Saoedi-Arabië gaat ‘serieuze gesprekken’ aan met Israël

Israël en Saoedi-Arabië op weg naar een bondgenootschap jegens Iran

Saoedi-Arabië voert “serieuze gesprekken” met Israël over het aanknopen van zakelijke banden en het versterken van de veiligheidscoördinatie, meldde de Wall Street Journal maandag.

De Arabische Golfstaat heeft er tot dusver van afgezien om zich bij zijn buren aan te sluiten bij het formaliseren van diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat, daarbij verwijzend naar de vooruitgang in de Palestijnse kwestie.

Volgens het rapport bemiddelt de regering van de Amerikaanse president Joe Biden echter actief tussen Jeruzalem en Riyad om de banden in een later stadium te normaliseren.

De buurlanden van de Saoedi’s, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, ondertekenden in 2020 de Abraham-akkoorden met Israël in een deal die door de Verenigde Staten was bemiddeld onder de toenmalige president Donald Trump. Marokko en Soedan sloten zich later bij het pact aan.

Volgens het Wall Street Journal -rapport voelt het conservatieve islamitische koninkrijk “een verschuiving” in zijn publiek in de richting van het aanknopen van officiële betrekkingen met de Joodse staat.

Biden bekritiseerde Riyad bij zijn aantreden over zaken als de mensenrechtensituatie en de moord op journalist Jamal Khashoggi. Er is echter recentelijk toenadering geweest tussen het Witte Huis en de Saoedi’s, zoals blijkt uit de mogelijke reis van de president daar volgende maand.

Israël is de laatste tijd ook meer betrokken bij de Saoedi’s, inclusief reizen door leiders in de particuliere sector en via officiële kanalen over de kwestie van de overdracht van de soevereiniteit van de eilanden Tiran en Sanafir in de Rode Zee van Egypte naar Saoedi-Arabië.

Bronnen:

  • naar een artikelWSJ: Saudi Arabia Engaging in ‘Serious Talks’ with Israel” van 6 juni 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.