. In Boekarest 2008 besloot NAVO om Oekraïne en Georgië het lidmaatschap toe te staan. Ook de aanvraag tot lidmaatschap van Bosnië-Herzogovina, Finland en Zweden loopt nog.

Op dat ogenblik telde de NAVO 14 lidstaten plus Canada en de Verenigde Staten. Met de hereniging van Oost- en West-Duitsland op 3 oktober 1990 gebeurde de eerste uitbreiding sinds 1982 met het aanhechten van de voormalige Sovjet Republiek van Oost-Duitsland – aka de Deutsche Demokratische Republik (DDR) bij de NAVO

Dat was nog maar het begin van de uitbreiding van de NAVO tot aan de grenzen van Rusland. Enkele decennia later werd de NAVO van 12 stichtende leden in 1949 uitgebreid tot 30 plus 1 (Oost-Duitsland) lidstaten. De kroon op die westerse uitbreidingswerk had de aanhechting van Oekraïne moeten worden.

Dat was overigens niet eens het einde van die westerse expansiedrift. Nog eens vijf extra staten hebben de NAVO formeel op de hoogte gebracht van hun lidmaatschapsaspiraties: Bosnië & Herzegovina, Finland, Georgië, Zweden en Oekraïne. Toetreding tot de alliantie is een discussieonderwerp in verschillende andere Europese landen buiten de alliantie, waaronder Ierland, Moldavië en Servië. De NAVO heeft maw uitzicht om uit te breiden tot bijna 40 lidstaten!

Uiteraard is daardoor het gevoel van onveiligheid in zowel de Russische Federatie en China en elders in de Aziatische en Midden-Oosten landen enorm toegenomen, vandaar de inval van Rusland in Oekraïne, wiens mogelijke aanhechting bij de NAVO de spreekwoordelijke druppel was die de emmer deed overlopen.

Recente uitspraken van vele vooraanstaande Russische leiders ondersteunen deze vrees op een potentiële aanval van het Westen, eerst op Rusland en dan China.

  • President van de Russische Doema-commissie over internationale aangelegenheden Leonid Slutsky zei op 20 mei 2022:

“Voor Washington zal het succes van de Russische speciale militaire operatie een ondergang betekenen van de hegemonie van het collectieve Westen en zijn neokoloniale beleid. En dit is precies wat de VS niet kunnen toestaan. Dit is waarom de VS van vitaal belang is in het voortzetten van de oorlog. Het doel is om Rusland te verzwakken, terwijl de vernietiging van Oekraïne voor hen slechts nevenschade is.”

  • Vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitry Medvedev zei in een interview met de Al Jazeera-televisie van Qatar:

“Het is inderdaad een speciale militaire operatie. De gebeurtenissen daar houden stand volgens een bepaald scenario. De president zei dat we twee doelen hebben die moeten worden bereikt. De eerste is het verdedigen van inwoners van de volksrepublieken Donetsk en Lugansk, van wie velen Russische burgers waarvan er ongeveer een miljoen zijn. De tweede is om het militaristische mechanisme te vernietigen en die gebieden te denazificeren, of, met andere woorden, ervoor te zorgen dat er geen neonazi’s zijn die daar een anti-Russische, russofobe agenda promoten. Daarom zijn de doelen van deze operatie beperkt.”

  • Plaatsvervangend secretaris van de Russische Veiligheidsraad, Rashid Nurgaliyev, zei tijdens een ontmoeting met buitenlandse gezanten:

“De doelstellingen inzake demilitarisering en denazificatie van Oekraïne en de bescherming van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk zullen volledig worden bereikt.”

  • De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko zei op 16 mei 2022:

“Tot nu toe zien we alleen dat het Westen, inclusief Washington, probeert het conflict maximaal te verlengen. Daarom blijven ze wapens naar Oekraïne brengen. Het doel is duidelijk: Rusland verzwakken door het te verdrinken, zoals ze zeggen, in deze oorlog. En ze willen ook een bredere opflakkering en dat zien we ook gebeuren.”

  • Op 11 mei zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov op een persconferentie na gesprekken met zijn Omaanse ambtgenoot Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood Al Busaidi:

“We maken ons grote zorgen over het risico van een oorlog in Europa. We willen het helemaal niet zien gebeuren, maar ik wil uw aandacht vestigen op het feit dat het het Westen is dat volhardend blijft praten over het toebrengen van een nederlaag aan Rusland. Het is aan jou om conclusies te trekken. De doelen die we in Oekraïne nastreven zijn vrij duidelijk: het voorkomen van schendingen van de rechten van de Russisch- en Russischsprekende bevolking van Donbass, die met uitroeiing werd bedreigd door het regime in Kiev, en het uitsluiten van de opkomst van een bolwerk op het Oekraïense grondgebied dat het Westen zou kunnen gebruiken om een ​​militaire bedreiging voor Rusland te vormen.”

  • De Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken Le Yucheng op 6 mei 2022 tijdens een videoconferentieforum: ‘Seeking Peace and Development: An Online Dialogue of World Centres of Expertise From 20 Countries‘:

“Het oplossen van een crisis door verdere NAVO-uitbreiding zal een poging zijn om de ene fout met de andere recht te zetten. Het zal alleen maar leiden tot een grotere catastrofe.”

  • De Chinese topfunctionaris wees erop dat deze logica geworteld was in de denkwijze van sommige westerse elites uit de Koude Oorlog:

“Het is hun voorbeeld. Hun enige doel is om een ​​nederlaag toe te brengen aan iemand die niet een van hen is en om hun hegemonie te behouden. Dit scenario zien we de afgelopen jaren over de hele wereld.”

  • De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko zei in een interview van 5 mei ’22 met The Associated Press:

“Wat we nu zien, is dat de Verenigde Staten proberen te profiteren van de situatie, bondgenoten dichter bij zich binden en Rusland proberen te verdrinken in de oorlog in Oekraïne. Dit is het doel: eerst Rusland uitschakelen en dan China.”

  • Volgens Loekasjenko regeert momenteel het Westen over Oekraïne in plaats van president Vladimir Zelensky:

“Waarom is Oekraïne niet geïnteresseerd in gesprekken als er daadwerkelijk oorlog is op zijn grondgebied, militaire activiteiten plaatsvinden, mensen worden gedood? Het antwoord op deze vraag is te vinden in Washington.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.