Griekse stafchef van het leger in Israël om banden met de Joodse defensie aan te halen

Generaal Konstantinos Floros (links), chef van de Hellenic National Defense General Staff, met IDF-stafchef Aviv Kochavi (rechts) in ​​Israël op 8 juni 2022 [beeldbron: IDF]

Israël verwelkomde woensdag de chef van de Griekse strijdkrachten met een erewacht, te midden van steeds nauwere banden tussen de mediterrane landen.

Gen. Konstantinos Floros, hoofd van de Hellenic National Defense General Staff, werd begroet door IDF-stafchef Aviv Kochavi, voorafgaand aan de besprekingen over de situatie in Oekraïne en veiligheidsontwikkelingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. 

Floros bracht ook een bezoek aan de eenheid 9900 van het inlichtingenkorps van de IDF, die verantwoordelijk is voor lucht- en satellietbeelden. De eenheid demonstreerde enkele van haar bijdragen aan de aanpak van de Iraanse verschansing in Syrië, en informeerde Floros “over ontwikkelingen op het gebied van satellieten en ruimte, en de perceptie van de eenheid van geografische intelligentie”, zei de IDF in een verklaring.

De Griekse militaire leider – die ook Israël bezocht in de zomer van 2020, maanden nadat hij zijn functie had ingenomen – noemde de presentatie “een belangrijke stap voor het verdiepen van de strategische samenwerking”. Hij beschreef Israël en Griekenland als ‘nauwe partners’ en ‘vertrouwde vrienden’.

Hoewel de banden tussen Jeruzalem en Athene in een groot deel van de 20e eeuw gespannen waren, zijn ze de afgelopen jaren aanzienlijk opgewarmd door een afkoeling van de relatie van Israël met Turkije in 2010 en toegenomen samenwerking op het gebied van energie en regionale defensie. 

Sinds 2011 hebben Israël, Griekenland en de Verenigde Staten gezamenlijke militaire oefeningen gehouden, genaamd “Noble Dina”, die voor het laatst plaatsvonden in maart  met de toevoeging van de Franse en Cypriotische militairen.

Vorig jaar kwamen Israël, Griekenland en Cyprus overeen om de EuroAsia Interconnector te bouwen, de langste onderwaterstroomkabel, om hun elektriciteitsnetwerken te verbinden met die van Europa en de energiezekerheid te versterken. 

Een eerder trilateraal project, een aardgaspijpleiding van het oostelijke Middellandse Zeegebied naar Europa, liep vast nadat het dit jaar de Amerikaanse steun verloor vanwege geopolitieke en klimaatproblemen.

In april zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen dat ze zouden blijven samenwerken aan energieprojecten, met een focus op de Europese energieafhankelijkheid als gevolg van het conflict in Oekraïne.

Bronnen:

  • naar een artikelIn Second Visit to Israel, Greek Military Chief Touts Strong Bonds” van 8 juni 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.