Israël herdenkt de 40ste verjaardag sinds het begin van de Eerste Libanonoorlog

Maandag markeert de 40e verjaardag van de Israëlische invasie van Libanon, de zogenaamde Eerste Libanonoorlog. Het was een oorlog die 48 uur zou duren, maar uiteindelijk 18 jaar zou duren.

In de ochtend van 6 juni 1982 lanceerden de Israel Defense Forces (IDF) hun militaire operatie Operatie Vrede voor Galilea, aka Shalom HaGalil. Deze oorlog die werd door Israël gelanceerd tegen de terroristen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) die zich hadden verschanst in Zuid-Libanon nadat ze eerder in 1970 waren verdreven uit Jordanië.

De officiële reden voor de invasie was een aanval op de Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk door een Palestijnse huurmoordenaar van de PLO en het daaropvolgende kruisvuur tussen Israël en Palestijnse terroristen in Libanon.

Sinds het einde van de Zesdaagse Oorlog voerden terroristische groeperingen aanvallen uit vanuit Zuid-Libanon, wat resulteerde in represailles van de IDF, waarvan de meest opvallende de Litani-operatie in 1978 was.

Op 10 juli 1981 begon de PLO het noorden van Israël te beschieten met Katjoesja-raketten en 130 mm artilleriegranaten. De Israëlische luchtmacht (IAF) nam wraak met luchtaanvallen, maar slaagde er niet in een definitief einde te maken aan deze aanvallen. 

Op 17 juli lanceerde de IAF een grootschalige aanval op PLO-gebouwen in het centrum van Beiroet. De terroristische organisatie voerde vervolgens haar bombardementen op de gemeenschappen in het noorden van het land op, waardoor duizenden Israëlische burgers gedwongen werden naar het zuiden te trekken of enkele dagen in opvangcentra te leven. 

Ze profiteerden van de zwakte van de Libanese regering om zich in Zuid-Libanon te vestigen en het te gebruiken als basis voor aanvallen op Israël.

Op 3 juni 1982 probeerde een terroristische cel de Israëlische ambassadeur in het VK, Shlomo Argov, te vermoorden. De ambassadeur werd zwaar gewond door een kogel die hem in het hoofd trof. Na de aanval lag hij enkele maanden in coma en bleef hij verlamd tot aan zijn dood in 2003. 

De invasie genoot aanvankelijk brede publieke steun. Het zou 48 uur duren, maar veranderde in een lange en bloedige oorlog, die al snel aan steun verloor toen duidelijk werd dat de stafchef en de minister van defensie het alleen voerden zonder het kabinet volledig te raadplegen.

Israël bleef in de veiligheidszone in Zuid-Libanon en trok zich uiteindelijk in mei 2000 eenzijdig terug zonder enige veiligheidsregeling. 654 Israëlische soldaten werden gedood en 3.887 werden gewonden (1982-1985).

Het gebied waar de Palestijnse terroristen tot 1982 opereerden, werd nu het bolwerk van de door Iran gesteunde sjiitische militie Hezbollah. Twintig jaar later kreeg het conflict een vervolg.

In 2006 volgde de zogeheten Tweede Libanonoorlog (12 juli – 14 augustus 2006) ook de Israël-Hezbollah Oorlog genoemd. Die oorlog kostte aan 121 Israëlische soldaten het leven en 1.244 anderen werden gewond.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael marks 40 years since start of First Lebanon War” van 6 juni 2022 op de site van i24News
  • naar een artikelFirst Lebanon War” van 30 oktober 2017 op de site van The Israel Defense Forces (IDF)
  • naar een artikel van Dov Lipman “The 1982 Lebanon War – Operation Peace For the Galilee” van 24 september 2019 op de site van Honest Reporting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.