VN en PLO zijn de doodsoorzaak van journaliste Shireen Akleh

De Qataarse nieuwszender Al Jazeera blokletterde dat Israëlische soldaten de journaliste Akleh doelgericht ‘vermoordde’

De media, geleid door CNN, misten hun doel toen ze een Israëlische soldaat de schuld gaven van het afschieten van de kogel die op tragische wijze de Palestijns-Arabische journalist Shireen Abu Akleh om het leven bracht – in plaats van te onderzoeken waarom die kogel ooit had moeten worden afgevuurd.

De Verenigde Naties (VN) en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) dragen gezamenlijk de schuld voor de dood van Akleh – doordat zij de veiligheidssituatie in Judea en Samaria (‘Westelijke Jordaanoever’) en Gaza geleidelijk hebben verslechterd.

Dit door vooral niets te doen om de onderhandelingen aan te vatten tussen Israël en de PLO over het vredesplan van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, uitgebracht op 28 januari 2020 (zie onderstaande afbeelding).

Het plan van Trump bood de belofte van een tweede Arabische staat onder bepaalde voorwaarden – naast Jordanië:

  • In 70% van de laatst overgebleven 5% van het grondgebied omvatte het Mandaat voor Palestina van 1922 waar de soevereiniteit nog steeds wordt betwist tussen Joden en Arabieren – plus
  • Extra gebieden binnen de huidige soevereine grenzen van Israël – en
  • Zelfbeschikking voor 95% van de Arabische bevolking van de Westelijke Jordaanoever en 100% van de bevolking van Gaza.

Het plan van Trump – in principe goedgekeurd door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als basis voor onderhandelingen – werd door PLO-voorzitter Mahmoud Abbas ronduit verworpen als zijnde een “samenzwering”.

De weigering van de VN om erop aan te dringen dat de PLO met Israël onderhandelt over het plan van Trump, was de katalysator voor de toename van geweld die de afgelopen twee jaar is gevolgd – resulterend in de dood en verwonding van duizenden Palestijnse Arabieren, Israëli’s en buitenlanders – toen Trumps plan bood een manier om een ​​einde te maken aan dit bloedbad dat 100 jaar geleden begon.

In plaats daarvan stelden 7 CNN-reporters en 2 CNN-videocameramannen een rapport samen met de kop:

“‘Ze schoten rechtstreeks op de journalisten’: nieuw bewijs suggereert dat Shireen Abu Akleh werd gedood bij een gerichte aanval door Israëlische troepen”

CNN gebruikte in ieder geval het woord “suggereert” in plaats van “vestigt”.

Niet zo Al Jazeera die zijn rapport kopte :

“Shireen Abu Akleh: Al Jazeera-verslaggever gedood door Israëlische soldaten”

Een latere verklaring van Al Jazeera gaf aan dat het niet was teruggekomen van zijn onbewezen claim:

Naast de moord op Shireen Abu Akleh door de Israëlische bezettingstroepen buiten het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever op 11 mei 2022, zal het dossier ook de Israëlische bombardementen en de totale vernietiging van het kantoor van Al Jazeera in Gaza in mei 2021 bevatten. , evenals de voortdurende ophitsing en aanvallen op haar journalisten die actief zijn in de bezette Palestijnse gebieden.”

Er werd geen melding gemaakt van de bewering van Israël dat het gebouw in Gaza waarin Al Jazeera is gehuisvest die “militaire middelen bevatte die toebehoorden aan de militaire inlichtingendienst van Hamas”.

Het vluchtelingen ‘kamp’ van Jenin (Ein-Ganim) in 2020. Opgericht in 1953 nadat het oorspronkelijke kamp in het gebied was verwoest in een sneeuwstorm

Het vluchtelingenkamp in Jenin had moeten worden gesloten nadat het in 1995 onder het bestuur van de PLO kwam en de 14000 bewoners werden hervestigd in Jenin of andere Arabische steden en dorpen op de Westelijke Jordaanoever.

De VN heeft nooit opgeroepen tot sluiting van Jenin Camp, ondanks dat UNRWA het bestempelt als “een van de hoogste percentages werkloosheid en armoede onder de 19 vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever.”

De VN vraagt ​​zich evenmin af waarom die 19 vluchtelingenkampen vandaag open zijn – die zich bevinden op het grondgebied van de gebieden A en B – Palestina genoemd door die instantie en een niet-lid van de VN-waarnemersstaat.

De VN blijft haar mantra herhalen voor een tweestatenoplossing – waarin het plan van Trump voorziet – maar weigert een beroep te doen op de PLO om met Israël te onderhandelen over de definitieve contouren van de door Trump voorgestelde nieuwe staat.

In plaats daarvan blijft de VN nota nemen van de driemaandelijkse rapporten die zijn opgesteld door Tor Wennesland – speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten – waarin de cyclus van geweld wordt beschreven die vredesonderhandelingen hadden kunnen helpen voorkomen.

De VN en de PLO hebben veel te verantwoorden voor de kogel die Shireen Abu Akleh doodde.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Singer “UN and PLO are the cause of journalist Akleh’s death” van 6 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.