India koopt goedkope Russische olie op en verkoopt het met enorme winsten aan de VS en de EU

President Vladimir Poetin waarschuwt Navo voor het voeren van een “proxy oorlog” tegen Rusland. “De Navo/VS offert Oekraïne op om een nieuwe wereldorde te creëren,” aldus Poetin

India koopt goedkope gesanctioneerde Russische olie op, raffineert het en verkoopt het vervolgens met enorme winsten aan de VS en de EU, volgens een bericht in de Wall Street Journal.

De VS heeft India met tegenzin toestemming gegeven om Russische olie te kopen, omdat India heeft gedreigd hun alliantie met Amerika te laten vallen en een bondgenootschap met China aan te gaan als de VS het waagt hen een sanctie op te leggen.

Terwijl Amerikanen en Europeanen gedwongen worden om recordprijzen voor gas te betalen als “de kosten van het opkomen voor vrijheid”, koopt de vrije natie India olie van Rusland voor maar liefst 35 dollar per vat en verkoopt het aan ons terug in een hilarisch arbitrageschema, meldt IL.

Europa heeft zojuist zijn strengste sancties tegen Russische ruwe olie afgekondigd, maar verladers en raffinaderijen brengen de olie op de markt door de herkomst ervan te verdoezelen. Een aantal brandstoffen die vermoedelijk gedeeltelijk van Russische ruwe olie zijn gemaakt, is vorige maand in New York en New Jersey aan land gekomen.

De ladingen werden door het Suezkanaal en over de Atlantische Oceaan aangevoerd vanuit Indiase raffinaderijen, die grote kopers van Russische olie zijn geweest, zo blijkt uit scheepvaartgegevens, gegevens van Refinitiv en analyses van de in Helsinki gevestigde denktank Centre for Research on Energy and Clean Air.

India’s invoer is omhooggeschoten naar 800.000 vaten per dag sinds de oorlog begon, vergeleken met 30.000 vaten per dag daarvoor, volgens grondstoffen-markt data bedrijf Kpler. Een raffinaderij die eigendom is van de Indiase energiereus Reliance Industries Ltd. kocht in mei zeven keer meer Russische ruwe olie dan voor de oorlog, goed voor een vijfde van de totale inname, volgens Kpler.

Reliance charterde een olietanker voor het vervoer van een lading alkylaat, een bestanddeel van benzine, die op 21 april vertrok uit de nabijgelegen haven van Sikka zonder geplande bestemming. Drie dagen later werden de gegevens van de tanker bijgewerkt met een Amerikaanse haven en werd de lading op 22 mei in New York gelost.

“Wat er waarschijnlijk is gebeurd, is dat Reliance een afgeprijsde lading Russische ruwe olie heeft overgenomen, deze heeft geraffineerd en vervolgens het product op de kortetermijnmarkt heeft verkocht, waar het een Amerikaanse koper heeft gevonden”, aldus Lauri Myllyvirta, hoofdanalist bij het Centre for Research on Energy and Clean Air.

Reliance heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar. De gezamenlijke financieel directeur, Srikanth Venkatachari, zei in een briefing op 6 mei dat het bedrijf de grondstofkosten heeft geminimaliseerd door “arbitragevaten” aan te kopen.

De Indiase export van geraffineerde olieproducten, gestimuleerd door goedkope Russische leveranties, is sterk gegroeid sinds het begin van de oorlog. De dagelijkse zendingen naar Europa zijn met een derde gestegen en naar de VS met 43% op kwartaalbasis.

Bronnen:

 • naar een artikelIndia koopt goedkope Russische olie op en verkoopt het met enorme winsten aan de VS en de EU” van 4 juni 2022 en een artikelRussische olie-export naar India stijgt maal 25 dankzij Westerse sancties” van 1 juni 2022 op de site van Dissident.nl
 • naar een artikel van Anna Hirtenstein “Russian Oil Producers Stay One Step Ahead of Sanctions” van 1 juni 2022 op de site van The Wall Street Journal (WSJ)

Een gedachte over “India koopt goedkope Russische olie op en verkoopt het met enorme winsten aan de VS en de EU

 1. Eigen interessen éérst………

  Zo werkt politiek, behalve voor de moraal debielen uit de EU, die hun eigen bevolking ervoor laten opdraaien.

  Ook Amerika kan het zich veroorloven om sancties uit te vaardigen tegen Rusland. Amerika heeft genoeg olie/gas/graan en heeft verder niemand nodig…..integendeel, ook zij verdienen aan het EU moraal verhaal.

  In Rusland daarentegen hebben de sancties voorlopig géén groot effect en is de oliewinst verdubbeld! (China/India/Afrika/Azie én Europa blijven olie/gas afnemen van Rusland.

  En de EU? Die blijven ons BS verhalen vertellen over eensgezindheid en het succes van de Westerse sancties en hoe deze Rusland op de knieen gaan krijgen.

  Putin is een scrupeloze dictator maar géén idioot! Net als zijn goede vriend Assad uit Syrie zal ook hij deze oorlogsmisdaden overleven (als hij gezond is).

  Het blijkt echter voor de zoveelste keer dat op het “politieke inzicht” van onze onverkozen leiders écht te vertrouwen is……..LOL!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.