Israëlisch leger opent meer gevechtsrollen voor vrouwen in proefrun

Vrouwelijke soldaten van het Israëlische Leger (IDF aka de Tsahal], commando’s en sluipschutters van het door Palestijnse terroristen zo gevreesde Karakal Bataljon, hier op training in de Negev woestijn, Zuid-Israël [beeldbron]

Het Israëlische leger zei dinsdag dat het het aantal beschikbare gevechtsfuncties voor vrouwen experimenteel zal uitbreiden, nadat uit een beoordeling bleek dat er geen belemmering zou zijn voor hun integratie.

Het besluit volgt op een onderzoek naar het onderwerp dat gedurende anderhalf jaar is uitgevoerd door een interne commissie, die alle functies beoordeelde die voor vrouwen in de IDF waren gesloten. 

Vrouwelijke gevechtsrekruten komen nu in aanmerking voor Unit 669, die zoek- en reddingsmissies in luchtgevechten uitvoert; de elite commando technische eenheid Yahalom; en een mobiliteitsdivisie in het Infanteriekorps.

“Ik ben erg blij dat we de kans hebben om deze deur te openen”, zei Brig. Gen. Ido Mizrahi.

Vrouwelijke IDF soldaten in de bijzondere Eenheid 669

Kandidaten voor Units 669 en Yahalom zullen naar verwachting al aan het einde van het jaar worden geïdentificeerd. Degenen die komend jaar aan de vereiste drempels voldoen en de gevechtsvertoningen doorstaan, worden geworven.

Luitenant-kolonel “S” – de commandant van eenheid 669 die om veiligheidsredenen niet kan worden genoemd – juichte het besluit van het leger toe om de toegang voor vrouwen te verbeteren, die al in aanmerking komen voor 95 procent van de luchtmachtfuncties. “Benoemingen voor de eenheid zullen mogelijk worden gemaakt op basis van de bestaande fysiologische criteria en zullen hetzelfde zijn voor vrouwen en mannen”, zei hij.

Het proefprogramma komt nadat vier vrouwelijke rekruten zich in 2020 tot het Israëlische Hooggerechtshof wendden in een poging het leger te dwingen hen te laten proberen om dienst te nemen in gevechtsrollen die alleen voor mannen zijn. Momenteel staat 88 procent van de IDF-functies open voor vrouwen. Vorig jaar bestond 18 procent van de strijdmacht uit vrouwen, tegen drie procent in 2012.

“De IDF is het volksleger en maakt daarmee een zinvolle dienst voor iedereen mogelijk. Maar het is in de eerste plaats toegewijd aan het nemen van professionele, operationele en feitelijke beslissingen”, zei stafchef luitenant-generaal Aviv Kochavi.

“De IDF bemant zijn gelederen alleen op basis van professionele overwegingen en in overeenstemming met de operationele behoeften op het slagveld, terwijl ze voor de meeste posities optimaal gebruik maken van mannen en vrouwen”, voegde hij eraan toe.

Het Israëlische leger heeft al vier co-ed infanteriebataljons. De oudste van deze eenheden – het Caracal Battalion dat voornamelijk uit vrouwen bestaat – werd voor het eerst opgericht in 2000 als een experimenteel bedrijf.

“Het verhogen van het percentage vrouwen in alle functies en het openstellen van de mogelijkheid voor hen om in een breder scala van functies te dienen, is verbeterd en zal de kwaliteit van de IDF blijven verbeteren”, zei het leger.

Korporaal Eleanor Joseph was de eerste vrouwelijke Israëlisch-Arabische paracommando die dienst klopt in het Karakal Bataljon. Het bataljon is genoemd naar een karakal kat, die veel voorkomt in Israël en in de woestijngebieden van de Sinaï. Eleanor is dus beslist geen ‘katje’ om zonder handschoenen aan te pakken. [bron]

Bronnen:

  • naar een artikelIDF to Open More Combat Roles For Women in Trial Run” van 7 juni 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.