E1: Het bouwplan dat iedereen wil blokkeren

Ma’aleh Adumim in Samaria, Israël

De Amerikanen maken zich zorgen over de uitspraak van dinsdag van de rechtbank van Jeruzalem die minister van Defensie Benny Gantz heeft bevolen om beraadslagingen te houden over de bouw in het E1-gebied tussen Jeruzalem en de buitenwijk Ma’aleh Adumim. De Amerikanen lijken inderdaad bezorgd te zijn dat de bouw in het gebied ook maar een klein beetje vooruitgaat.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er lang voor gezorgd dat de ontwikkeling in het gebied tussen Ma’aleh Adumim en Jeruzalem beperkt blijft tot woorden op papier en munitie voor Israëlische politici, die jarenlang loze beloften hebben gedaan over de kwestie. 

Negen premiers, waaronder Ehud Olmert en wijlen Ariel Sharon, zetten zich in voor de bouw in E1. Hevige diplomatieke druk verhinderde echter dat daar iets buiten een districtspolitiebureau werd gebouwd. Nu spreekt de linkervleugel van de regeringscoalitie van Israël zijn veto uit over de bouw.

Dit is een strategische kwestie van het grootste belang. Degenen die een Palestijnse staat steunen, zijn tegen de bouw. Degenen die tegen een Palestijnse staat zijn, steunen die. E1 is het verhaal van een touwtrekken waarin Israël en de Palestijnen strijden om stedelijke continuïteit. 

Israël lijkt continuïteit te willen creëren van het westen naar het oosten en de Dode Zee. De Palestijnen zoeken continuïteit van het noorden naar het zuiden – Ramallah tot Bethlehem. De vraag is wie er voor gaat en de ander blokkeert.

Ondertussen winnen de Palestijnen op de grond. Ze voorkomen bouw door Israël, terwijl ze tegelijkertijd methodisch en consequent illegale bouw gebruiken om het vermogen van Israëli’s om langs Highway 1 tussen Jeruzalem en Jericho te bouwen, te beperken.

Vanuit het perspectief van de Meretz- en Ra’am-partijen is E1 een rode lijn. Ze merken op dat zelfs oppositieleider Benjamin Netanyahu ervan afzag om daar te bouwen toen hij premier was. Wat onduidelijk blijft, is waarom E1 geen rode lijn is voor Yamina’s Ayelet Shaked en Nir Orbach of Ze’ev Elkin van New Hope. 

De voortdurende capitulatie voor de Amerikaanse druk in deze kwestie zou kunnen leiden tot een veiligheidsbreuk tussen Jeruzalem en Ma’aleh Adumim, wat de Palestijnen helpt een constructiegordel te creëren die Jeruzalem zal omcirkelen en de ontwikkeling ervan naar het oosten zal blokkeren.

Highway 1, die de Palestijnen door de aanleg proberen te overlopen, is van veiligheids- en strategisch belang en noodzakelijk om konvooien door de Jordaanvallei naar het noorden te leiden in tijden van oorlog. 

Afgelopen februari hebben Gantz en premier Naftali Bennett de gesprekken over Palestijnse en linkse Israëlische oppositie tegen het E1-plan in het Hoger Planningscomité van de Civiele Administratie stopgezet. 

Deze week, naar aanleiding van een petitie van de burgemeester van Ma’aleh Adumim, Benny Kashriel, liet het Openbaar Ministerie Gantz weten dat in juli gesprekken over verzet tegen het plan zouden plaatsvinden. Gantz vindt het misschien niet leuk, maar hij heeft geen keus meer. Hij zal waarschijnlijk proberen het plan in de latere stadia te vertragen.

Als er inderdaad verkiezingen in aantocht zijn, heeft iedereen het straks over het E1-plan. Maar tenzij we daar constructie zien, kunnen we er zeker van zijn dat het niets meer is dan politieke spin. Ook in het noorden van Jeruzalem heeft de zogenaamde “veranderingsregering” een groot en belangrijk plan voor Joodse huizen in Atarot tot stilstand gebracht. Ook dit staat binnenkort op de agenda. Nogmaals, we zullen het geloven als we het zien.

Jeruzalemdag is gekomen en gegaan. In zowel Atarot als E1 moet het diplomatieke echelon, dat deze week trouw zwoer aan Jeruzalem, bewijzen dat hun woorden meer waren dan alleen lippendienst.

De campus van de universiteit in Ariel, Samaria

Bronnen:

  • naar een artikel van Nadav Shradai “E1: The construction plan everyone wants to block” van 2 juni 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.